Презентація "Музей античної міфології" з української мови та читання для 4 класу

Про матеріал

Презентація допоможе зробити цікавими уроки української мови , інтегруючи їх з літературним читанням. Учні знайомляться з розділом фразеології на прикладі найрозповсюдженіших висловівів з античної міфології

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з фразеологізмами. Музей античної міфологіїПідготувала вчитель початкових класів ЛСШ І ступеня №4 Заставська Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

Авгієві стайні

Номер слайду 3

У Давній Греції був цар Авгій, який любив коней. У його стайнях їх було понад три тисячі. Ці стайні майже тридцять років ніхто не вичищав. До Авгія на службу прийшов герой Геракл. Він пустив річку крізь ворота стаєнь, і бурхливий потік вимив звідти весь бруд. Фразеологізм «авгієві стайні» вживають, коли хочуть сказати про надзвичайну запущеність, бруд, безлад.

Номер слайду 4

Антей

Номер слайду 5

Фразеологізмом є ім’я персонажа грецької міфології Антея — сина Посейдона (бога моря) та Геї (богині землі). Сили йому надавала земля-мати, стоячи на якій він перемагав усіх. Проте Геракл зміг здолати Антея, піднявши його у повітря і не даючи змоги торкнутися землі. Антеями називають осіб, які мають надзвичайну фізичну силу.

Номер слайду 6

Аполлон

Номер слайду 7

Давньогрецький бог Аполлон мав надзвичайну вроду, витончений смак і був покровителем сонця, мистецтв і юності. Його ім’ям називають красивих молодих чоловіків.

Номер слайду 8

Ахіллесова п`ята

Номер слайду 9

Морська богиня Фетіда, бажаючи зробити свого сина Ахілла безсмертним і невразливим для ворожих стріл, скупала його у водах священної річки Стікс. Та, купаючи, вона тримала дитину за п’яту, якої не торкнулася вода, тож п’ята залишилася незахищеною. В одному з боїв стріла, спрямована рукою бога Аполлона, вразила його в п’яту, і герой загинув. З того часу будь-яке слабке, вразливе місце в людини називають ахіллесовою п’ятою.

Номер слайду 10

Дамоклів меч

Номер слайду 11

Одного разу під час обіду Дамокл дуже вихваляв володаря, Діонісій вирішив провчити заздрісника. Під час бенкету він наказав слугам посадити Дамокла на трон. Той був на сьомому небі від радості. Аж раптом побачив, як над його головою на кінській волосині повис гострий меч. Діонісій пояснив, що це символ небезпеки, яка завжди нависає над тим, хто має безмежну владу. Відтоді вислів «дамоклів меч» уживають, коли йдеться про постійну смертельну небезпеку.

Номер слайду 12

Геркулесів подвиг

Номер слайду 13

Геркулес (Геракл) — герой давньогрецьких міфів, син верховного Бога Зевса і земної жінки Алкмени. Коли Геркулес виріс, він повинен був здійснити дванадцять подвигів для Еврісфея, а вже потім стати вільним. Кожен із цих подвигів вимагав нелюдської фізичної сили. Тому вислів «геркулесів подвиг» уживають тоді, коли йдеться про справу, що потребує великих зусиль.

Номер слайду 14

Егіда. Перебування під егідою

Номер слайду 15

Походить вислів із грецької міфології. Егіда — щит верховного бога Зевса, викуваний Гефестом. У центрі егіди була зображена голова Медузи Горгони. Згодом цей щит став атрибутом богині мудрості Афіни і символом її заступницької зверхності над богами й людьми. У сучасному розумінні «під егідою» означає під захистом, заступництвом, патронатом.

Номер слайду 16

Лавровий вінок

Номер слайду 17

В античній Греції лаврове дерево вважали символом бога Аполлона, покровителя мистецтва. Переможців на змаганнях (музичних чи поетичних) нагороджували вінком із лаврових гілок, від чого пішло слово «лауреат». Такий звичай зберігся і до нашого часу. У сучасному розумінні «одягти лавровий вінок» — означає здобути перемогу і славу.

Номер слайду 18

Мов фенікс із попелу

Номер слайду 19

Фенікс — міфічний орел із пір’ям вогненно-червоного й золотого кольорів. Фенікс спалював себе і відроджувався з попелу оновленим і молодим. Фразеологізм «мов фенікс із попелу» вживають у значенні «відродитися, повернутися до життя, повністю оновитися».

Номер слайду 20

Самозакоханий нарцис

Номер слайду 21

У давньогрецьких міфах збереглася історія про сина бога річок Дефіса і наяди Ліріони, прекрасного юнака на ім’я Нарцис. Він був надзвичайно вродливий. Якось Нарцис побачив у річці своє відображення, закохався в нього і помер від кохання. Боги перетворили його на нарциса. У переносному значенні «нарцис» — самозакохана людина; особа, яка милується собою.

Номер слайду 22

Прометеїв вогонь

Номер слайду 23

Прометей — титан, могутній герой давньогрецьких міфів. Пожалівши людей, які не знали вогню і були безпорадні у боротьбі з природними стихіями, Прометей викрав у богів полум’я і передав його смертним. Вислів «прометеїв вогонь» уживають тоді, коли характеризують дух благородства, мужності і таланту.

Номер слайду 24

Ріг достатку

Номер слайду 25

За давньогрецькими міфами, в дитинстві Зевса виховували на острові Крит. Вигодовували майбутнього верховного бога молоком кози Амалфеї, доглядали його німфи. Якось Амалфея зламала собі ріг, німфа наповнила його плодами і подала маленькому Зевсу. За це він подарував ріг німфам, пообіцявши, що з нього з’являтиметься все, що їм забажається. Так виник вислів «ріг достатку», що означає велике розмаїття, багатство.

Номер слайду 26

Сізіфова праця

Номер слайду 27

За давньогрецьким міфом, боги прирекли Сізіфа — спритного і хитрого царя міста Коринф — за всі його злочини на страшну кару. Він мав вічно котити на круту гору важкий камінь. І тільки-но брила торкалася вершини гори, вона виривалася із рук Сізіфа і летіла у прірву. Сізіфовою працею називають безплідну, важку, нескінченну роботу.

pptx
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
1368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку