Презентація "Мова - найважливіший засіб спілкування, пізнання і впливу".

Про матеріал
Презентація до уроку української мови для 8 класу, на тему: "Мова - найважливіший засіб спілкування, пізнання і впливу."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Вступ. Мова – найважливіший засіб спілкування, пізнання і впливу. Мета: розкрити значення мови як найважливішого засобу людського спілкування, пізнання і впливу, її роль у людському житті; розвивати усне й писемне мовлення; виховувати любов до рідної мови. «Мова то цілюще джерело, і хто не припаде до нього устами, той сам всихає від спраги» В.Сухомлинський

Номер слайду 2

Добрий день! Сподіваюся, ми сьогодні плідно попрацюємо. А налаштуватися на серйозну роботу допоможе нам аутотренінг. Прочитайте кожен для себе: Я - творча особистість. Я думаю, замислююся. Я вчуся аналізувати, співставляти. Я вмію висловлювати свої думки. Я хочу знати і поділитися тим, що знаю. Мені цікаво знати більше. Я бажаю всім однокласникам успіхів на сьогоднішньому уроці.

Номер слайду 3

Усі живі істоти на землі спілкуються між собою. Хтось мовою звуків, хтось - жестів. Проте людям дано найбагатше багатство - мова. І в кожного народу вона своя. Дайте усно відповіді на запитання: — Яку роль виконує мова у нашому житті? — Якими є функції мови? — Чи тотожними є поняття «мова» і «мовлення»? — Чи пов'язані мова і мислення?

Номер слайду 4

Діти, епіграфом нашого уроку будуть слова видатного педагога Василя Сухомлинського. Прочитайте їх, поміркуйте, як ви зможете їх пояснити: «Мова то цілюще джерело, і хто не припаде до нього устами, той сам всихає від спраги». Дійсно, наша мова - невичерпна скарбниця, з якої ми здобуваємо знання, пізнаємо світ, спілкуємося. А яка ж роль мови в житті суспільства, які ще функції виконує вона? На ці та інші питання спробуємо сьогодні дати відповіді.

Номер слайду 5

Які ж функції виконує мова? “Комунікативна” За допомогою мови люди обмінюються думками й почуттями. “Пізнавальна” Через мову людина пізнає світ, здобуває знання про нього. “Впливу” Засобами мови люди впливають одне на одного: переконують, спонукають, застерігають та ін. “Мислеоформлювальна” Думки формуються лише за допомогою мови. “Називання” За допомогою мови всі предмети, особи, явища одержують свою назву. “Виражальна” Через мову людина розкриває свій інтелект і реалізує здібності. “Емоційна” За допомогою мови людина виражає свої почуття й переживання. “Естетична” Через мову людина увиразнює свої смаки, уподобання, мова – основа мистецтва. “Об’єднувальна” Мова об’єднує людей, робить їх причетними до однієї спільноти.

Номер слайду 6

Дослідження - характеристика Запишіть в зошит подані функції, які виконує українська мова. Чи всі вони вам відомі? Виділіть лише три функції, які, на ваше переконання, є основними. Свій вибір обґрунтуйте.

Номер слайду 7

Попрацюємо з підручником Ст. 7 Прочати і запам'ятати правило.

Номер слайду 8

Прочитайте текст Статті 10 Конституції України. Передайте зміст своїми словами. Яка роль цієї статті у розвитку української мови? Стаття 10 Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Номер слайду 9

Закріпимо знання! Запишіть прислів’я, додавши до першої частини кінцівку. Свій розум май, а людей однаково… Розумний батько й сина спитати… Гостре словечко коле… Бджола жалить жалом, а людина… На грубе слово — не зважай, на улесливе- … Словом, як шовком, вишиває, а ділом, як шилом,… Великий рот у вола, а говорити… (Народна творч.)

Номер слайду 10

Творче завдання. Складіть діалог (6–8 реплік) на тему: «Культура спілкування школярів».

Номер слайду 11

Метод гронування. Напишіть, якою є мова для вас? МОВА

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Підручник, ст.4-7 Вправа 1,2,3 (усно)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каширіна Тетяна
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    3.0
ppt
Додав(-ла)
ПІКАЛОВА ВІТА
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
7097
Оцінка розробки
3.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку