Презентація. «Ми з Донбасу». Грицько Бойко – письменник-земляк. Життя та творчість. Урок присвячений 95-річниці від дня народження Григорія Бойка".

Про матеріал
Метою уроку є ознайомити учнів з життям та творчістю письменника-земляка Григорія Бойка, розвивати увагу, пам'ять, творче мислення школярів, уміння працювати як самостійно, так і в групі; розвивати комунікативну компетентність учнів, висловлювати свою думку; навички виразного читання поетичних творів та аналізу віршів; розвивати навички, уміння працювати з інформацією, вибирати найголовніше, оформлювати буклети, презентувати їх молодшим учням; виховувати любов до батьків, праці, вчення, повагу, зацікавленість до життя та творчості письменників-земляків, до вивчення культури рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОУ ДПО «Донецкий республиканский институт дополнительного педагогического образования»«Марафон-проект»«Ми з Донбасу»Тема уроку. «Ми з Донбасу». Грицько Бойко – письменник-земляк. Життя та творчість. Урок присвячений 95-річниці від дня народження Григорія Бойка. Тип уроку: застосування знань на практиціФорма уроку: підготовка матеріалів для оформлення буклету, присвяченого 95-річниці від дня народження Григорія Бойка.7 клас. Горбунова Олена Вікторівна, учитель української мови та літератури. Муніципальна загальноосвітня установа «Школа № 103 міста Донецька»

Номер слайду 2

Ну, хіба таке годиться?!В тебе знову одиниця!— А мене сьогодні, мамо,Запитали знов те ж саме! Наш девіз: «Скільки б ти не жив, усе життя треба вчитися» Сенека.

Номер слайду 3

НАШІ ЗЕМЛЯКИВолодимир Сосюра. Лілія Подкопаєва. Сергій Бубка. Йосип Кобзон

Номер слайду 4

Відгадайте загадки. Дуже я потрібна всім —І дорослим, і малим. Всіх я розуму учу,А сама завжди мовчу. У легкого. Держака. Голова. Така. Важка. Я стою. На ходу,А спинюся —Упаду. В печі боки обпеклаІ в стіну міцну лягла. ХТО АВТОР?Відгадайте ребус: Г Р Ц И Ь О К О Й К О Б О

Номер слайду 5

Грицько Бойко. Оленівка

Номер слайду 6

Через міст перейти Треба нам, малятам, Щоб гриби, щоб гриби. В лісі позбирати. Збірки Грицька Бойка «Ми з Донбасу», «Шахтарочка», «Два хлопчики Сміти»Пісні Грицька Бойка записав з дитячим хором Іван Семенович Козловський.

Номер слайду 7

Тема. «Ми з Донбасу». Грицько Бойко – письменник-земляк. Життя та творчість. Урок присвячений 95-річниці від дня народження Григорія Бойка. Мета: ознайомити учнів з життям та творчістю письменника-земляка Григорія Бойка, розвивати увагу, пам'ять, творче мислення школярів, уміння працювати як самостійно, так і в групі; розвивати комунікативну компетентність учнів, висловлювати свою думку; навички виразного читання поетичних творів та аналізу віршів; розвивати навички, уміння працювати з інформацією, вибирати найголовніше, оформлювати буклети, презентувати їх молодшим учням; виховувати любов до батьків, праці, вчення, повагу, зацікавленість до життя та творчості письменників-земляків.

Номер слайду 8

МАКЕТ БУКЛЕТУ Актуальне інтерв'ю. Улюблена цитата з твору нашого земляка. Біографія Грицька Бойка від А до Я

Номер слайду 9

МАКЕТ БУКЛЕТУ Всезнайко. Юний художник. Обкладинка книги. Проба пера

Номер слайду 10

Актуальне інтерв'ю Перша колонка-рубрика «Актуальне інтерв'ю». Робота в парах. Сформулюйте одне запитання – одну відповідь (за поданою інформацією) про життя та творчість Г. Бойка. 1 учень- журналіст, 2 – у ролі Ірини Бойко. Зачитайте. Вірші та дитячі пісні Грицька Бойка наповнені гумором, життєрадісністю, сповнені любові до дітей і добром у кожному слові. У чому ж секрет багаторічної популярності поезії Грицька Бойко? Про це ми спитаємо в Ірини Трохимівни Бойко, невістки Грицька Бойко та людини, яка знається на дитячій літературі, працюючи багато років у видавництві “Веселка”. – ….?- Григорій Пилипович був унікальною людиною. Він мав рідкісний дар підмічати та поетично втілювати кумедні пригоди, що трапляються з дітьми. Для мене найдотепнішими творами поета є смішинки про малят і звірят, шкільні та спортивні “веселинки” [такий термін вигадав і ввів сам Григорій Бойко]. У дитячу літературу поет увійшов на початку 50-х років, коли переїхав до Києва, і дуже швидко полюбився маленьким читачам.

Номер слайду 11

– …?- Його часто запрошували на творчі зустрічі з дітьми. Він дуже любив і цінував таке спілкування. Діти зустрічалися з поетом в бібліотеках. Григорій Пилипович дуже емоційно і артистично читав дітям свої вірші – ніхто не міг лишитися байдужим, діти були просто в захваті від таких зустрічей. Одного разу був випадок, коли після виступу на телебаченні, де Григорій Пилипович читав свій відомий віршик “Вереда”, він проходив парком, і один хлопчик раптом закричав: “Дивись, тату, то ж дядько Вереда!”Взагалі поет дуже любив писати для малят. Їм він писав коротенькі веселинки і мініатюри. У цих творах головними героями залишаються хвалько, замазура, брехун, ледар, боягуз, підлабузник, симулянт.---?Григорій Бойко відомий ще й як поет-перекладач. У його творчому доробку багато перекладів українською творів Агнії Барто, Самуїла Маршака, Корнія Чуковського. А його поезію знають у Китаї, Канаді, Росії, Польщі, Білорусі, Вірменії, Угорщині. Твори Бойка перекладали багатьма мовами народів світу, їх вивчали у школах, друкували в хрестоматіях, читанках. Ось до речі, Григорій Пилипович написав, уявіть собі, понад 400 пісень! Відомі композитори Анатолій Кос-Анатольський, Аркадій Філіпенко, Юдіф Рожавська, Костянтин Мясков поклали чимало його творів на музику.

Номер слайду 12

– Прізвище походить від його бабусі, родом з Бойківщини. Одружившись з Мусієм Даниленком, вона поїхала з ним на Донеччину. Там народився батько поета, Пилип Мусійович Бойко-Даниленко. Батько поета був неперевершеним віршувальником. Єдина опублікована його книжка “Чайка: народні поезії” вийшла у Москві в 1925 році, а передмову до неї написав Луначарський. Гонораром за цю книгу була бібліотека з 2000 книжок, що стала справжнім подарунком для рідного села Оленівка. Батьки поета Пилип та Олександра Бойки започаткували в Оленівці хату-читальню для односельців. Саме за батьком 15-річний Грицько успадкував легке віршування та почав писати. Особливо легко йому давалися експромти.– Так, Григорій Бойко став студентом Донецького педагогічного інституту, вступив на українську філологію, а в 1949 році закінчив інститут з відзнакою. Там і одружився з дівчиною з фізико-математичного факультету. Кілька років він працював в обласній газеті, в донецькій філії спілки письменників України, але початком літературної діяльності вважав 1950 рік, коли вийшла його перша збірка віршів “Моя Донеччина”, а наступного року вийшла в світ збірка його дитячих віршів “Будем шахтарями”. Відтоді поет не зраджував дитячій аудиторії. Його поезія, я переконана, саме для тих, хто цінує влучне та гостре слово, вміє посміятися над своїми помилками для самовдосконалення. Ми всі пам’ятаємо його вірші з дитинства, читаємо своїм дітям, онукам.– Дякуємо Вам, Ірино Трохимівно, за такі теплі спогади  про чудову людину та прекрасного Майстра!

Номер слайду 13

Друга колонка-рубрика «Біографія Грицька Бойка від А до Я». Колективна робота. - Розташуйте уривки з тексту за абеткою. Зачитайте літери Біографія Грицька Бойка від А до ЯА батько поета, Пилип Бойко, теж писав вірші. Адресована перша збірка віршів «Моя Донеччина» дорослим, а вже наступного року вийшла у світ збірка його поезій для дітей «Будем шахтарями». Бойко Григорій після війни став  студентом українського відділу літературного факультету Донецького педагогічного інституту. В 1949 році закінчив його з відзнакою. Григо́рій Пили́пович Бо́йко (Грицько́ Бо́йко) (5 вересня 1923, Оленівка, Донеччина — 25 вересня 1978, Київ) — радянський, український  письменник,  поет  і  перекладач, член Спілки письменників СРСР. Дід по материнській лінії, Олексій Корнієцький, залишив по собі кілька десятків пісень, які ще й досі співають у селах Донеччини. Є серед написаного Грицьком Бойком і п'єси-казки: «Космічна подорож» та «Про Андрійка і Терпця». Звичайно, Грицько Бойко писав у своїх творах про рідний край — Донеччину, про героїчну працю шахтарів. Це збірки: «Будем шахтарями», «Ми з Донбасу», «Шахтарочка».

Номер слайду 14

Його син, Вадим Бойко, став драматургом, а онук, Олег Луньов, став художником. Біографія Грицька Бойка від А до ЯКілька років він працював в обласній газеті «Радянська Донеччина» та літературним консультантом Донецької філії Спілки письменників України. Початком своєї літературної діяльності Г. Бойко вважав 1950 рік, коли в Донецькому обласному видавництві вийшла його перша збірка віршів «Моя Донеччина». Популярним жанром у поета були також скоромовки-спотиканки та загадки. Вони змушують сміятися і думати, збуджують цікавість та увагу. Помер  25 вересня 1978 року. Похований на  Міському кладовищі «Берківцях». Після закінчення сільської семирічки він вчився в Оленівській рудниковій школі, яка знаходилась досить далеко. Тому хлопцеві щодня доводилося вставати о четвертій ранку, кілька кілометрів йти пішки до станції, а вже звідти їхати робочим поїздом до школи. І не здавалося, що важко, адже тяга до знань була безвимірною.

Номер слайду 15

Третя колонка-рубрика «Улюблена цитата з твору Григорія Бойка». Прочитайте подані вірші Г. Бойка. - Про що, кого пише автор? - Який жанр віршів? - Чого навчає Г. Бойко? - Яким настроєм сповнені поезії? Мию, мию без жалю. Мию там, де брудно. Цю роботу я люблю,Та від неї худну. Взимку вкрили ми навкруг. Ліс, дорогу, поле й луг. А як сонце припече – Ми струмочком потечем. А МИ ШПАКІВНІ БУДУВАЛИ... А ми шпаківні будували.. Як розпускалися садки,До нас весною завітали. Веселі наші співаки.І ціле літо, ціле літо. Вони співали нам пісніПовиростали їхні діти,Такі ж співучо голосні.

Номер слайду 16

Улюблена цитата з твору Григорія Бойка. На мамине свято Чому це надворіБлищать, мов перлини,І чисті, й прозоріГрайливі краплини?Тому, що весела,Ясна, чарівна. На мамине свято. Приходить весна!Чому це так жваво. Струмочок співає?Чому так ласкаво. Нам сонечко сяє?Тому, що весела. Ясна, чарівна. На мамине свято. Приходить весна!ТЕРИКОНИНемов шоломи. Богатирів,Незвичні гори. Хтось в небо звів. То насипали. Не дні — роки. Породу з шахти. Трудівники. А терикони. Такі у нас,Що з них нам видно. Увесь Донбас!

Номер слайду 17

Фізкультхвилинка. СОЛОВЕЙКОСоловейко Навесні, НавесніСипле співи Голосні,  Голосні. Соловейку, Щебечи, Щебечи: Мене співам Научи, Научи!Заспіваєм  Ми удвох, Ми удвох,Починаєм:— Тіу-тьох,— Тіу-тьох!

Номер слайду 18

1 гр. - Написати сенкан, присвячений Григорію Бойку, 2 гр. – У Грицька Бойка багато поезій про матір. Напишіть вірш про маму (можна твір за метафорою, твір «Я-мамині руки»), 3 гр. - висловлювання на тему «Ми з Донбасу», пов’язавши з творчістю Г. Бойка. Четверта колонка-рубрика «Проба пера». Робота в групах.

Номер слайду 19

Грицько Бойко. Позитивний, чесний. Повчає, любить, творить. Вірші його дотепні, цікаві. Поет, перекладач. Наш земляк!Проба пера Мама – колір Мама - колір рожевої мрії Мама - смак Мама - медом цілющим пахне Мама - запах Мама - найпрекрасніша у світі Мама - зовнішність Мама - співає ніжну колискову Мама - звук Мама – це моє життя! Мама - почуття Сьогодні на уроці ми познайомилися з письменником Григорієм Бойком. Він – наш земляк. Нам цікаво знати більше про майстра слова. Вміло поєднуючи ліризм і гумор у віршах, Грицько Бойко найбільше дбав про виховання у юних читачів головних моральних рис людини: правдивості, сміливості, працьовитості, старанності, охайності, кмітливості, чесності, безкорисливості, товаристськості, принциповості, доброго естетичного смаку. Ми пишаємося такими земляками, як Грицько Бойко. У своїх віршах Майстер Слова прославляв рідний Донбас. А його поезію знають у Китаї, Канаді, Росії, Польщі, Білорусі, Вірменії, Угорщині. Точно знаємо, якщо будемо добре вчитися, чесно працювати, то наш край буде процвітати, а всі наші земляки стануть щасливіші.

Номер слайду 20

П'ята Колонка-рубрика «Всезнайко». Кросворд5. 52. 24.48.89.91. 13. 36.67.71. (Горизонталь). У якому селищі народився Грицько Бойко. 2. Назва вірша, у якому є рядки «Вусате колосся росинок напилося.3. Почуття, яке відчував до дітей Грицько Бойко. 4. Ким був Г. Бойко, крім поета. 5. Місто, у якому письменник отримав вищу освіту. 6. Як звуть невістку Г. Бойка. 7. Який жанр придумав письменник. Так він називав свої вірші. 8. Жанр вірша «Мию, мию без жалю» 9. Жанр вірша «В печі боки обпеклаІ в стіну міцну лягла». Ребус. Розшифруй назви збірок Грицька Бойка:«ИМ З ОНАДБУС», «ШАРАТХОКАЧ», «ВЕЕСЛНИКИ. ВІШРІ. СКООРМОВИК».

Номер слайду 21

Продовжіть речення.«Грицько Бойко видався мені …»«Мене вразило …»«Мені запам’яталося …»«Що сподобалось на уроці…»«Що було важко…»«Грицько Бойко прославляв у віршах рідний край. Що я б зробив для Донбасу…»

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Оформити буклет, шоста колонка-рубрика «Обкладинка книги»: доповнити матеріали, намалювати обкладинку книги, сьома колонка-рубрика «Юний художник»: ілюстрації до творів Г. Бойка, малюнок-асоціація до особистості письменника, написати лист Григорію Пилиповичу.

Номер слайду 23

„Невезіння від невмінняІ від поспіху бува!Починати й не кінчати Нам усім не до лиця,Бо уміння без терпіння –Наче казка без кінця!” Грицько Бойко. Будемо працьовиті, терпимі, чесні, як вчить наш земляк.

Номер слайду 24

Буклет, присвячений 95-річниці від дня народження Грицька Бойка Актуальне інтерв'ю. Улюблена цитата з твору нашого земляка. Біографія Грицька Бойка від А до Я“Ми з Донбасу”5 вересня 2018 року -95-річниця від дня народження Григорія Бойка. А ми шпаківні будували.. Як розпускалися садки,До нас весною завітали. Веселі наші співаки. Чому це так жваво. Струмочок співає?Чому так ласкаво. Нам сонечко сяє?Калоші я помила. Кімнати підмела. Вечерю розігрілаІ квіти полила. А батько поета, Пилип Бойко, теж писав вірші. Бойко Григорій після війни став  студентом українського відділу літературного факультету Донецького педагогічного інсти-туту. Григо́рій Пили́пович Бо́йко (Грицько́ Бо́йко)  (5 вересня 1923, Оленівка, Донеччина — 25 вересня 1978, Київ) — радян-ський,український  письменник,  поет  і  перекладач, член Спілки письменників СРСР. Дід по материнській лінії, Олексій Корнієцький, залишив по собі кілька десятків пісень, які ще й досі співають у селах Донеччини. Його син, Вадим Бойко, став дра-матургом, а онук, Олег Луньов, став художником. Вірші та дитячі пісні Грицька Бойка наповнені життєрадіс-ністю, сповнені любові до дітей. У чому ж секрет багаторічної популярності поезії Грицька Бойко? Про це ми спитаємо в Ірини Трохимівни Бойко, невістки Грицька Бойко та людини, яка знається на дитячій літературі, працюючи багато років у видавництві “Веселка”. – Григорій Пилипович народився на Донеччині. А звідки ж таке прізвище, Бойко? Хто його батьки?– Прізвище походить від його бабусі, родом з Бойківщини. Одружившись з Мусієм Даниленком, вона поїхала з ним на Донеччину. Там народився батько поета, Пилип Мусійович Бойко-Даниленко. Батько поета був неперевершеним віршувальником. Батьки поета Пилип та Олександра Бойки започаткували в Оленівці хату-читальню для односельців. Саме за батьком 15-річний Грицько успадкував легке віршування та почав писати. Особливо легко йому давалися експромти.

Номер слайду 25

Буклет, присвячений 95-річниці від дня народження Грицька Бойка Всезнайко. Юний художник. Обкладинка книги. Проба пера5. 52. 24.48.89.91. 13. 36.67.71. (Горизонталь). У якому селищі народився Грицько Бойко. 2. Назва вірша, у якому є рядки «Вусате колосся росинок напилося.3. Почуття, яке відчував до дітей Грицько Бойко. 4. Ким був Г. Бойко, крім поета. 5. Місто, у якому письменник отримав вищу освіту. 6. Як звуть невістку Г. Бойка. 7. Який жанр придумав письменник. Так він називав свої вірші. 8. Жанр вірша «Мию, мию без жалю» 9. Жанр вірша «В печі боки обпеклаІ в стіну міцну лягла». А терикони. Такі у нас,Що з них нам видно. Увесь Донбас!Ми з Донбасу. Грицько Бойко. Грицько Бойко. Позитивний, чесний. Повчає, любить, творить. Вірші його дотепні, цікаві. Поет, перекладач. Наш земляк!Мама - колір рожевої мріїМама - медом цілющим пахне. Мама - найпрекрасніша у світіМама - співає ніжну колискову. Мама – це моє життя! ***

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані Олено. Успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 червня 2020
Переглядів
1395
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку