Презентація "Мовний етикет"

Про матеріал

Презентація до виступу " Мовний етикет " ( комунікативні ситуаційні етикетні формули).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовний етикет учителя. Ветреннікова Олена Володимирівна учитель закладу загальної середньої освіти української мови та літератури

Номер слайду 2

Що таке мовний етикет? Мовний етикет - правила ввічливого спілкування і мовної поведінки. Уміння володіти мовним етикетом допомагає досягти авторитету, довіри і поваги до себе.

Номер слайду 3

Чоловік - жінку; Молодші - старших; Молодша жінка - старшу, а так само і старшого чоловіка;Службовці молодшого рангу - службовців старшого; Той, що спізнився – того, що очікував;Той, хто входить до приміщення - вже присутніх; Той, хто проходить – того, що стоїть; Той, що проходить мимо – того, що обганяє. При однакових умовах першою вітається більш ввічлива людина. Зазвичай вітають першими:

Номер слайду 4

Правила мовленнєвого етикету для вчителя: Не можна звертатися до вихованців за прізвиськом. Краще звертатися до дитини за іменем. Не можна називати присутнього у третій особі займенника. Не слід зловживати надто ввічливими звертаннями. Використання такого звороту діти можуть сприймати як приховану іронію, або як особливе ставлення до цієї дитини. При звертанні до дітей не використовуйте інфінітивів дієслів "Розгорнути зошити", "Дивитись на дошку”.

Номер слайду 5

Не вживайте дієслів у минулому часі: "Сіли!", "Вийшли з-за столів", "Подивився на дошку!". Слід уникати пригнічене: "А зараз до дошки вийде.... і пауза". Ви спілкуєтеся не з журналом, де шукаєте прізвище, а з самими учнями, тому слід встановлювати оптичний контакт. Наказ, або прохання: сутність наказу передається вчителем ввічливо, але категорично, без ознак сумніву щодо його виконання: "Будь ласка, вийди до дошки!", "Підійди до столу!", "Прочитай!", "Розкажи!" – дія передбачається одна. Доречно використовувати такі формулювання, які будуть об'єднувати учасників уроку: "Подумаймо разом", "Уявімо собі ситуацію".

Номер слайду 6

Як до нас звертаються учні?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Повертаємося до загублених українських традицій при звертаннях: Вітаю Вас, пані вчителько!Пані Катерино!Пане професоре!

Номер слайду 9

ЗАКОН УКРАЇНИПро забезпечення функціонування української мови як державноїРозділ IIIОБОВ’ЯЗОК ВОЛОДІТИ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮСтаття 9. Особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані:- керівники закладів освіти всіх форм власності;- педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники.

Номер слайду 10

Красно дякую Вам, пані та панове, за увагу!Вітаю Вас з прийдешніми святами!

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
1034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку