інформаційно-пошуковий проєкт
Знайомтесь, це ми...
...учні 9 класу Забрідської гімназії-філії
Великоберезнянського ліцею. Протягом місяця, разом із вчителькою української мови та літератури плідно працювали над інформаційно-дослідницьким проєктом
"Шевченко пригощає...."
Як все починалось
Шукаючи ідею для відзначення Шевченківських днів, ми вирішили відкрити для себе Тараса з іншого ракурсу, пізнати його зблизька.
Проаналізувавши ряд різноманітних джерел, дійшли висновку, що Кобзар - сучасна людина XIX століття зі сформованими гастрономічними смаками та вподобаннями.
Із "Щоденника" дізналися, що Митець любив не тільки самотність і досвітній спів солов'їв, але смачно й ситно поїсти.
Кобзар був ще той гурман!
На початку лютого 2023 року ми започаткували інформаційно-
дослідницький проєкт
"Шевченко пригощає...", який реалізували в
форматі літературного кафе авторської кухні.
ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ ДОЛУЧИЛИСЯ...
2. 3.
гімназііоголошення, яке розмістила в фоєГрупа "Копірайтери" створила та завантажила на сторінкӱ наіГрупа "Кулінари" розробиламакет меню з улюбленихдків Шевченка, займалася̈ майстер-клас із виготовленняГрупа "Шеф-кухарі" провели закладу в соціальній мережі "Фейсбук" презентацією страв. гречаних вареників.
Меню Шевченка
Перші страви
1. Борщ, затовчений салом і заправлений пшоном.
2. Борщ із сушеними карасями.
Другі страви
1. Вареники з сиром із грубої гречаної муки.
2. Гречані галушки.
3. Пельмені з сюрпризом.
4. Пшоняна каша на раковій юшці.
5. Качка з яблуками
Рибні страви
1. "Лящі дніпрові".
2. Карасі засмажені зі сметаною.
3. Судак і щука міцно приправлені перцем.
4. Астраханська тарань.
5. Ревельські сардинки.
Меню Шевченка
М'ясні страви
1.Ковбаса (домашня) Овочі, салати
2.Шинка 1.Часник
3.Сало 2.Цибуля
Десерти3.Свіжі й солоні
1.Кренделіогірки
2.Бублики4.Молода редька
3.Льодяники
4. Шоколад
Меню Шевченка
1.Стаут
1.Чай з лимоном
(з ромом, з вершками) 2.Ром
(з ромом, з кип'яченими вершками) 4.Вино
Неможливо дослідити й перерахувати в одному проєкті всі страви, що згадуються Т.Г.Шевченком у творах, листах, "Щоденнику".
Серед них: устриці, «кав’яр»(ікра), крес-салат, спаржа, духм’яний «огурешник», смажена качка з яблуками, гуска,
смажена з капустою, порося фаршироване «з бабою», пиріжки з цибулею та грибами («просто геніальні!»), кулічі (що їх так
«геніально» готують польки), котлети, баранина, «кебаб», кренделі, бублики, смажена індичка, курчата, вестфальська
ковбаса (особливо з гірчицею), «бефстек», холодна телятина і, звичайно, ж сало та домашня ковбаса.
Отже, працюючи над проєктом, нам вдалося відновити рецептуру близько двадцяти страв
та підлаштувати їх під сучасного споживача.
зможуть приготувати будь-який із наїдків Тараса в домашніх умовах.
Проєкт "Шевченко пригощає..." сприяв вихованню в учнівської молоді дієвого патріотизму.
Під час заходу проводилася благочинна акція "Чайові для ЗСУ", яка мала на меті збір коштів для військових. Нам вдалося зібрати
3120 грн, які були передані місцевим волонтерам.
Б льше нформац ї про переб г проєкту можна знайти , перейшовши за посиланням |
https://m.facebook.com/story.php? story_fbid=531014555823657&id=10 0067453510177 https://m.facebook.com/story.php? story_fbid=531623092429470&id=100 067453510177 |
067453510177
ЧИТАЙТЕ, ВИВЧАЙТЕ,
ДОСЛІДЖУЙТЕ, ТАРАСАШЕВЧЕНКА!
Нехай не буде посеред нас тих,
кого не цкавить, не приваблює,
не зачаровує життя й творчсть
Кобзаря
Дякуємо за увагу!