Презентація "Музичні інструменти козаків"

Про матеріал
Презентацію "Музичні інструменти козаків" можно використовувати на різних уроках і у різних класах. Музичне мистецтво у 1-9 класах, Історія України 8 клас, виховні заходи присвячені Дню козацтва тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему «Музичні інструменти козаків» Виконала студентка гр 11 М Лисицина Софія

Номер слайду 2

Серед українських козаків, особливо серед запорожців, було багато талановитих музик, співаків і танцюристів.

Номер слайду 3

«Після люльки найбільш усього вони любили музику. Оце, було, як соберуться та як уріжуть, так і самі танцюють, і земля танцює, і ліс, і вода танцює. Уже проти них ніхто в світі не витанцює. Увесь день музики будуть грати, і весь день запорожці будуть танцювати. А як перестане музика, то вони й самі танцюють" Д.Яворницький, який вивчав бит козаків, мав зустріч з одним із українських старожилів І.Розсолодою (йому на той час виповнилося 116 років) і записав з його уст цікаву оповідь про музичні звичаї січовиків. Згадуючи побачене і почуте дід говорив про козаків:

Номер слайду 4

"На чому ж грали " – оповідач відповів: "На всякій усячині: на ваганах, на ріллях, на басах, на цимбалах, на сопілках, на свистунах, на скрипках, на кобзах, козах". "Кобза – це така штука, тілько з ручкою, з дірочками на ручці із срібними струнами. А «коза» – це така кожа, з ніжками та з пищалками, зодрана з кози: надме її, положе під пахву, пищалки у рот уставе, рукою придавлює та й грає".

Номер слайду 5

Кобза . Щипковий музичний інструмент з 4-ма парними струнами. Кобза складається з корпусу і грифа, на грифі розташовані 8-10 нав'язаних ладів, з допомогою яких, можна отримати звуки хроматичної гами Струнний смичковий музичний інструмент, у якому роль смичка виконує колесо. На трьох іноді більше струнах грають мелодію., Притискаючи струни клавішами, а дві інші струни розташовані поза грифом і відтворюють під час гри Незмінний по висоті звук. Ліра. https://www.youtube.com/watch?v=qFnvv6VUGPQ https://www.youtube.com/watch?v=VpepBLONQaA

Номер слайду 6

Литаври. Це військовий музичний інструмент. Був засобом зв'язку між військовими козацькими загонами. Литаври виконували функцію ударного музичного інструмента. Для козацтва литаври були священною річчю. Відповідальним за правильну гру на Литаврах був ДОВБУШ. Посада. Без ударів довбиша в литаври не можна було Скликати січову раду, розпочати бій. https://www.youtube.com/watch?v=EHkzwvNGprQ

Номер слайду 7

Дякую за увагу

ppt
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
1851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку