Презентація "Мина Мазайло" - п'єса без позитивного героя. Особливості сюжету."

Про матеріал
Презентація викликає інтерес до вивчення твору М. Куліша, допомагає зрозуміти зміст, сюжет, сприяє уявленню характеристики героїв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сатирична комедія «Мина Мазайло» - п’єса без позитивного героя. Особливості сюжету.

Номер слайду 2

Автор: Микола Куліш Рік: 1929 Літературний рід: драма Жанр: сатирична комедія Тема: зображення міщанства й українізації в Україні у 20-і роки ХХ ст. Ідея: викриття суспільних антиукраїнських явищ, національної упередженості й зверхності (великодержавного шовінізму). Головні герої: харківський службовець Мина Маркович Мазайло та його родина: дружина Лина, син Мокій, дочка Рина; тітка Мотя (Мотрона Розторгуєва); дядько Тарас; подруга Рини Уля Розсоха; гімназійна вчителька Баронова-Козино. Сюжет: харківський службовець "Донвугілля" Мина Мазайло хоче змінити своє українське прізвище на престижніше - російське Мазєнін, а його син Мокій, котрий "збожеволів від своєї укрмови", намагається йому перешкодити. Підтримує Мокія тільки національно свідомий українець дядько Тарас з Києва. На боці Мини його дружина Килина, дочка Рина, тітка Мотя викликана з Курська (тітка Мокія і Рини по матері). Врешті-решт, Мину Мазайла звільняють з посади "за систематичний і зловмисний опір українізації". Сюжетні лінії: Мина - Мокій, Уля - Мокій, тьотя Мотя - дядько Тарас та інші. Композиція: 4 дії

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сценічне втілення: - дістала від Головреперткому республіки категорію "А" (пріоритетність п'єси для укладачів репертуару театрів); - обійшла театри Дніпропетровська, Маріуполя, Житомира, Вінниці, Херсона, Одеси, Києва (Київський театр ім. І. Франка, поставив Гнат Юра)і Харкова (харківський театр "Березіль", поставив Лесь Курбас).

Номер слайду 5

Особливості п'єси "Мина Мазайло": Драму не можна перекласти: втрачається обігрування українських і російських прізвищ; Немає позитивних персонажів (дядько Тарас сумнівається у своїх думках і вчинках, надто легко здає свої позиції; Мокія теж не можна назвати патріотом: українська мова цікавить його з наукової точки зору); У творі містяться досить прозорі натяки на облудність насильницької радянської українізації; Фіаско для Мини можливе тільки в літературному творі, бо в той час більшовики підтримували перевертнів. Сюжет перегукується з п'єсою Мольєра "Міщанин-шляхтич" та трагікомедією І. Карпенка-Карого "Мартин Боруля".

Номер слайду 6

Індивідуальне завдання: Заповніть анкету головного героя п’єси Мини Мазайла. Орієнтовний зразок 1. Прізвище, ім’я та по батькові. (Мазайло Мина Маркович.) 2. Де проживає. (Н-ська вулиця Холодної Гори м. Харкова.) 3. Національність. (Українець, але таким себе не вважає, називає малоросом.) 4. Освіта. (Школа, міське училище.) 5. Місце роботи. (Службовець апарату тресту «Донвугілля».) 6. Сімейний стан, склад сім’ї. (Одружений, дружина — Килина Трохимівна Мазайло, дочка — Мокрина Минівна Мазайло, син — Мокій Минович Мазайло.) 7. Винаходи. (Електрична мухобійка.) 8. Партійність. (Безпартійний.) 9. Ставлення до українізації. (Негативне. Вважав, що це спосіб зробити його другосортним і не пустити на вищі посади.) 10. Риси характеру. (Нервовий, чутливий, грубий, наполегливий у досягненні мети тощо.)

Номер слайду 7

- Повне ім'я Рини. (Мокрина) - Синонім до слова темно-синій. (бразолійний) - Тьотя Мотя приїхала з ... (Курська) - Друга частина родового прізвища Мазайлів. (Квач) Скільки синонімів до слова говорити знає Мокій? (30) Що говорив Мина Мазайло про українізацію? (Це спосіб зробити його другосортним) Назвіть винахід Мини Мазайла. (електрична мухобійка) Що говорив про прізвища в майбутньому комсомолець Губа? (Буде всесвітня нумерація) Яку виставу бачила тьотя Мотя в Москві? («Дні Турбіних») Хто такі Тертика та Губа? (Комсомольці) Через що посварилися й образили одна одну мати і Рина? (Через телеграму тьоті Моті в Курськ.) Яке завдання дала Рина подрузі Улі? (Закохати в себе Мокія.) Кого запросив Мазайло для вивчення правильної російської вимови? (Баронову-Козино.) Хто відвідав у маренні Мину Мазайла? (Діди Запорожець, Чумак, Селянин.) Чим закінчується комедія? (Мазайла звільняють з посади за систематичний і зловмисний опір українізації) Бліц-вікторина (відповідати на запитання швидко й лаконічно)

Номер слайду 8

Підготуватися до характеристики героїв. Скласти усний твір-роздум «Чи може вплинути моє прізвище на мою долю?» та скласти тест (письмово, високий рівень) за творчістю М.Куліша та п’єсою «Мина Мазайло». Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Максименко Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Korgan Aliona
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ільченко Алла Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
16 вересня 2019
Переглядів
21110
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку