Презентація "Місяць - природній супутник Землі"

Про матеріал
Тут розкриваються основні характеристики природного супутника Землі. Вплив Місяця на на нашу планету, фази Місяця, місячне і сонячне затемнення доступно розкрите для учнів 4 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів Райгородської ЗОШ І-ІІІ ст. Чекаль Л. М.

Номер слайду 2

Місяць світиться лише відбитим сонячним світлом, тому на небі видно лише його освітлену частину. Якби природний супутник нашої планети сам випромінював світло, ми завжди бачили б його кулястим.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Діаметр Місяця у чотири рази менший за Землю. В середньому відстань від Землі до Місяця 384 600 тис. км. Сила тяжіння Землі утримує Місяць біля себе. Рухаючись по орбіті навколо Землі, Місяць знаходиться то ближче, то далі від неї, тому що його орбіта має форму еліпса.

Номер слайду 5

Швидкість обертання Місяця навколо Землі та навколо своєї осі однакова – 29,5 доби, тому ми завжди спостерігаємо один бік Місяця. На видимому боці Місяця могла б поміститися Європа.

Номер слайду 6

Місяць обертається не лише навколо своєї осі та Землі, а й разом із Землею – навколо Сонця. Місяць, як і Земля, має власну силу тяжіння, але вона в шість разів менша й тому не може втримати атмосферу. Та все таки сила тяжіння Місяця впливає на природні явища на Землі.

Номер слайду 7

Коли Місяць потрапляє в тінь від Землі , відбувається затемнення Місяця. При цьому Місяць не зникає зовсім, а лише стає темно-червоного кольору, таке явище може тривати 1 годину 10 хвилин.

Номер слайду 8

Сонячне затемнення відбувається при повному Місяці, завдяки тому, що Місяць, освітлений Сонцем, відкидає на Землю тінь.

Номер слайду 9

Його поверхня вкрита гірськими породами та мінералами. Через відсутність атмосфери протягом мільйонів років метеори безперешкодно падали на поверхню Місяця та залишали там численні кратери. З тієї ж причини температура вдень сягає +100 гр., а вночі – мінус 150 градусів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

МІСЯЦЬ ПО - РІЗНОМУ ОСВІТЛЮЄТЬСЯ СОНЦЕМ РІЗНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЗАЙМАЄ МІСЯЦЬ ВІДНОСНО СОНЦЯ І ЗЕМЛІ

Номер слайду 12

Коли місячне проміння не освітлює Місяць, ми його не бачимо. Це буває, коли він стає між Землею та Сонцем. Коли Сонце освітлює лише краєчок Місяця. Ми бачимо серпик. Коли Місяць стає так, що між ним та Сонцем розташована Земля, то ми спостерігаємо повню.

Номер слайду 13

Місяць привертав увагу людей з давніх-давен. У наш час місячну поверхню досліджують спеціальні космічні апарати – місяцеходи.

Номер слайду 14

В 1969 році на поверхню Місяця вперше приземлився космічний апарат ”Аполлон”. Американський астронавт Ніл Армстронг першим ступив на Місяць. Відтоді вже 12 разів космонавти побували на Місяці, проводили там наукові дослідження, навіть доправили на Землю зразки порід для детального вивчення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дунаєвська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 січня 2020
Переглядів
10365
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку