Презентація "Модельні навчальні програми. Інтегрований курс Здоров'я безпека добробут"

Про матеріал
Дана презентація допоможе зробити правильний вибір модельної навчальної програми для вивчення інтегрованого курсу "Здоров'я безпека добробут"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Модельні навчальні програми. Підручник НУШ- особливий вид навчальної книги для сучасної дитини та побудова ефективного освітнього процесу. Підготувала вчитель основ здоров’я. Кальненського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Сташків Надія Василівна-2021-

Номер слайду 2

закон України «Про освіту»закон України “Про повну загальну середню освіту»Концепціія реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа»Державний стандарт базової середньої освіти, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 р. № 898 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-deyaki-pitannya-derzhavnih-standartiv-povnoyi-zagalnoyi-serednoyi-osviti-i300920-898 Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти

Номер слайду 3

відповідати структурі типової освітньої програмивизначати загальний обсяг навчального навантаження на відповідному рівнімістити навчальний план, що ґрунтується на одному з варіантів типових навчальних планів відповідної типової освітньої програмимістити перелік модельних навчальних програмопис форм організації освітнього процесу та інструментарію оцінювання. Освітня програма закладу загальної середньої освіти має:

Номер слайду 4

Вступна частина. Загальний обсяг навчального навантаження (в годинах) і його розподіл за освітніми галузями, циклами та роками навчання. Навчальний план закладу освіти з визначеним переліком предметів та інтегрованих курсів та закріпленим за цими предметами / інтегрованими курсами тижневим навчальним навантаженням для кожного року навчання. Перелік модельних навчальних програм та навчальних програм згідно з переліком предметів та інтегрованих курсів, визначеним навчальним планом закладу освіти. Опис форм організації освітнього процесу. Опис інструментарію оцінювання.Інші складники (за потреби закладу). На основі зазначених вимог заклад освіти розробляє власну освітню програму, яка має таку структуру:

Номер слайду 5

Заклад освіти, спираючись на відповідний для певного типу освітнього закладу Типовий навчальний план (Додатки 3, 4 до Типової освітньої програми), у навчальному плані зазначає перелік навчальних предметів та/або інтегрованих курсів для реалізації кожної освітньої галузі, а також предмети/курси варіативного освітнього компоненту з урахуванням освітніх потреб учнів. Навчальний план закладу освіти

Номер слайду 6

На основі визначеного в освітній програмі закладу освіти навчального плану педагогічна рада складає, а його керівник затверджує річний навчальний план (один або декілька), в якому конкретизується перелік навчальних предметів (інтегрованих курсів), обов’язкових для вивчення, вибіркових (за вибором учнів) освітніх компонентів, зокрема, навчальних предметів, курсів, інтегрованих курсів, та кількість навчальних годин на тиждень (та/або кількість годин на навчальний рік).

Номер слайду 7

Заклад освіти здійснює вибір модельних навчальних програм для закладів загальної середньої освіти з-поміж тих, яким надано гриф «Рекомендовано Міністерство освіти і науки України» (Наказ МОН №795 від 12 липня 2021 року https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-nadannya-grifa-rekomendovano-ministerstvom-osviti-i-nauki-ukrayini-modelnim-navchalnim-programam-dlya-zakladiv-zagalnoyi-serednoyi-osviti). Перелік модельних навчальних програм

Номер слайду 8

модельні навчальні програми із зазначенням у них кількості годиннавчальні програми, розроблені на основі модельних навчальних програм авторськими колективами відповідних модельних програмнавчальні програми, затверджені педагогічною радою, що містять опис результатів навчання учнів з навчальних предметів (інтегрованих курсів)Педагогічний колектив закладу освіти може використовувати в освітньому процесі:

Номер слайду 9

У разі використання додаткових годин на вивчення курсу за вибором до переліку навчальних програм  додається програма цього курсу. Звертаємо увагу, що програма курсу за вибором повинна мати відповідний гриф і входити до переліку навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих МОН для використання у закладах загальної середньої освіти (https://cutt.ly/oy. P5 J3 V). При розподілі варіативного складника навчального плану слід враховувати гранично допустиме навантаження. 

Номер слайду 10

самостійно вибудовувати послідовність формування очікуваних результатів навчання, враховуючи при цьому послідовність розгортання змісту в навчальній програміучитель може переносити теми уроківвизначати кількість годин на вивчення окремих темадміністрація закладу загальної середньої освіти може лише надавати методичну допомогу вчителю з метою покращення освітнього процесу, а не контролювати його. Розроблення календарно-тематичного та системи поурочного планування вчитель має:

Номер слайду 11

гідне місце у шкільному розкладі як умова забезпечення універсального доступу до якісної освіти, підготовка педагогіки за методикою компетентнісного підходу, якісні навчально-методичні матеріали, використання інтерактивних методів наявність відповідного обладнаного приміщення, залучення і партнерство педагогічного колективу, молоді та батьків, створення сприятливого навчального середовища, системний моніторинг впровадження і оцінки ефективності впливу прихильність і адвокація навчання на всіх рівнях. Для успішного впровадження освітніх програм на основі компетентнісного підходу критичними є такі чинники:

Номер слайду 12

Отже,Державним стандартом вимог до обов’язкових результатів навчання є Освітня програма закладу загальної середньої освіти. Вона розробляється на основі Типової освітньої програми і має відповідати структурі Типової освітньої програми і всім вимогам, які до неї визначені.

Номер слайду 13

Стосовно нашого предмету Здоров’я безпека та добробут є 5 Модельних програм, які затверджені Міністерством Освіти і Науки України. Кожна програма повинна містити гриф МОН України. Під час вибору Модельних навчальних програм для Освітньої програми закладу слід зважати на раціональне використання навчального часу.

Номер слайду 14

Кожного року відповідно до викладання всіх предметів, які викладаються в школі, видаються Методичні рекомендації щодо викладання того чи іншого предмета. На що потрібно звернути увагу, що рекомендує Міністерство освіти і науки України? Увагу потрібно звернути на Листи, оскільки це є офіційні документи, на які ми спираємось і розпочинаємо вивчення того чи іншого предмету, наприклад, у 2021- 2022 році.

Номер слайду 15

Збаразька №1, Підволочиська, Чортківська, Козівська №1. Наказ № 1032 від 29.09.2021 р. розширив цей проект і до пілотних доєдналися такі школи як: Збаразький НВК №1, Шумська №1, Тернопільська №14, Тернопільська № 28, Тернопільська № 16. 5- ті класи в цих школах долучилися до пілотного проекту, зокрема, в Тернопільській школі №28 працюють по інтелекту (2 класи). ПІЛОТНІ ШКОЛИ:

Номер слайду 16

В разі використання додаткових годин на вивчення курсу за вибором до переліку навчальних програм, якщо додається програма, звертається увага на те, що програми курсів за вибором повинні мати відповідний гриф Міністерство освіти і науки України і обов'язково входити до переліку рекомендованих Міністерством освіти і науки України у закладах загальної середньої освіти.

Номер слайду 17

1. Модельна навчальна програма «ЗДОРОВ’Я, БЕЗПЕКА ТА ДОБРОБУТ. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (автори: Хитра З. М., Романенко О. А.) «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795) Модельна навчальна програма інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут» (далі Програма) розроблена на підставі Державного стандарту базової середньої освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898), Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти (наказ МОН України від 19.02.2021 р. № 235) та відповідно до положень «Концепції Нової української школи» (2016 р.).

Номер слайду 18

формування в учня/учениці стійких переконань щодо цінності життя, здоров’я та безпеки для себе і тих, хто його/її оточує • формування сталої мотивації до здорового способу життя; • виховання дбайливого та усвідомленого ставлення до життя, здоров’я, безпеки та добробуту; • розвиток потреби адекватного самопізнання та всебічного самовдосконалення; • розвиток активного громадянства, спрямованого на збереження життя і зміцнення здоров’я згідно з основними принципами та закономірностями життєдіяльності людини в природному та соціальному середовищі;Головними завданнями інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут» у 5-6 класах є:

Номер слайду 19

формування свідомого прагнення дотримуватися безпечної та етичної поведінки для поліпшення добробуту; • розвиток уміння ухвалювати рішення в повсякденних ситуаціях з користю для безпеки, здоров’я та добробуту; • сприяння індивідуальному розвитку самостійності, підприємливих якостей та споживчої культури; • формування вміння вчитися без шкоди для здоров’я; • розвиток життєвих навичок учня/учениці, спрямованих на заохочення дотримуватися здорового способу життя; • навчання учня/учениці методів самооцінки й діагностики стану та рівня здоров’я; • розвиток емпатії та толерантності у соціальній комунікації, ціннісного ставлення до приватного життя інших людей, усвідомлення відповідальності у ситуаціях застосування норм і правил життя в суспільстві, інших соціальних навичок у взаємодії і співпраці в різних видах діяльності;

Номер слайду 20

створення умов для самовираження здобувачів освіти у різних видах діяльності, становлення екологічно та фінансово грамотної та соціально адаптованої особистості; • створення безпечного та здоров’язбережувального середовища.

Номер слайду 21

Програма інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут» побудована лінійно-концентрично. Пропонований зміст навчального предмета у 5-6 класах структуровано за такими розділами: Вступ Розділ 1. У ЗДОРОВОМУ ТІЛІ – ЗДОРОВИЙ ДУХ. Розділ 2. ЖИТТЯ У БЕЗПЕЦІ. Розділ 3. ДОБРОБУТ КОЖНОГО – ДОБРОБУТ УКРАЇНИ.

Номер слайду 22

унікальність й талановитість кожної дитинивідсутність дискримінаціїформування цілісного світогляду становлення вільної особистостігармонійний фізичний та психоемоційний розвитокдобробут та безпека утвердження людської гідності та доброчесностівизнання своєї ідентичності й активне громадянство. Ціннісні орієнтири Нової української школи:

Номер слайду 23

роботи в парі та групахевpиcтичні бeciдиділові та рольові ігрикpуглі cтоликoнкуpc пpоєктів та дослідницьких робітнавчальні тpeнiнгикeйc-мeтoдипpaктичні гpупoві й iндивiдуaльні впpaвистворення скрайбів та інфографіківмoдeлювaння певного виду діяльності aбo cитуaцiй , тощо. Використання активних фopм i мeтoдів навчання:

Номер слайду 24

Номер слайду 25

знання, вміння та навички, ціннісне ставлення до безпечної та здоров’язбережувальної поведінки у різних життєвих ситуаціях. Об’єктом оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти з інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут» є:

Номер слайду 26

5 клас Очікувані результати навчання Пропонований зміст навчального предмета Види навчальної діяльності

Номер слайду 27

Учень/учениця доводить, що здоров’я, безпека і добробут є підґрунтям успішного майбутнього; визначає відмінності між людьми як ціннісну ознаку індивідуальності; визначає форми поведінки, які приносять задоволення без нанесення шкоди власному здоров’ю і здоров’ю інших осіб. ВСТУП

Номер слайду 28

Розділ 1. У ЗДОРОВОМУ ТІЛІ – ЗДОРОВИЙ ДУХ

Номер слайду 29

Розділ 2. ЖИТТЯ У БЕЗПЕЦІ

Номер слайду 30

Розділ 3. ДОБРОБУТ КОЖНОГО – ДОБРОБУТ УКРАЇНИ

Номер слайду 31

2. Модельна програма «ЗДОРОВ’Я, БЕЗПЕКА ТА ДОБРОБУТ. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (автори Василенко С. В., Коваль Я. Ю., Колотій Л. П.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795)

Номер слайду 32

- турбується про особисте здоров’я та безпеку, реагує на чинники, що становлять загрозу для життя, здоров’я, добробуту;- визначає альтернативи, прогнозує наслідки, приймає рішення для власної безпеки та безпеки інших осіб, здоров’я і добробуту;- усвідомлює цінність здорового способу життя, аналізує та оцінює ризики для безпеки власної та суспільної;- виявляє підприємливість та поводиться етично для добробуту власного та інших осіб. Вимоги до обов’язкових результатів навчання із соціальної і здоров’я-збережувальної освітньої галузі передбачають:

Номер слайду 33

Мета інтегрованого курсу. Завдання інтегрованого курсу. Реалізація мети інтегрованого курсу та його завдань відбувається на. Програма інтегрованого курсу. Пріоритетом інтегрованого курсу. Роль і значення інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут»

Номер слайду 34

Модельна навчальна програма для 5–6 класів розрахована на кількість годин, рекомендовану Типовою освітньою програмою для 5–9 класів закладів загальної середньої освіти (105 годин на адаптаційний цикл навчання), та містить інваріантну частину змісту, яка слугує досягненню очікуваних результатів, і варіативну – творчу компоненту.

Номер слайду 35

1. Виховуємо самостійність та відповідальність; 2. Освіта – ключ до успіху; 3. Навчаємося приймати рішення; 4. Емоції та етична поведінка; 5. Дбаємо про власний організм. Зміст програми

Номер слайду 36

3. Модельна навчальна програма «ЗДОРОВ’Я, БЕЗПЕКА ТА ДОБРОБУТ. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (автори: Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Лаврентьєва І. В., Хомич О. Л.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795)

Номер слайду 37

Розділ 1. Безпека на дорогах Розділ 2. Уміння вчитися Розділ 3. Фізичне здоров’я Розділ 4. Психічне і духовне здоров’я Розділ 5. Соціальне здоров’я Розділ 6. Безпека у побуті і довкіллі Розділ 7. Раціональне використання ресурсів. Модельна програма 5 клас

Номер слайду 38

Вступ. Базові поняття. Розділ 1. Фізичне здоров’я Розділ 2. Психічне і духовне здоров’я Розділ 3. Соціальне здоров’я Розділ 4. Безпека у побуті і навколишньому середовищі Розділ 5. Добробут Модельна програма для 6 класу

Номер слайду 39

1. Нормативні підстави модельної програми. 2. Базові ідеї навчального курсу. 3. Мета і завдання курсу.  ВСТУПНА ЧАСТИНА (ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА)

Номер слайду 40

1 Наказ Міністерства освіти і науки України від 19.02.2021 №235 «Про затвердження типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти» https://is.gd/UIKEPE 2 Державний стандарт базової середньої освіти. https://is.gd/3g6 PJl 3 Онлайн-курс «Основи здоров’язбережувальної компетентності» http://multycourse.com.ua/ua уміння вчитися, підприємливість, професійну соціалізацію особистого життя для власного й суспільного добробуту.

Номер слайду 41

4. Наступність із початковою освітою. 5. Шляхи реалізації модельної програми. 6. Зміст і базові знання за курсом. ПРИКІНЦЕВА ЧАСТИНА.

Номер слайду 42

В основу оцінювання навчальних досягнень учнів за модельною програмою покладено такі принципи: МотиваціяІндивідуалізація. Суб'єктність Тріангуляція

Номер слайду 43

4. Модельна навчальна програма «ЗДОРОВ’Я, БЕЗПЕКА ТА ДОБРОБУТ. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (автори: Гущина Н.І., Василашко І. П.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795) ВСТУПНА ЧАСТИНА Модельна навчальна програма «Здоров’я, безпека та добробут». 5-6 класи (інтегрований курс)»

Номер слайду 44

• виховання дбайливого та усвідомленого ставлення до особистого здоров’я, безпеки, добробуту, ціннісного ставлення до здорового способу життя; • формування уміння визначати альтернативи і ризики, прогнозувати наслідки, ухвалювати рішення з користю для власної безпеки та безпеки інших осіб, здоров’я і добробуту; • розвиток уміння вчитися, потреби самопізнання як засобу підвищення рівня добробуту і збереження здоров’я; • сприяння індивідуальному розвитку підприємливих якостей та поведінки свідомого споживача. Завдання предмета:

Номер слайду 45

Зміст інтегрованого курсу структурований таким чином, щоб зберегти наступність і послідовність вивчення тем від 5 до 6 класу, врахувати міжпредметні (з іншими предметами соціальної та здоров’язбережувальної галузі), міжгалузеві зв’язки (з природничою, громадянською та історичною, мовно-літературною, математичною, інформатичною, технологічною галузями).

Номер слайду 46

Оволодіння здобувачами освіти ключовими компетентностями буде більш результативним за умови підтримки з боку батьків чи опікунів, тісної співпраці з батьківською громадою та їх активної участі у формуванні й розвитку сприятливого здоров’язбережувального освітнього середовища.

Номер слайду 47

5. Модельна навчальна програма «ЗДОРОВ’Я, БЕЗПЕКА ТА ДОБРОБУТ. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (автори: Шиян О., Волощенко О., Гриньова М., Дяків В., Козак О., Овчарук О., Седоченко А., Сорока І., Страшко С.) «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795) Пояснювальна записка Модельна навчальна програма відображає засадничі ідеї Державного стандарту базової середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 30. 09. 2020 р. № 898), з урахуванням Державного стандарту початкової загальної освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 р. № 87) та положення концепції «Нова українська школа» (2016 р.).

Номер слайду 48

Модуль 1. Добробут. Модуль 2. Добробут і уміння вчитися. Модуль 3. Добробут і особиста безпека. Модуль 4. Добробут і особисте здоров’я. Розділ 4.1. Фізичне здоров’я і фізичний розвиток. Розділ 4.2. Емоційне здоров’я та етична поведінка. Модуль 5. Добробут і підприємливість. Зміст програми інтегрованого курсу в 5 класі :

Номер слайду 49

Модуль 1. Суспільний добробут. Модуль 2. Добробут і уміння вчитися. Модуль 3. Добробут і безпека в соціумі. Модуль 4. Добробут і громадське здоров’я. Модуль 5. Добробут, співпраця і спілкування. Модуль 6. Добробут і підприємливість. Розділ 6.1. Підприємливість і фінансова грамотність. Розділ 6.2. Волонтерство. Зміст програми 6 класу:

Номер слайду 50

Очікувані результати навчання на відповідному етапі освітнього процесу; ключові компетентності, а саме: вільне володіння державною мовою, здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами, математична компетентність, компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій, інноваційність, екологічна компетентність, інформаційно-комунікаційна компетентність, навчання впродовж життя, громадянські та соціальні компетентності, культурна компетентність, підприємливість і фінансова грамотність; Оцінювання має бути зорієнтованим на:

Номер слайду 51

читати з розумінням, висловлювати власну думку, критично і системно мислити, логічно обґрунтовувати позицію, діяти творчо, виявляти ініціативу, конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, вирішувати проблеми, співпрацювати з іншими.та наскрізні вміння, а саме:

Номер слайду 52

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Сташків Надія
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
1841
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку