Презентація. "Ми мови рідної скарби"

Про матеріал
Кожен учитель, який турбується про те, щоб учні виросли активними творцями навколишнього середовища і самих себе, повинен прагнути не до пасивного засвоєння учнями знань на уроці, а до розвитку їхньої творчої активності, до включення їх у процес самостійного здобування знань і творчого застосування у практичній діяльності. Позакласна робота з української мови має величезне значення для розвитку допитливості, спостережливості, творчої активності школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласний захід з української мови Фразеологічне свято Ми мови рідної скарби Підготувала вчитель української мови та літератури ОЗ “Мостиський ЗЗСО №2 I-III ст.” Нестор О.О.

Номер слайду 2

Це потрібно знати : Рідна мово,зелена діброво! Ти квітуєш пелюстками слова Петро Перебийніс Кожен учитель, який турбується про те,щоб учні виросли активними творцями навколишнього середовища і самих себе,повинен прагнути не до пасивного засвоєння учнями знань на уроці, а до розвитку їхньої творчої активності,до включення їх у процес самостійного здобування знань і творчого застосування у практичній діяльності. Позакласна робота з української мови має величезне значення для розвитку допитливості, спостережливості, творчої активності школярів.

Номер слайду 3

Цього необхідно навчатися: користуватися у своєму мовленні лексичним та фразеологічним багатством української мови.

Номер слайду 4

Це треба розвивати: творчі здібності, зв’язне мовлення, спостережливість, вміння аналізувати, робити висновки.

Номер слайду 5

Над цим варто замислитися: Фразеологізми – скарби нашої мови й народного досвіду. І.Я.Франко

Номер слайду 6

Це треба запам’ятати: Сказане вчитилем на уроці засвоюється важче і забувається швидше, ніж те саме, здобуте в грі, в змаганні, в процесі театралізованого дійства.

Номер слайду 7

В Країні Фразеології Ви зараз будете в країні, Яку на карті не знайти, Ви мешканці її віднині, І вам її шляхами йти. Не знає рівних ця країна, У ній багато справжніх див. Одне поняття – неодмінно Вживаєш двоє, кілька слів. Ми побуваємо в Країні Фразеології. Ну,що ж! Як кажуть, в добрий час! Пропустимо ми радо Вас.

Номер слайду 8

Прислів’я, фрагменти яких стали фразеологізмами: На осиці кислиці,а на вербі груші не ростуть. Ляпає язиком, як по воді батогом. Наговорила сім мішків горіхів, гречаної вовни, та всі неповні. Сім раз відмір, а раз відріж. Рада б душа в рай, та гріхи не пускають. Не до тебе п’ють, не кажи здоров! Не з руки у вашій хаті прясти.

Номер слайду 9

Висновок Знання фразеологізмів, цих “дозрілих квіток мислення”, поширює знання учнів про безмежний світ людини, виховує повагу до народу – фразотворця. Недаремно М.Рильський вважав, що у фразеології – “дух язика”. Якщо ми хочемо, щоб ці “згустки народного розуму й знання” стали активним надбанням школярів, потрібна наполеглива праця.

ppt
Додано
4 січня 2023
Переглядів
281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку