Презентація "Ми - молоді весняні квіти, голодні, босі і роздіті..."

Про матеріал
Година пам’яті і скорботи «Ми - молоді весняні квіти, голодні, босі і роздіті»... Мета: допомогти учням зрозуміти причини голодомору, перейнятися почуттям національної самосвідомості, відповідальності за долю свого народу, поглибити їх знання про роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу, розвивати вміння грамотно висловлювати свої думки, використовувати різні документи, готуючись до розповіді, виховувати повагу до історичного минулого свого народу, який вистояв і проніс свої традиції через різні випробування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Ми - молоді весняні квіти, голодні, босі і роздіті...

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Голодомор – це організований радянською владою у 1932-1933 роках штучний голод, який призвів до смерті мільйонів українців і є геноцидом українського народу.

Номер слайду 5

ГЕНОЦИД означає будь – яке з наступних діянь, що здійснюються з наміром знищити повністю або частково, яку - небудь національну, етнічну, расову групу як таку. ВИНИЩУВАННЯ включає умисне створення умов життя, зокрема позбавлення доступу до продуктів харчування і ліків, розрахованих на те, аби знищити частину населення…

Номер слайду 6

Перші згадки про голодомор. Перший масовий голод, що розпочався відразу ж після закінчення громадянської війни та придушення української революції, охопив значну частину України. Причини його частково мали об'єктивний характер - посуха 1921 року, економічні наслідки першої світової та громадянської воєн.

Номер слайду 7

Голодомор 1932-1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямованого злочину політики більшовицького керівництва.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Залишившись без хліба, селяни їли мишей, щурів, горобців, кісткову муку та кору дерев. Відбувалися численні випадки канібалізму.

Номер слайду 10

Українське село гинуло мовчки… люди їли кульбабу , реп’яхи , проліски ,липу , бур’яни , варили шкіру від взуття. У людей розпухали обличчя , ноги , животи. Багато дітей помирало просто на вулиці…

Номер слайду 11

Діти залишались без догляду, коли помирали батьки.  Малих дітей, як і старих, голод забирав першими. Тому матері, намагаючись зберегти малюків, відвозили їх до міста і залишали на вокзалах, у під’їздах житлових будинків, на ґанках лікарень, ясел, дитсадків, дитячих сиротинців. Вранці, як пригадують вихованці дитячих будинків, на парадних сходах було повно дітей. У кожному класі сільської школи висів лозунг : « Спасибі товаришу Сталіну за щасливе дитинство!»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Згадуймо! В Україні в 1932 -1933 роках вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, 25 000 – щодня. З урахуванням непрямих жертв, за приблизними підрахунками, голодомор забрав 14 мільйонів людей. За оцінками різних істориків у роки Голодомору голодною смертю померло від 1,5 до 4 млн. дітей.

Номер слайду 17

Пам'ятник жертвам Голодомору (Новоайдар) 

Номер слайду 18

У кожну четверту суботу листопада в Україні щорічно відзначається скорботна пам’ятна дата — День пам’яті жертв Голодомору 

pptx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
474
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку