Презентація "Мовленнєва майстерність"

Про матеріал
Презентація "Мовленнєва майстерність" Складовою педагогічної майстерності є його мовлення педагога. Володінню мовленням як засобом професійної діяльності потрібно вчитися. Класичним прикладом цього є досвід А. Макаренка. Рівень майстерності мовленнєвої діяльності визначається рівнем культури мовлення і спрямуванням комунікативної поведінки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Мовленнєва майстерність» Роботу виконала: Вихователь Гніванського ЗДО №3, №4. Григус Ганна Сергіївна

Номер слайду 2

Складовою педагогічної майстерності є його мовлення педагога. Мовлення

Номер слайду 3

Мовлення - це інструмент професійної діяльності педагога, за допомогою якого можна розв'язати різні педагогічні завдання: зробити складну тему заняття цікавою, а процес вивчення привабливим; створити щиру атмосферу спілкування, встановити контакт, досягти взаємо порозуміння; сформувати відчуття емоційної захищеності, вселити віру в себе.

Номер слайду 4

Володінню мовленням як засобом професійної діяльності потрібно вчитися. Класичним прикладом цього є досвід А. Макаренка.

Номер слайду 5

Молодий педагог, відчувши свою безпорадність у спілкуванні з вихованцями, почав наполегливо працювати, удосконалюючи свій голос, дикцію, дихання.

Номер слайду 6

Відомі його висновки: «Я став справжнім майстром тільки тоді, коли навчився говорити «Іди сюди» з 15-20 відтінками, коли навчився давати 20 нюансів на обличчі, в постаті і в голосі. І тоді я не боявся, що хтось до мене не підійде або не почує того, що треба».

Номер слайду 7

Мовленнєва майстерність: -вміння вибрати із всіх наявних у мові варіантів найбільш точний у смисловому відношенні, стилістично доречний, доступний, виразний тощо; техніка мовлення (фонаційне дихання, особливості володіння мовленнєвим голосом, дикція, темп мовлення); - вміння володіти своїм організмом під час мовлення ( особливості міміки та пантоміміки).

Номер слайду 8

Рівень майстерності мовленнєвої діяльності визначається рівнем культури мовлення і спрямуванням комунікативної поведінки.

Номер слайду 9

Головні вимоги до комунікативних якостей мовлення педагога: Комунікативна (встановлення взаємовідносин між педагогом та дитиною) Психологічна (створення умов для забезпечення психологічної свободи дитини) Пізнавальна (забезпечення повноцінного сприймання навчальної інформації дітьми) Організаційна (забезпечення раціональної організації навчально- практичної діяльності дітей)

Номер слайду 10

Умови ефективності професійного мовлення педагога: Професійне  мовлення педагога має відповідати вимогам культури мови. Професійне мовлення педагога має бути своєрідною «словесною дією» (термін К. Станіславського), мета якої — здійснення інтелектуального, емоційно-вольового, морального впливу на дітей. Залежить від його спрямованості, зверненості до дітей.

Номер слайду 11

Сподіваюсь, що наведені висновки стануть основою для подальших серйозних роздумів майбутніх педагогів над особливостями свого мовлення, а вивчення досвіду талановитих педагогів надихатиме на роботу з його вдосконалення. 

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
2640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку