Презентація "Мови світу"

Про матеріал
Дана розробка виховного заходу спрямована на розвиток інтересу здобувачів освіти до вивчення та знання різноманітних мов. Існує більше 200 європейських та інших світових мов, якими розмовляють громадяни походженням з інших континентів. Виховний захід робить акцент на тому, що вивчення мови допоможе не тільки розширити свої горизонти і вільно спілкуватися з носіями, а й долучитися до культури цих народів, захід зацікавлює і спонукає молодь вивчати іноземні мови, знати історію походження різноманітність мов.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ррізноманітність мов у нашому життівиконалавихователь. Горбенко Ольга Борисівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ви знали, що кожного тижня в світі вмирає по одній мові? Мов, діалектів і говірок в світі дуже-дуже багато, за підрахунками вчених, зараз в статусі «живих» знаходиться приблизно 6800 мов. На половині всього цього різноманіття говорить Індонезія, Мексика, Бразилія, Камерун, Індія, Китай, США. Першість впевнено тримає Індія - 845 мов, потім можна виділити Папуа-Нову Гвінею, там близько 600 діалектів різних племен і народів. Несуттєво, скажете ви, якщо помре якась одна мов місцевого племені, проте близько 90% нинішніх мов світу знають менше ніж 100 тисяч осіб кожен, а вчені стверджують: для того, щоб мова розвивалася, необхідно щоб на ній розмовляло не менше мільйона чоловік. Однак ситуація прямо протилежна: на межі вимирання - 357 мов з кількістю носіїв до 50 осіб і на 46 мовах говорять всього по одній людині. Їх смерть неминуча, і хоча культурне розмаїття скоротиться, світ, швидше за все, не помітить втрати, адже історія знала випадки, коли вмирали мови великих цивілізацій з мільйонними арміями носіїв.

Номер слайду 5

Латинська. Колись ця мова знала кращі часи, і на ній розмовляли всі народи Священної Римської Імперії. Тепер же латинську мову хоч і вважають померлою, але всеж таки вона є офіційною мовою Святого Престолу, Мальтійського ордена і міста-держави Ватикан. На ній досі ведуться богослужіння, і до кінця ХХ століття ця мова залишалася мовою науки.

Номер слайду 6

Санскрит. Якщо розглядати мовні аналогії, то санскрит - це латинь індійського світу. Сама назва мови означає «оброблений, досконалий». Поширена ця мова була в релігійних текстах, серед вчених і релігійних діячів, а також на ній спілкувалася вся інтелігенція і вищий світ Індії, адже як ми сказали вище - ця країна абсолютний чемпіон за різноманітністю мов.

Номер слайду 7

Коптська. Якби не віхи історії, і не переможні завоювання арабів, то цілком можливо, що коптська мова була би живою, а Єгипет був би якщо не православним, то, як мінімум, католицьким. Однак в VII столітті Єгипет був повністю завойований арабами, і коптська мова стала вмирати, поки в XI-XII її не заборонили офіційно.

Номер слайду 8

Церковнослов'янська. Так-так, той самий перший алфавіт Кирила і Мефодія, був узятий за основу Православною церквою, і використаний для перекладів богослужінь з грецької мови на більш зрозумілу мову для слуху наших предків минулих часів. Вона містить 40 літер - деякі представлені більш ніж одним варіантом написання одного і того ж звуку, крім того, в церковнослов'янській мові дуже багато таких знаків: три види наголоси, знаки придиху, три поєднання придихання з наголосами, Єрок, кендема, короткий, просте Титло і різноманітні буквені титла, головним чином, що використовувалися в богослужіннях - для управління групою співочих.

Номер слайду 9

Менська. У цьому матеріалу повинна бути хоч одна історія з «воскресінням» мертвої мови, і ми припасли вам її наостанок. Менська - одна з мов суворих кельтів, що виникла в результаті переселення ірландців на острів Мен в IV-V ст. н.е. Вибивши звідти половину бриттів, а другу половину перемішавши між собою, ірландці народили особливий сплав мови, яка у XVII столітті оформила статус самостійної, адже з'явилася нова орфографія, а в XVIII столітті на менську переводяться Біблія і англіканський молитовник.

Номер слайду 10

Основні штучні мови. У світі існують ще один вид мов, це штучні мови. Штучна мова — це мова, чия фонологія, граматика та/або словниковий запас були цілеспрямовано створені особою чи групою осіб. Це відрізняє штучні мови від мов, які розвивались еволюційно. Штучні мови створюються через багато причин: наприклад, щоб спростити спілкування між людьми (міжнародні мови), щоб додати реалізму вигаданому світу чи з інших естетичних міркувань (вигадані мови), для лінгвістичних експериментів (наприклад перевірки гіпотези Сепіра-Ворфа) чи для мовних ігор. Також до штучних мов належать спеціалізовані знакові системи для запису необхідної інформації в певних галузях науки і техніки, наприклад, мови програмування.

Номер слайду 11

Есперанто. Найбільш відома штучна мова - есперанто. Головними принципом для створення цієї мови були проста граматика без виключень та слова, які можна легко запам'ятати. З цією метою в словник бралися слова, які можна було б знайти в більшості мов які бралися за основу (російська, французька, німецька, англійська, ...).

Номер слайду 12

Сольресоль Сольресоль була розроблена як навмисно спрощена мова, призначена для полегшення спілкування в усьому світі. Її розробник, французьський музикант Франсуа Сюдр, взяв за основу сім складів музичної гами: до, ре, мі, фа, со, ля, сі. Це означало, що слова можна було записувати музичним письмом, а спілкування реалізовувати співом, тоді як склади навіть можна було репрезентувати в вигляді сімох кольорів, так що цією мовою могли б користуватися навіть неписьменні.

Номер слайду 13

Клінгонськаштучна мова, вигадана для раси прибульців клінгонів з телевізійного серіалу "Зоряний шлях", навмисно насичена складними правилами та звуками. Але завдяки серіалу вона набула певної популярності. Наразі існує Інститут клінгонської мови, який випускає щомісячний журнал «Hol. Qe. D» (Лінгвістика). Клінгонською перекладено "Епос про ГІльгамеша" та деякі твори Шекспіра.

Номер слайду 14

Квенья. Джон Рональд Толкін вигадав та використав цю мову в своїй знаменитій трилогії "Володар перснів". Це - найбільш старанно продумана з мов, розроблених Толкіном, і причина, з якої він почав писати свої історії. Квенья потребувала домівки та народу, який би її використовував, отже Середзем'я стало її домом, а ефльфи - носіями. Толкін хотів створити найпрекраснішу з можливих мов і використав в ній елементи латини, грецької та фінської.

Номер слайду 15

Комп'ютерна мова Це мова, що пов'язана з комп'ютерами та обчислювальною технікою. Це поняття використовується там, де необхідно передати інформацію як в межах взаємодії людина-комп'ютер, так і комп'ютер-комп'ютер. Також до комп'ютерної мови відносять сленг користувачів ЕОМ.

Номер слайду 16

Еmoji емодзі походить від яп. 絵 — картинка і 文字 — знак, символ; яп. вимова [emodʑi]) — особлива мова ідеограм і смайлів, які широко використовують в електронних повідомленнях та на сторінках сайтів. Найперший набір символів цієї графічної мови був створений в 1995 році японцем Сігетака Куріта, який був членом команди, що розробляє технологію I-MODE для мобільного інтернету. Усі символи мали розмір в 12×12 пікселів. Їх первісним завданням було спрощення обміну електронними повідомленнями. Символи емодзі відрізняли I-MODE від інших технологій, які адаптують інтернет - інформацію та інтернет - послуги для мобільних пристроїв. З часом три найбільші японські оператори зв'язку ввели до своїх варіантів клавіатури мову емодзі. У 2015 році Оксфордський словник англійської мови, вперше назвав словом року «emoji» — значок, який офіційно називається «обличчя зі сльозами радості».

Номер слайду 17

У світі існує багато різноманітних мов, ми можемо їх вивчати, але самим ріднішою і й головнішою у кожного жителя нашої планети буде рідна мова якою спілкувалися наші предки. У нашому з вами випадку – це українська мова.

pptx
Додано
10 січня 2020
Переглядів
2672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку