Презентація "Мігель де Сервантес Сааведра (1547–1616). «Дон Кіхот» i частина (огляд, 2-3 розділи за вибором учителя). Історія створення роману, його зв’язок із лицарськими романами

Про матеріал
Презентація до теми "Мігель де Сервантес Сааведра (1547–1616). «Дон Кіхот» i частина (огляд, 2-3 розділи за вибором учителя). Історія створення роману, його зв’язок із лицарськими романами, пародійний характер. Особливості сюжету і композиції твору."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мігель де Сервантес Сааведра (1547–1616). «Дон Кіхот» i частина (огляд, 2-3 розділи за вибором учителя). Історія створення роману, його зв’язок із лицарськими романами, пародійний характер. Особливості сюжету і композиції твору.

Номер слайду 2

Повторення понять з теорії літератури Фе́нтезі — літературний жанр фантастичної літератури, дія якого відбувається у вигаданому світі, де чудеса і вигадка нашого світу є реальністю. Рома́н (фр. roman — «романський») — літературний формат, найпоширеніший у XVIII–XX століттях; великий за обсягом, складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів. Приго́дницький рома́н — роман, сюжет якого насичений незвичайними подіями й характеризується їхнім несподіваним поворотом, великою динамікою розгортання. Ли́царський рома́н — оповідний жанр європейської середньовічної літератури, переважно віршований. Лицарський роман в цілому знаменує початок усвідомленої художньої вигадки та індивідуальної творчості.

Номер слайду 3

На попередньому уроці ми завершили знайомство з талантом Вільяма Шекспіра, а сьогодні у нас новий гість — Мігель де Сервантес.

Номер слайду 4

Словникова робота. Роман крутійський — різновид епічного жанру, одна з найдавніших форм європейського роману; виник в Іспанії. Крутійський роман розповідає про пригоди хвацького пройдисвіта, авантюриста — пікаро, вихідця з низів або декласованого дворянства, який повністю ігнорує обов’‎язкові суспільні моральні норми. Зазвичай це слуга, бездомний жебрак, «лицар випадку». Крутійський роман виник за певних культурно-історичних умов, у той час, коли Європою поширилося бурлакування, і став антиподом лицарського роману з його шляхетними героями. У крутійському романі відсутня складна композиція: тут однолінійний сюжет, події розгортаються у хронологічному порядку, оповідь ведеться найчастіше від першої особи, що імітує форму автобіографічних спогадів героїв; сюжет має авантюрний характер.

Номер слайду 5

Історія створення роману Робота над романом «Премудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі» розпочалася під час перебування Сервантеса у в’‎язниці. Перший том роману вийшов 1605 року. Він мав величезний успіх, про що свідчить шість видань книги тільки за один рік. Щоправда, це не полегшило життя автора книги: до кінця свого життя він потерпав через злидні. За рік до смерті Сервантес написав другу частину роману. За кількістю мов, якими було перекладено книгу, роман поступається тільки Біблії. Задумано його було як пародію на лицарські романи. У творі діють 660 персонажів. У центрі роману — опис подорожі ідальго Дон Кіхота разом зі зброєносцем Санчо Пансою Іспанією XVI століття з метою захисту всіх бідних та знедолених. Сервантес створив вигадане походження історії. Він стверджує, що найняв історика мавра, щоб перекласти арабський рукопис, який письменник знайшов у брудній квартирі в Толедо.1899 року І. Франко виконав творчий переклад роману Сервантеса. «Дон Кіхота» українською переклав Микола Лукаш. Це була остання робота перекладача, яку він не встиг довершити. Тому останні розділи частини другої переклав Анатоль Перепадя. Переклад був опублікований за редакцією Григорія Кочура та Михайла Москаленка.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Запитання для опрацювання• Ким був Алонсо Кіхада?• Що він найбільше любив робити?• Яку мету переслідував дон Алонсо?• Яка ідея виникла в голові ідальго?• Як він свою ідею вирішив втілити в життя?5. Характеристика роману (записи в зошити)

Номер слайду 8

Характеристика роману (записи в зошити)Літературний рід: трагікомічний епос. Жанр: роман, пародія на лицарські романи. Тема: зображення ілюзій незаможного дворянина Алонсо Кіхано (Дон Кіхота), спричинених лицарськими романами, та шлях їх зруйнування.Ідея: утвердження думки, що проза життя бере гору над красивими ідеалами (ренесансними цінностями), а відірваність від життя зводить нанівець усі зусилля. Головна проблема: конфлікт між ідеалом та дійсністю. Головні герої: Дон Кіхот (Алонсо Кіхано), Санчо Пансо. Композиція: дві частини.

Номер слайду 9

Як за допомогою поданого вислову Сервантеса можна пояснити його ставлення до описаних в романі подій та образів?Спрямуй погляди свої на самого себе і намагайся пізнати себе,бо труднішого пізнання не можна навіть уявити. Мігель де Сервантес

Номер слайду 10

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати II—VIII розділи роману, підготувати цитатну характеристику головних героїв.

pptx
Додано
10 березня 2021
Переглядів
6773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку