Презентація "Мігель де Сервантес Сааведра" ( 8 клас)

Про матеріал
Презентація "Мігель де Сервантес Сааведра" до уроку вивчення роману "Дон Кіхот"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

успіхів,задоволення,гарного настрою !!!Бажаю всім

Номер слайду 2

Характеристика роману: Жанр: Композиція: Тема: ?Ідея: Головні герої : Конфлікт: Мігель де Сервантес Сааведра ( !547 р. – 1616 р. ) Лицарський роман -?Пародія -?Іспанія

Номер слайду 3

Тема: Мігель де Сервантес Сааведра ( !547 р. – 1616 р. ) « Дон Кіхот» . Історія створення роману, його зв‘язок із лицарськими романами, пародійний характер. Особливості сюжету і композиції твору.

Номер слайду 4

Мета уроку:- ознайомитись з життям та творчістю письменника; з історією створення його роману « Дон Кіхот», особливостями сюжету та композиції твору;- з'ясувати особливості лицарських романів;- розкрити поняття «пародія»; -формувати навички аналізу художнього твору; навички виразного читання ; розширяти словниковий запас; розвивати мову,творче мислення. Формувати й розвивати інтерес до творчості письменника, любов до літератури.

Номер слайду 5

Відкриття цієї книги, можливо, найважливіша подія в моєму житті. Ф. Стендаль

Номер слайду 6

Іспанія кінця ХVІ ст. – поч. ХVІІ ст. У кінці 16 ст. в Іспанії виявилися усі риси економічного занепаду. На думку істориків це був «колос на глиняних ногах». Іспанський король продовжував володіти територією, що становила 1/5 частину усього світу, але інші держави Західної Європи (Англія, Франція, Голландія) вели проти цього наступальні війни, прагнучи постановити його на коліна. Занепад у торгівлі та промисловості, землеробстві та скотарстві призводив до зубожіння народних мас. Знедолені, вони або наймалися служити в армію, або ставали злидарями й бродили країною у пошуках шматка хліба. У 1615 р. король Іспанії Карл 1 став імператором Священної Римської імперії під іменем Карла ۷ . Золото і срібло, які потужним потоком надходили із заокеанських колоній до Іспанії підірвали економіку країни. Посилюється католицька реакція. Однак саме на цей період, який згодом назвуть «золотою добою», припадає розквіт національної культури.

Номер слайду 7

Родриго Сервантес – батько письменника.

Номер слайду 8

Мистецтво доби Відродження В ІспаніїФелікс Лопе де Вега Карпіо ( 1562 р. 1635 р.)Ель Греко ( 1541 р. – 1614 р.)Дієго Веласкес ( Дієго Родрігес де Сільва Веласкес( 1599 р. – 1660 р.)

Номер слайду 9

Фелікс Лопе де Вега Карпіо ( 1562 р. – 1635 р.) – видатний іспанський драматург. Автор біля 2000 п'єс. Писав драми, комедії , новели. В своїх численних комедіях вияв талант комічного письменника. Він автор п'єс « Собака на сіні”,« Дівчина з глечиком», « Вчитель танців»

Номер слайду 10

Картина Ель Греко «Апостоли Петро та Павло»Ель Греко «Вид Толедо» Ель Греко ( 1541 р. – 1614 р. При народженні - Домініко Теотокопулос)- художник, скульптор, архітектор, митець. Відомі роботи « Автопортрет», « Вид Толедо».

Номер слайду 11

Дієго Веласкес ( Дієго Родрігес де Сільва Веласкес( 1599 р. – 1660 р.). Іспанський художник – представник мадридської художньої школи, придворний портретист. Відомі роботи – « Автопортрет», « Інфанта Маргарита Австрійська»1640 р.”

Номер слайду 12

Кальдерон де ла Барка ( 1600 р. – 1681 р. ) – іспанський письменник, драматург, поет, автор відомої філософської п'єси « Життя – це сон».

Номер слайду 13

Лицарський роман - один із основних жанрів середньовічної літератури. Виник у період розквіту лицарства у Франції в середині 12 ст. Основні мотиви – безмежна сміливість, благородство. На передньому плані герой-лицар, який здійснює подвиги заради власної слави і возвеличення дами серця. В Іспанії роман набув поширення в епоху доби Відродження. М. Сервантес Сааведра створив пародію на лицарський роман. Цей роман називався «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі ».

Номер слайду 14

З теорії літератури. Пародя ( грецьке – жартівлива переробка) - жанр сатиричної і гумористичної літератури, заснований на комічному наслідуванні твору якогось автора або літературного напряму. Сатира –( лат. суміш) - вид комічного, який нещадно висміює людську недосконалість, вади суспільства. Гумор( англ.- настрій)- м’яка форма комічного, добродушне висміювання. Комічне( грецьке – веселий, смішний)- смішне в житті та його відображення в мистецтві.

Номер слайду 15

Мігель де Сервантес Сааведр. А- людина і митець Доля начебто свідомо повстала проти цієї людини від самого народження. Страдницьким було життя Сервантеса: злидні переслідували його протягом усього життя, рана, одержана у морській битві, зробила його інвалідом, п'ятирічний полон в Алжирі.. Слава прийшла до нього в 60 років, коли він був «старим солдатом, гідальго, бідняком». Але попри усіляки негаразди Сервантес не втратив гостроти розуму, життєлюбства, оптимізму, любові до людей. Народився Сервантес 29 вересня 1547 року у містечку Алькала –де- Енарес у збіднілій дворянській сім'ї. Його батьками були Родріго де Сервантес, лікар, що мандрував країною у пошуках заробітку, та Леонора де Кортинас. У 1557 році 10-літнім підлітком Мігель вступив до Колегії єзуїтів у м. Вальядолід, а закінчив освіту у Мадриді у відомого мадридського педагога-гуманіста Хуана-Лопеса де Ойоси, який пізніше став його хрещеним батьком у літературі. Завдяки своїм знанням Сервантес потрапляє на службу до папського посла Джуліо Аквавіли. Після його смерті Мігель, захоплений патріотичними почуттями ,узяв участь у відсічі турецької агресії, у 1570 р. вступив до іспанськогополку, де служив його брат Родріго. Майбутній письменник виявився мужнім, хоробрим солдатом, став учасником широко відомої морської битви біля о. Лепанто, коли об'єднані іспано-італійські сили розгромили турецький флот. Під час битви Сервантес був тяжко поранений, увесь рік лікувався, але його ліва рука залишалися паралізованою назавжди.

Номер слайду 16

Бій поблизу Лепанто (фреска Антоніоса Васілакіса, 1600 р.)Подорож до Італії та Лепантська битва

Номер слайду 17

У 1575 р. Сервантес залишає військову службу і разом із братом вирішує повернутися на батьківщіну. Та біля Франції галеру « Сонце», на якій вони відпливли з Неаполя, захопили пірати і всіх полонених продали у рабство в Алжир. У Сервантеса були з собою рекомендаційні листи від головокомандуючого Хуана Австрійського та віце-короля Неаполя на ім'я іспанського короля Філіпа ІІ, які давали надію на одержання королівської пенсії та гарної посади. Саме ці листи і ввели в оману правителя Алжиру, який вирішив, що перед ним поважна особа, й призначив за нього високий викуп – 500 золотих ескудо. П'ять років родина Сервантесів збирала цю суму й нарешті викупила бранців з полону. Та повернення на батьківщину не було радісним. Як з'ясувалося, усім було байдуже, як живеться заслуженому ветеранові , на мізерні гроші він змушений був годувати велику родину. Останні роки життя Сервантеса були надто важкими. Здоров'я його погіршилося, він тяжко пережив загибель брата Родріго, смерть обох сестер. Помер письменник 23 квітня 1616 року. похований на монастирському цвинтарі у Мадриді. Окремої могили Сервантеса немає. Так скінчилося багатостраждальне, але сповнене шляхетності й величі письменника.

Номер слайду 18

Літературна творчість М. Сервантеса{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Роки. Назва творів1568 р. Опубліковані перші вірші1584р. Публікація І частини роман” Галатея,”драми «Алжирське життя», трагедіїя « Нумансія».90 роки Створено близько 30 п'єс, більшість яких не збереглася1605 р. Вийшла друком І ч. роману «Премудрий гідальго Дон Кіхот Ламанчський»1613 р. Збірка «Повчальні новели».1614 р. Сатирична поема «Мандрівка на Парнас»1615 р. Надруковано ІІ ч. роману « Премудрий гідальго Дон Кіхот Ламанчський» і збірку «Вісім комедій та вісім інтермедій».1617 р.   Після смерті Сервантеса був опублікований роман «Персилес і Сигізмунда»

Номер слайду 19

Літературна гра «Про що говорять дати?»29 вересня 1547 р. – 1557 р. – 1568 р. – 1570 р. – 1575 р. – ?1602 р. -1605 р. – 1615 р. - 23 квітня 1616 р. –

Номер слайду 20

29 вересня 1547 р. – дата народження Сервантеса1557 р. – вступ до Колегії єзуїтів у м. Вал'ядолід1568 р. – публікація першого вірша1570 р. – початок військової служби1575 р. – потрапив у полон1602 р. - початок роботи над І ч. роману «Дон Кіхот».1605 р. – побачила світ І ч. роману «Дон Кіхот».1615 р. - вийшла друком ІІ ч. роману « Дон Кіхот».23 квітня 1616 р. – Сервантес помер

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Історія створення роману Найбільшу славу Сервантесу приніс роман «Премудрий гідальго Дон Кіхот Ламанчськийґ». Як стверджують біографи, письменник почав його писати, перебуваючи у в'язниці. За офіційною версією, Сервантес опинився за гратами через розтрату державних грошей. Насправді все було зовсім інакше. Під час поїздки до столиці для здачі звіту Сервантес, знаючи, що дороги були не надійними, сплатив гроші одному з банків і отримав вексель до Мадрида. Але банк збанкрутував. Завдяки старанням Сервантеса, гроші було повернено. Та вищі чиновники, давно шукаючи привід звільнитися від підозрілого дрібного службовця, який пише різні п'єси, звинуватили його у причетності до банкрутства й привласненні державних грошей. Так письменник потрапив до в'язниці. Друзі робили все можливе, щоб звільнити Сервантеса, але їхні зусилля виявилися марними. Там, за гратами, в уяві письменника з'явився Лицар Сумного Образу, дивний і прекрасний Дон Кіхот, якому судилося довге життя й вічна слава. 

Номер слайду 23

Роман у перекладах. Його перекладали .І Франко, В. Самійленко, Б. Козаченко та С. Кротевич. У 1899 році І. Франко виконав творчий переклад роману Сервантеса, українською переклав Микола Лукаш

Номер слайду 24

Характеристика роману: Жанр: роман, пародія на лицарські романи. Композиція: дві частини. Тема: зображення ілюзій незаможного дворянина Алонсо Кіхано, спричинених лицарськими романами, та шлях їх зруйнування.Ідея: утвердження думки, що проза життя бере гору над красивими ідеалами, а відірваність від життя зводить нанівець усі зусилля. Головна проблема: конфлікт між ідеалом та дійсністю. Головні герої : Дон Кіхот ( Алонсо Кіхано), Санчо Панса

Номер слайду 25

Дон Кіхот. Відмінне. Санчо Панса. Походження. Зовнішній вигляд. Заняття. Мета життя. Риси вдачіМета вчинків Спільне

Номер слайду 26

Алгоритм складання «Сенкану»1. Один іменник – назва поняття.2. Два прикметника – опис поняття.3. Три дієслова – визначення дії.4. Фраза з чотирьох слів, яка виражає відношення до теми.5. Одне слово (синонім до теми), в якому відображено зміст.

Номер слайду 27

І. Богдеско “Дон Кіхот”

Номер слайду 28

Гюстав Доре ( 1832 – 1883) « Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі»Оноре Дом'є( 1808 – 1879) « Дон Кіхот»Пабло Пікассо (1881 – 1973) « Дон Кіхот і Санчо Панса»

Номер слайду 29

Ілюстрації Савви БродськогоІл. Кукриніксов

Номер слайду 30

Сальвадор Далі Дон Кіхот 1946 р. Олександр Євгенович Яковлєв

Номер слайду 31

Номер слайду 32

«На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…»«Я взнав, що Мігель де Сервантес Сааведра… «Він автор відомого роману…» «Я взнав, що пародія – це…” «Запам'ятав, що найвідомішими представниками іспанського Відродження були…”

Номер слайду 33

Хто каже, що вмер Дон Кіхот?Цьому ви, будь ласка, не вірте!Бо він не підвладний ні часу, ні смерті –В новий вирушає похід. Юлія Друніна. Ти, Дон Кіхоте, може біснуватий?Що в тебе є? Печаль і долина. Тобі не досить - просто існувати?Ти хочеш побороти чаклуна?!Ліна Костенко

Номер слайду 34

Пам’ятник М. де Сервантесу в Мадриді. Скульптор А. Сола

Номер слайду 35

Домашнє завдання:читати роман с.219 – 223( р.4, 8); вивчити поняття з теорії літератури (лицарський роман, пародія); малюнок до твору ( за бажанням), підготувати повідомлення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Садовенко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлошенко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
23657
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку