Презентація. "Мотиви лірики Ліни Костенко"

Про матеріал
Презентація . "Мотиви лірики Ліни Костенко" 11 клас вчитель Куртяк Ірина Яківна ОЗО "Доброславський ліцей" Одеського району Одеської області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мотиви лірики Ліни Костенко Батьківщина, вітаїзм історична пам’ять, духовність, любов до природи,кохання

Номер слайду 2

Метафора «твір-плід» створена на основі древніх асоціацій, бо «плід» завжди був чимось вартісним, і виступає у різних функціях :вона-символ,вона виконує композиційну роль ,створює антитезу і формує весь сюжет поезії «настане день».

Номер слайду 3

Метафори-уособлення в ліриці Ліни Костенко .«І явори просили Христа ради хоч жменьку тиші у долоні дня».«В країні сосен,сувидських красунь , зі мною грають в під жмурки суниці»,

Номер слайду 4

Кожен вірш циклу має,крім осені,ще й другу - інтимну тему , яка вирішується у співпричетності до осені й взагалі – до природи!Це так природно – музика, і час,І ваша скрізь присутність невловима.

Номер слайду 5

Оригінальні епітети в поезіях Ліни Костенко.«Бархатна тиша»,»солодкий день багать»,»сивий-сивий спомин», «сивий сон», «каламутне слово»

Номер слайду 6

1)Пейзаж є надзвичайно важливим елементом композиції художнього твору.2)Зображення живої природи, виконуючи певну смислову функцію, може бути в опозиції (контраст) або паралельно співвідноситься із зображуваним,а також служити декоративним фоном для розгортання подій.

Номер слайду 7

3)Тип пейзажних картин залежить від жанру твору ,його стильової приналежності, від особливостей творення образів,їх світогляду,індивідуальної творчої манери письменника.

Номер слайду 8

4)У аналізованому романі наявність осінніх пейзажів має своє функціонально – змістове призначення:творення образу прекрасної української природи.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 9

5)У віршах про природу Л. Костенко виявляє безмежну любов до навколишнього світу, а також глибоке його розуміння і навіть розчинення у ньому.

Номер слайду 10

6)Метафора Л. Костенко відіграють важливу роль на всіх рівнях індивідуального стилю.

pptx
Додано
3 серпня 2023
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку