Презентація. Мурал як напрямок сучасного вуличного мистецтва. Мурали міста Кривий Ріг..

Про матеріал
Презентація є додатковим матеріалом для уроків мистецтва і виховних заходів з патріотичного виховання .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мурали як напрямок сучасного вуличного мистецтва. Мурали міста Кривий Ріг. Підготувала Вихователь КЗО «КРИВОРІЗЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА «НАДІЯ» ДОРКомарова Тетяна Володимирівна2022-2023 н.р. КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОСВІТИ «КРИВОРІЗЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА «НАДІЯ» ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»

Номер слайду 2

Величезні, різнокольорові, підстерігають на вулицях у найменш очікуваних місцях — саме такі вони, мурали. Мурал у перекладі з іспанської мови означає "muro", тобто "стіна", "настінний розпис». Мурал – це величезне зображення (картина) на будинку, тобто мурал — художній розпис зовнішніх стін будинків у міському просторі. У сучасному мистецтвознавстві мурал-арт – це напрям стріт-арту, легальний художній розпис зовнішніх стін будинків у міському просторі з метою його естетизації. Мурал-арт в Україні почав нaбувати популярності ще в 1990-х, але його почали визнавати тільки останні п’ятнадцять років.

Номер слайду 3

Рукавичка прикрашала маріупольську школу №68 ( до лютого 2022 року). Символізує картина єднання жителів Маріуполя з усіма, хто постраждав від війни на Донбасі. Японський художник Міязакі Кенске малював цей мурал разом із дітьми, які пізнали на собі усю гіркоту війни. Розписували мурал протягом чотирьох тижнів. Водночас, поблизу школи влаштували і виставку малюнків дітей, які допомагали створювати фасадне полотно. Мурал «Рукавичка» , м. Маріуполь

Номер слайду 4

RISE UP IN THE DIRT («ПІДНЯТИСЯ З БРУДУ»)Мурал має унікальний та нестандартний за формою фасад. Картина виконана на стіні поліцейського управління в Печерському районі в Києві. Це перший в світі мурал на будівлі поліції.Ідея цього муралу дуже цікава: на ньому людина розгрібає руками купу сміття, звільняючи місце для проростання ромашки. Полотно визнане у колекції кращих світових муралів. Цей мурал створила американська художниця BKfoxx з Нью-Йорка, звідси і назва англійською мовою, яка означає «Піднятися з бруду». Адреса: м. Київ, вул.. Князів Острозьких, 30.

Номер слайду 5

Мурал «Відродження» ( м. Київ)Це українка буквально космічної зовнішності, яка символізує надприродну силу духу українців та патріотизм. Мурал швидко став одним із визначних місць Андріївського узвозу. 15-метровий стінопис створено в межах проведення міжнародного фестивалю «Французька весна». Мурал «Відродження» присвячений революційним подіям на Майдані, пам’ять про яких була свіжа в часи створення. «Відродження» − це історія про любов та здатність бути натхненним рідним містом. Автори: Жюльєн Маллан (Франція), Олексій Кіслов (Україна)Дата створення: квітень 2014 року

Номер слайду 6

«Берегиня» на Майдані (м. Київ)Київ, Майдан НезалежностіПевне, цей мурал є одним з найособливіших для кожного українця. На фасаді багатоквартирного будинку зображено обличчя жінки в оточенні яскравих соняшників. Вона – богиня добра, яка захищає людей від зла, оберігає оселю, родинне багаття та малих дітей від хвороб. Розташований мурал у знаковому для України місці – біля Майдану Незалежності, де у 2014 році почалась Революція Гідності. Автором арт-об’єкту є street-art художник з Коста-Ріки – Mata Ruda.

Номер слайду 7

Голованівська громада. Кіровоградська обл. Художниця: Ольга Лисенко.:. 2022 рікм. Сєверодонецьк Луганська обл. Художники: Армен Григоров і Іллья Кудиненко. 2016 рікм. Южоукраїнськ Миколаївська обл. Художник: Олег Шупляк 2017рік. СМТ БільшівціІвано-Франківська обл. Художники: Юрій та Марта Пінчук. Мурали «Берегиня» різних регіоів України

Номер слайду 8

Мурали міста Кривий Ріг. У нашому місті чимало муралів. Патріотичні, казкові, зображення природи та навіть підводного світу: все це монументальний живопис Кривого Рогу. Завдяки такому стріт-арту, у нашому місті з'явилися не лише місця для селфі , а й додаткові локації для промислового туризму, який став дуже популярним. Мандрівники та туристи після прогулянок кар'єрами та шахтами можуть насолодитися різнокольоровими картинами на будинках нашого міста. У багатьох, Кривий Ріг асоціюється з червоними собаками та горобцями. Але наше промислове місто розфарбоване не лише багряними фарбами руди, а й прикрашене гігантськими картинами художників.

Номер слайду 9

Одним із перших і найвідоміших є малюнок хлопчика у костюмі для плавання, який віджимається на одній руці. На його трико зображені супергерої та уривки з коміксів. Мурал було створено у 2017 році з ініціативи боксерської організації. Його намалювали на задній стіні Криворізького Палацу молоді та студентів. Цей мурал викликав чимало критики щодо зображеного обличчя хлопчика. Деякі жартували, що це старіюча дитина або персонаж американського фільму про Бенджаміна Баттона. Зараз на тлі плаваючого хлопчика стоїть спортивний майданчик та невеликий скейт-парк. rrrrr

Номер слайду 10

«Згинуть наші вороженьки» З муралом на проспекті Поштовий виник майже скандал. Малюнок під назвою «Згинути наші вороженьки», який зображено на будинку біля театру імені Т. Г. Шевченка, це робота учениці художнього відділу криворізької музичної школи №5 Ольги Злобиної. Художники намалювали мурал, видавши цю ідею за свою. Але справді перемогло. Виявляється, патріотичну картину справді намалювала Ольга Злобіна та навіть перемогла з нею на Всеукраїнському конкурсі образотворчого мистецтва. Наразі робота дівчинки знаходиться у музеї “Козацької слави” у криворізькій гімназії №95.

Номер слайду 11

«Поколіня майбутнього» 2020 року до 65-річчя Криворізького Південного Гірничо-збагачувального комбінату керівництво вирішило створити мурал під назвою «Покоління майбутнього». Щоб порадувати мешканців мікрорайону ПГЗК було запрошено відому команду художників масштабних малюнків із Запоріжжя. Після закінчення роботи, мурал при в'їзді в житловий масив став візитівкою району.

Номер слайду 12

«Поколіня майбутнього»

Номер слайду 13

2 Вересня 2018 р. На стіні трансформаторного приміщення біля будинку ОССБ “Сахарова,15” у Кривому Розі з’явився мурал, на якому зображена дівчина коні із прапором України у руках. Відкриття муралу відбулося до 25-ряччя введення панельної багатоповерхівки у експлуатацію.

Номер слайду 14

вул. Доватора, 3, що на мікрорайоні Даманський. Інгулецький район . Ініціатором появи в місті нових муралів виступила ГО «Криворізька фундація майбутнього» за фінансової підтримки компанії Метінвест.

Номер слайду 15

Газові мурали Криворіжжя. У Кривому Розі навіть газорозподільні будинки стали справжнім арт-об'єктом. Мультиплікаційні персонажі, герої коміксів, екзотичні тварини та птиці і це не весь список малюнків, що прикрашають звичні для мешканців міста газові споруди. Ініціатором такої креативної ідеї стала компанія «Криворіжгаз». Вже 5 років на газових спорудах у різних куточках міста з'являються мурали. Вони не лише стали окрасою районів міста з новими локаціями для селфі, а й дарують гарний настрій місцевим жителям. Цікаво, що майже всі «газові мурали» намалював працівник аварійної служби «Криворіжгазу» Андрій Зубенко. Художник-аматор після тяжкої роботи відволікається малюванням. А коли його хобі ще й приносить задоволення мешканцям, для Андрія це подвійно приємно. На сьогоднішній день у Кривому Розі вже на 25 газорозподільних будинках зображені не просто картини, а твори мистецтва різної тематики.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Новий стріт-арт об’єкт розташований у центрі Кривого Рогу присвячений газовикам, які з початку війни пішли боронити Україну зі зброєю в руках, вступивши до лав ЗСУ. Та тим, хто продовжив забезпечувати сталий розподіл газу криворізьким родинам і сьогодні боронить енергетичний фронт України.

Номер слайду 24

Мурали швидкісого трамваю На станції "Міська лікарня" оселилися нові мешканці. Тепер на стінах станції плавають акули, кашалоти, риби та черепахи. Криворізький метротрам – візитівка нашого міста. А після появи на стінах підземки муралів він став ще привабливішим для відвідувачів.

Номер слайду 25

А на станції “Індустріальна” вирішили не прив'язуватись до певної теми та намалювали різнокольорову абстракцію.

Номер слайду 26

Сміттєві майданчики як витвір мистецтва Жителі Кривого Рогу вже звикли до звичайних закинутих сміттєзвалищ. Але космічні стіни сміттєвого майданчика перевернули уявлення криворіжців про це місце. Тепер щоденне заняття перетворилося на пригоду. Викидаючи сміття, ви можете опинитися на сафарі або вирушити в подорож на інші планети.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Ну і як не згадати про оазу серед промислового міста. Звання найбільшого мурала у Кривому Розі по праву належить водоспаду та тропічним рослинам, зображеним на стінах мікрорайону «Східний». Прогулюючись повз, жителі начебто ненадовго опиняються на безлюдному острові серед ліан та теплого моря.

Номер слайду 29

Але за право бути найбільшим у Кривому Розі муралом можуть позмагатися мурал Оазис із мікрорайону Східний та лев із твору «Хроніки Нарнії» , що розташований на стінах культурно-громадського центру "Шелтер+". Його доповнює паркан, на якому зображені елементи відомої книги. До речі, для створення настінних малюнків Нарнії було залучено не лише професійних художників, а й звичайних мешканців міста. Казковий мурал офіційно відкрили у 71-у головщину виходу першої книги про Нарнію «Лев, Чаклунка та платтяну шафу» 16 жовтня 2021 року.

Номер слайду 30

 Мурал у пам’ять про Героїв Небесної СотніПерший мурал, присвячене пам’яті Небесної сотні на 95-му кварталі у Кривому Розі, з’явилось іще навесні 2014 року. Тоді його створили люди, захоплені стріт-артом, списавшись у соцмережах і придбавши матеріали для творчості власним коштом.  У грудні 2017 активісти відновили графіті, присвячене пам’яті героїв Небесної сотні після декількох спроб його зіпсувати. Як розповів Радіо Свобода один із ініціаторів акції Денис Котенко, на відновлення імпровізованого пам’ятного знака на стіні пішло близько тижня і 50 балонів фарби.

Номер слайду 31

Мурал на честь Небесної Сотні знову повертається на 95-й квартал. У Кривому Розі біля 95-го кварталу по вулиці Вільної Ічкерії (мин. Волгоградська) розпочали демонтувати старий мурал на честь героїв Небесної Сотні. Замість нього активісти намалюють оновлене зображення героїв України. Оновленням муралу займаються члени Громадської організації учасників бойових дій та учасників АТО.«До реставрації муралу Небесній Сотні долучилась молодь, якій під час цих події було по 9-ть років”, – пишуть активісти. Майбутні захисники та справжні патріоти своєї країни, випускники 11-А класу криворізького ліцею №81 теж доклали руку до демонтажу старого муралу.

Номер слайду 32

У Кривому Розі намалювали новий патріотичний мурал, знаходиться він в Інгулецькому районі. Про це повідомили у Виконавчому комітеті Інгулецької районної у місті ради. Автори ідеї - студенти Політехнічного коледжу. Вони разом із декількома викладачами втілили задумане у життя. Присвятити мальовниче панно учні вирішили героям України, які стоять на захисті нашої держави та тим, хто поклав за неї життя. Художники вважають, що у такий спосіб зможуть хоч трохи віддячити кожному українському воїну за мужність та відвагу.

Номер слайду 33

Save Azov: у Кривому Розі з’явився патріотичний мурал на честь українських захисників. Автор, на жаль, залишився невідомим.

Номер слайду 34

Дружина полеглого на війні працівника “Арселор. Міттал Кривий Ріг” намалювала мурал в пам’ять свого чоловіка. Наталія Олекса – дозувальниця на підприємстві “Арселор. Міттал Кривий Ріг” і вона розфарбовує агломераційний цех, в якому працює. Патріотичні мурали дівчина створює в пам’ять про свого чоловіка, який теж працював в цьому цеху і загинув на війні проти росії. А також Наталія каже, що це піднімає бойовий дух колег.”Наталія каже: “Всупереч усім випробуванням я бачу життя тільки в яскравих фарбах.

Номер слайду 35

Кримській міст та крейсер «Москва». У Кривому Розі створили новий патріотичний мурал, кошти на який збирали дітлахи, співаючи патріотичні пісніТалановитий містянин, працівник «Криворіжгазу» Анатолій Зубенко намалював без ескізів, «з голови», знакові військові події – руйнування крейсеру «Москва» та Кримського мосту. У процесі малювання до митця підійшли місцеві дітлахи разом з батьками . За словами криворіжця, ідею допомогти з фарбою одразу «підхопили» матусі діток і вже через деякий час прийшли до квартири художника. Юні криворіжці та їх мами передали митцю понад 300 гривень на фарби. Кошти діти збирали самостійно, співаючи пісні «Ой, у лузі червона калина» та Гімн України. 11 ЖОВТНЯ 2022

Номер слайду 36

Українські пісні, твори, фільми та творчість з патріотичним нахилом отримали нове життя. Зокрема, у Кривому Розі дві талановиті містянки прикрашають стіни будівель та парканів нашого міста дивовижними патріотичними муралами на радість городянам. Обидві мискині – місцеві жительки, що захоплюються малюванням побажали працювати анонімно. Зокрема мисткині працюють над створенням муралів за мотивами поштових марок.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Мурал «Борис Джонсон»Найскандальніший мурал нашого міста. Спочатку був мурал з рекламним надписом на футболці «Гончаренко центр» у Металургійному районі міста. Потім – припис прибрати рекламу з муралу.

Номер слайду 39

Наступний крок- зафарбовування і демонтаж. Наприкінці вересня 2022 року у Металургійному районі Кривого Рогу відновили мурал з зображенням британського прем’єра Бориса Джонсона . Мурал із другом та активним помічником України знову з’явився на тому ж місці. Його дещо видозмінили, а також прибрали відкриту рекламу, яка була присутня на минулому малюнку.

Номер слайду 40

Дедалі частіше на стінах непримітних "сірих" житлових будинків, комунальних закладів чи офісів з’являються справжні шедеври, витвори мистецтва, повз які неможливо пройти байдуже. Мурали – це не просто вуличне мистецтво. Це справжня філософія, це спосіб наповнення міст автентичними фарбами, це можливість привернути увагу до тих суспільних проблеми, про які художники не лише говорять на виставках чи в галереях, а й "кричать" на вулицях на широкий загал. І хоча в Україні до стріт- арту й досі не завжди однозначне ставлення, цей спосіб самовираження набирає популярності. Більше того, в Україні є чимало робіт, що отримали міжнародне визнання і входять до списків найкращих творів вуличного мистецтва світу.

Номер слайду 41

Використані джерела інформації (посилання):1. https://mural.kh.ua/about-mural.2.https://sites.google.com/view/school2artlesson/3.https://zruchno.travel/News/New/5521?lang=ua4.https://novapolshcha.pl/article/mistectvo-velikogo-formatu/5.https://ikryvorizhets.com/ru/articles-ulichnyj-strit-art-kakie-kartiny-ukrashayut-steny-krivogo-roga-26. http://krivbass.city/news/view/u-krivomu-rozi-zyavivsya-novij-patriotichnij-mural7. https://kr.informator.ua/2022/08/29/save-azov-u-krivomu-rozi-z-yavivsya-patriotichnij-mural-na-chest-ukrayinskih-zahisnikiv/8. https://kr.informator.ua/2022/09/17/druzhina-poleglogo-na-vijni-pratsivnika-arselormittal-krivij-rig-namalyuvala-mural-v-pam-yat-svogo-cholovika/9. https://dp.ridna.ua/2018/09/02/u-kryvomu-rozi-zyavyvsya-patriotychnyj-mural-novyj-foto/10. https://www.veskr.com.ua/krivorozhskie-gorodskie-novosti/54995-v-krivomu-rozi-zamalyuvali-mural-z-dzhonsonom-minuli-odnopartijtsi-serjozno-pobili-gorshchiki-foto.html11. https://opentv.media/ua/dobrij-den-everybody-u-krivomu-rozi-vidnovili-mural-z-borisom-dzhonsonom-foto12. https://kr.informator.ua/2022/11/10/mural-na-chest-nebesnoyi-sotni-znovu-povertayetsya-na-95-j-kvartal/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Колотова Оксана Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
1832
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку