Презентація "Мистецтво у звичайних речах (І)" 6 клас

Про матеріал

Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання до уроку

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво у звичайних речах (І)6 М11

Номер слайду 2

Насолодитися звуками природи можна завдяки звуконаслідуванню у творах не тільки інструментальної, а й вокальної, зокрема хорової, музики. Художники добирають потрібний колорит картини. Так само композитори через гармонію і тембри співацьких голосів та музичних інструментів, характерні інтонації в мелодії, зміни динаміки, темпу тощо створюють музичні образи, що яскраво можна уявити.

Номер слайду 3

Так, в ораторії «Пори року» Йозефа Гайдна музична картина «Гроза» майже зрима: хор вигуками «Ах! До нас наближається гроза!», «Куди бігти?», а оркестр - швидкими пасажами, звуками «ударів грому» передають сум’яття і страх, викликані несподіваним шквалом негоди... А у звучанні хору з кантати Людмили Шукайло звукові переливи переносять у весняне довкілля, що прокидається від зимового сну. Послухай. Йозеф Гайдн. Ораторія «Пори року. “Літо. Гроза”». Людмила Шукайло. Кантата «Пори року». «Весна. Розлилися води». Схарактеризуй звучання хорів. Які зорові образи виникли? Які музичні прийоми (ефекти) використали композитори для цього? Пофантазуй, про що «спілкуються» птахи на картині Тобіаса Штрановера. Які час доби, пору року, погоду зображено? Як зміниться колорит, якщо почнеться гроза або засяє яскраве сонце? Тембри яких музичних інструментів чи співацьких голосів ти обереш для озвучення?

Номер слайду 4

Музична грамота. Великими вокально-хоровими жанрами, є кантата й ораторія, які виконують співаки-солісти, хор і оркестр. Усі частини кантати чи ораторії поєднані між собою спільним задумом, кожна з них послідовно розкриває єдину тему. Оберіть диригента. Завдання 1. Відтворіть співом «діалог птахів». Динаміку і темп виконуйте за вказівкою диригента. Завдання 2. Створіть вокальну «картину» «У передчутті негоди», виконайте поспівку декілька разів: почніть виконувати повільно на p, а потім поступово пришвидшуйте темп і збільшуйте гучність виконання. КАНТАТА (італ. cantata, лат. canto - «співаю»):1. Вокальний жанр, що може складатися з кількох частин і виконуватися хором, солістами та симфонічним оркестром2. Вид ліричної поезії - урочистий багаточастинний вірш

Номер слайду 5

Заспівай«Хай живе надія» (музика Ірини Білик, вірші Костянтина Гнатенка)• Як можливо відтворити образи довкілля у вокально-хоровій музиці? Порівняй жанри «кантата» і «ораторія». Мріє росточок явором стати,Пташка маленька – в небі літати. Вірить у диво кожна людина,Вірить матуся в доньку і в сина!Приспів: Хай живе, хай живе надія!Хай земля, хай земля радіє!Хай печаль серце оминаєІ добро всіх людей єднає!Ночі вишневі в зоряній тиші,Вітер блакитно жито колише. Ми збережемо нашу єдину,Рідну вкраїну, славну родину!Приспів. Хай живе, хай живе надія!І добро всіх людей єднає!

pptx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку