Презентація Microsoft PowerPoint "Агресія.Агресивна поведінка"

Про матеріал
Цільова група - учні старших класів, студенти. Матеріал для практичних психологів, соціальних педагогів для підготовки до проведення годин спілкування з учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державний навчальний заклад «Художнє професійно-технічне училище ім. Й. П. Станька »Підготувала:практичний психолог. ДНЗ “ХПТУ ім. Й. П. Станька” Мирослава Покрищук Методи запобігання агресивної поведінки і проявів насильства. Агресія. Агресивна поведінка.

Номер слайду 2

Агресія (від лат. aggressior – нападаю) – це - поведінка, спрямована на нанесення фізичної або психологічної шкоди. Агресивна поведінка розрізняється за інтенсивністю і формою вияву: від демонстрації неприязні й недоброзичливості (вербальна агресія) до використання грубої фізичної сили (фізична агресія). Агресивність – емоційний стан і риса характеру людини, що супроводжується імпульсивною активністю поведінки, афективними переживаннями – гнівом, злістю, ненавистю, ворожістю, прагненням заподіяти іншому травму (фізично або морально). Агресивність – це психологічна властивість особистості, що характеризується внутрішньою готовністю людини до агресії. В агресивному стані особа може повністю втрачати самоконтроль. Агресивність може бути спрямована і на себе (аутоагресія).

Номер слайду 3

Фази розвитку вияву агресіїПочаткова фазаподразник. Фаза зростання. Кризова фаза. Фаза відновленняресурс. Фаза депресіїспалах

Номер слайду 4

Агресія призводить до збільшення форм девіантної поведінки серед молоді : Наркоманія,токсикоманія. Вандалізм. Пияцтво та алкоголізм. Правопорушення. Девіантна поведінка на ґрунті сексуальних захворювань. Агресія призводить до погіршення соціально-психологічного клімату Проституція. Суїцидальна поведінка

Номер слайду 5

Особистість в ранньому юнацькому віцірання юність (15 - 18 років) Пошук свого місця в житті – професійного, особистісного, духовного – є провідною діяльністю особистості в ранньому юнацькому віці. Центральними новоутвореннями юності є усвідомлення себе як цілісної, багатовимірної особистості, готовність до життєвого самовизначення, прагнення до самовиховання, формування світогляду та моральних переконань. Розпочинається перехід до автономної совісті, який спочатку має ознаки регресу, відмови від зовнішньої моралі, ствердження відносності моральних цінностей.  старший юнацький вік (18-25 років)Ці особливості спричиняють тимчасове підвищення рівня агресивності.

Номер слайду 6

Невдоволення собою. Страх. Невпевненість. Почуття провини. Недовіра. Погане самопочуття, перевтома. Алкоголь, наркотичні речовини, медичні препарати. Дитячі психічні травми і дефекти виховання. Фільми, ігри, телепередачі зі сценами насильства. Причини агресії і агресивної поведінки:

Номер слайду 7

Види та форми агресіїФізична агресія - використання фізичної сили проти іншої особи або об'єкта (бійка, стусани, ляпаси, нанесення тілесних ушкоджень)Вербальна - словесне вираження негативних почуттів і емоцій, словесна агресія (сварка, крик, вереск, погроза, прокляття, лайка)Ворожа агресія - агресивна поведінка, кінцева мета якої - заподіяння шкоди і нанесення збитку. Усвідомлена (інструментальна) - агресивна поведінка, мета якої - досягнення будь-якої мети. Альтруїстична агресія - агресивна поведінка, мета якої - захист кого-небудь від чогось. Внутрішня агресія, самоагресія (аутоагресія) - агресія, спрямована проти себе (самозвинувачення, самоприниження, нанесення собі тілесних ушкоджень, суїцид). Зовнішня агресія - агресія, спрямована на оточуючих. Спонтанна, невмотивована агресія - як правило, виникає як наслідок пасивної агресії, придушення, особливостей виховання. ( різкий, безпричинний вибух люті, істерики, напади). Пряма або непряма. Пряма агресія безпосередньо спрямована на людину, непряма - дії, які обхідним шляхом спрямовані на іншу особу (злісні плітки, жарти, вигуки в натовпі, вибухи люті, тупання ногами, биття кулаками по столу )

Номер слайду 8

Види та форми агресіїЗахисна агресія - агресія у відповідь на чиїсь агресивні (або такі, що здаються агресивними) дії. Провокуюча агресія - перший прояв агресії, "перша атака". Роздратованість - схильність до прояву негативних почуттів при найменшому збудженні (запальність, грубість). Негативізм - опозиційна манера в поведінці від пасивного опору до активної боротьби проти встановлених звичаїв і законів. Образа - заздрість і ненависть до оточуючих за справжні і вигадані дії. Пригнічена, прихована агресія - часте явище, яке має свої конкретні причини і наслідки. (Постійне невдоволення, раптові спалахи страху або злоби, постійна напруга, роздратованість, невміння розслабитися). Чоловіча та жіноча агресія. Сімейна агресія -проявляється виключно в спілкуванні з членами сім'ї, як реакція на спілкування з партнером. (Постійне роздратування, відсторонення, відчуженість, часті спалахи гніву «на рівному місці», невдоволення). Психологічна агресія - охоплює багато негативних проявів поведінки щодо іншої людини (образливі прізвиська, емоційне відчуження, надмірна вимогливість і не зважання на можливості іншої особи). Сексуальна агресія – сексуальне використання особи є найважливішою і найшкідливішою формою насильства з огляду на наслідки, які вона спричиняє. Емоційна агресія є наслідком збуджених емоцій і проявляється, коли особа переживає страх чи злість, наприклад, коли її принизили публічно.

Номер слайду 9

10 способів, як приборкати свою агресію Відійди. Іноді кращий спосіб перестати відчувати гнів - фізично віддалитися від джерела подразнення. Зміни кут зору. Подивіться на проблему очима іншої людини. Зроби вдих. Ми можемо скористатися паузою. Для цього необхідно зробити кілька повільних глибоких вдихів. Ще один заспокійливий метод - лічба від 100 до 1. Говори відкрито. Говоріть тоді, коли необхідно. І не соромтеся своїх почуттів. Чисто чоловіче рішення. Перегляд футбольного матчу - прекрасний спосіб позбутися негативних емоцій. Вдосталь покричати, і стане спокійніше. Візьми гантелі. Фізичні вправи здатні пом’якшити гнівний настрій. Поміняй мінус на плюс. Перетворіть свій гнів у позитивну енергію! Звернись по допомогу до психолога. Фахівець допоможе визначити причини гніву - під час індивідуальних або групових занять. Частіше смійся. Позитивні емоції покращують не тільки настрій, але і фізичне і психічне здоров’я. Не піддавайся на провокації. Потрібно розвинути в собі таку якість, як врівноваженість.

Номер слайду 10

• Підвищення голосу, загрозливий тон, крик. • Демонстрація влади («Буде так, як я скажу»), непохитне наполягання на своїй правоті. • Агресивні пози і жести: стислі щелепи, перехрещені або зчеплені руки. • Сарказм, глузування, висміювання і передражнювання. • Використання фізичної сили. • Втягування в конфлікт сторонніх людей. • Покарання або загроза покарання. • Узагальнення типу: «Ви всі однакові», «Ти, як завжди ...», «Ти ніколи не ...». Неправильні дії у відповідь на агресію:

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 грудня 2022
Переглядів
1786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку