Презентація MS Visio

Про матеріал
Основи векторного графічного редактора. Структура вікна програми MS Viso, вивчення основних команд головного меню.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Cтворення креслень електричних схем засобами MS Visio. Microsoft Office

Номер слайду 2

План. Концепція MS Visio, інтерфейс програми. Створення та редагування проектів на основі шаблонів. Форматування фігур. Групування та зміна порядку накладання об’єктів. Надписи. Підготовка схем до друку

Номер слайду 3

Концепція MS Visio, інтерфейс програми. Програма МS Visio - це векторний графічний редактор, призначений для створення презентаційної, наукової й ділової графіки широкого застосування. Документи в МS Visiо називають малюнками. Малюнки можуть бути збережені у файлі у форматі .clx, роздруковані або вставлені в будь-який офісний документ або документи інших програм. Програма МS Visiо дозволяє створювати блок-схеми алгоритмів рішення математичних задач або фізичних процесів, що описують хід; організаційні діаграми зі структурою виробництва або посадовою ієрархією закладу; малювати електричні схеми й радіосхеми, а також створювати креслення механізмів, різних агрегатів і т.п.

Номер слайду 4

На відміну від растрового редактора, наприклад МS Рaint, тут для побудови зображень використовують лінії й готові форми, створені з ліній, описуваних математичними залежностями. Особливістю векторного малюнка є те, що його можна розгрупувати на окремі складові, поміняти або модифікувати ці складові й згрупувати - одержимо зовсім новий малюнок.

Номер слайду 5

Па. НЕЛІ ІНСТРУМЕНТІВ

Номер слайду 6

Меню редактора Visio містить пункти з випадаючими підменю.

Номер слайду 7

Категорії шаблонів : Бізнес, блок-схеми, карти і плани поверхів, загальні, програмне забезпечення, розклад, мережа, техніка. Наприклад, категорія Карти і плани поверхів містить шаблони : план будинку, план робочих місць і т.д. Категорія Техніка містить шаблони: логічні компоненти, принципова електрична схема, гідравліка, технологічна схема і т.д. Категорія Блок-схеми - проста блок-схема, функціональна блок-схема, схема робочого процесу.

Номер слайду 8

Створення та редагування проектів (електричних схем) на основі шаблонів. (Перегляд відео за посиланням)Форматування фігур. Групування та зміна порядку накладання об’єктів. Надписи. В основі малювання засобами програми MS Visio лежить принцип роботи з готовими графічними формами - векторними об'єктами, над якими визначені традиційні дії: переміщення на аркуші, зміни розмірів і зовнішнього вигляду (форматування ). З комбінацій форм створюють потрібний малюнок, блок- схему, діаграму й т.п. Кожен об'єкт на малюнку має певні властивості, які можна міняти за допомогою головного або контекстного меню об'єкта або панелей інструментів. Робоче поле містить чистий аркуш із допоміжною сіткою. Сітка призначена для вирівнювання форм і на друк не виводиться.

Номер слайду 9

Потрібні форми наносять на аркуш методом перетягування мишею їхніх зображень із обраної панелі(категорії). Форму на листі вибирають щигликом миші, після чого її зручно переміщати в потрібне місце за допомогою клавіш зі стрілками на клавіатурі. Форму перетягують також мишею, коли покажчик миші на ній прийме хрестоподібний вид. Нормальний вид покажчика миші - це стрілка, що відповідає режиму роботи з об'єктами. Форми можуть мати на своїх контурах сині хрестики, що позначають позиції вставки ліній-з'єднувачів. Для вставки сполучної лінії потрібно виконати такий алгоритм:1) вибрати на панелі інструментів з'єднувач;2) клацнути на синьому хрестику першої форми - з'явиться червоний прямокутник;3) не відпускаючи лівої клавіші миші, провести лінію до синього хрестика другої форми - з'явиться червоний прямокутник;4) відпустити ліву клавішу миші. Обрана (активна) форма охоплена з усіх боків зеленими маркерами, перетягуючи які змінюють розміри форми.

Номер слайду 10

Форми можна розмалювати, залити текстурою, зокрема градієнтною. Можна вводити текст у форми. Для введення тексту потрібно двічі клацнути над формою. Форми можна накладати одну на одну й змінювати порядок, розміщаючи їх на передньому або задньому плані. Можна групувати (коли роботу над малюнком закінчено) і розгруповувати форми. Розгруповують звичайно складні форми, що складаються з більш простих. Після розгрупування можна змінити складові частини малюнка. Іноді форми після розгрупування бувають охоплені маркерами у вигляді замків-колодок. У цьому випадку потрібно скасувати захист форми. Всі ці дії виконують за допомогою команд Форма й Формат головного або контекстного меню форми. Щоб вибрати кілька форм, клацають на них з натиснутою клавішею Shift або обводять мишею контур навколо форм. Видаляють обрану форму клавішею Delete або командою Вирізати.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Приклади ФОРМ

Номер слайду 13

СТВОРЕННЯ СХЕМ ЗА ДОПОМОГОЮ ФОРМ

Номер слайду 14

Підготовка схем до друку

pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
1057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку