Презентація "Музичні ритми Америки: рок"

Про матеріал
Історія виникнення рок-музики, перші виконавці в Америці та світі, сучасні виконавці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичні ритми Америки: РОКПрезентація вчителя «Мистецтва» Михайлової В. В.

Номер слайду 2

Мета уроку: Ознайомити з рок-музикою, творчістю рок-гуртів та сучасними виконавцями року в закордонних країнах та в Україні;Розглянути особливості рок-музики та історію її виникнення;Розвивати та виховувати естетичний смак.

Номер слайду 3

Що таке рок-музика?Рок-музика (англ. Rock) — узагальнена назва низки напрямків популярної музики другої половини XX століття, що походять від рок-н-ролу та ритм-енд-блюзу. Термін Rock очевидно є скороченням від Rock'n'roll і дослівно перекладається як «хитати(ся); трясти(ся)». Також «роком» називають своєрідний спосіб життя деяких шанувальників рок-музики, що переріс усубкультуру.

Номер слайду 4

Напрямки рок-музики-Ритм-енд-блюз і блюз-рок;-Рок-н-рол; -Рокабілі (синтезу рок-н-ролу і кантрі);-Серф (асоціюється з серф-культурою);-Фолькрок (або етно-рок, поєднує фольклор з роком);-Біг-біт і мерсібіт (рок зароджений у Великобританії) та інші.

Номер слайду 5

Риси рок-музики. Композиції зазвичай виконує рок-гурт, що складається з вокаліста, гітариста (електрогітара), бас-гітариста і барабанщика, іноді клавішника. Інколи використовується саксофон, губна гармоніка, акордеон, та інші інструменти.

Номер слайду 6

Відмінністю року, від інших стилів музики, є одноманітний ритм із сильним бек-бітом (кожна парна доля такту), що підтримується барабанами та електрогітарою.

Номер слайду 7

Передумови виникнення рок-музики. Повоєнний розкол світу, воєнно-політична блокада, розв’язання «холодної війни», ідеологічно-культурне протистояння та інші фактори поставили перед людством завдання підняти з руїн«Серійність» культури породжує в надрах масової культури феномен контркультури — субкультури протестного, бунтівного напрямку. У другій половині XX століття такою контркультурою стає рок. матеріальну культуру, залікувати рани духовності та цивілізації. Починається, так званий, розвиток «масової культури», революція у ЗМІ. Музей Рок-н-ролу в Клівленді, США

Номер слайду 8

Історія виникнення рок-музики. Початком рок-музики є поява рок-н-ролу, що увібрав у себе риси блюзу, ритм-енд-блюзу, бугі-вугі, джазу і кантрі. Значний вплив на рок-н-рол зробили блюзові виконавці Роберт Джонсон, Ледбеллі, Мадді Уотерс. Назва «рок-н-рол» походить з пісень ґоспел-виконавців 40-х років і, бувши по суті закликом до танцю, є сексуальним евфемізмом. Серед найвідоміших виконавців госпелу – Елвіс Преслі, Літл Річард, Джонні Кеш, Біллі Престон, Al Green та інші. Вперше вираз з’явилося в пісні «Good Rocking Tonight» Роя Брауна 1947 році. У 1949 році виходить пісня «Rock And Roll» Уайлд Білла Мура..

Номер слайду 9

Розвиток рок-музики. У 1950-х роках музичні підсилювачі розвивалися повільно, і тому не встигали задовольняти потреби гітаристів. Тому гітаристи були змушені постійно викручувати ручку гучності на максимальний рівень, і звук ставав хрустким («crunchy sound»). Згодом, уже доволі популярний, цей ефект (дисторшн або ефект фаз) застосовувався на сцені. У рок-музиці цей ефект першим застосував Лінк Рей у 1957 р. Завдяки винайденню цього ефекту стала стрімко розвиватися рок-музика, бо одразу зародилися нові прийоми гри. Одним із найвідоміших та найпопулярніших прийомів є м'ютинг (muting), або приглушення долонею.

Номер слайду 10

“The Beatles”Новий етап у рок-музиці 60-х років започатковує британський біт-рок-гурт “The Beatles” із Ліверпуля (Джон Леннон, Пол Маккартні, Джордж Гаррісон та Рінго Стар). Гурт грав музику в стилі скіфл, кантрі-енд-вестерн, і дедалі тяжів до рок-н-ролу.15 альбомів гурту «Бітлз» очолювали хіт-паради Великої Британії — це більше, ніж у будь-якого іншого виконавця.

Номер слайду 11

Рок 60-70-х рр. Починають формуватися численні течії року: фольк-рок, поп-рок, психоделічний рок, класичний рок, хард-рок, прогресивний рок, глем-рок та інші.

Номер слайду 12

«Хард-рок»В другій половині 1960-х ряд гуртів на основі блюз-року створили «важкий» гітарний звук. Основні канони жанру : важкий гітарний риф (коротка музична «фраза», що повторюється, підтримує ритм-секцію) в основі пісні, електрогітара як основний інструмент (іноді також клавіатура), довгі сольні партії, злагоджена робота ритм-секції. Представникіи: The Yardbirds, Cream, Джимі Гендрікс, Iron Butterfly, Blue Cheer.

Номер слайду 13

«Поп-рок»На основі фолькрокового саунда в Америці 1965–1966 роках став формуватися ранній попрок, найважливішими представниками якого стали The Lovin Spoonful, The Turtles, The Grass Roots, The Mamas And The Papas (останні вважаються одними з впливових вокальних попгуртів 1960-х). Попрок був гармонійно і музично орієнтований на фолькрок, але не без впливу серф-попа (в основному The Beach Boys).

Номер слайду 14

«Психоделічний рок»З’явився в кінці 1965-го — 1966-му роках. Основою стали музичні пошуки гаражних гуртів, та розвиток фолькроку. Основами зростання психоделічної культури стали розвиток субкультури хіпі і наркотики (перш за все галюциногени). Характерними для жанру стали «містичні» звучання і тексти пісень і, нерідко, філософія хіпі (зокрема ідеали любові і пацифізм). Команди: Holy Modal Rounders, The Byrds, The 13th Floor Elevators,

Номер слайду 15

«Глем-рок»На початку 1970-х років з’являється нове віяння в рок-музиці: глем-рок, який продовжив справи музичного пошуку, експерименту, спрощеності музики, вірності духу рок-н-ролу. Для глем-року характерна риса (яка і дала назву напряму) — яскравий, химерний грим, театралізованість сценічного дійства, ефектне, барвисте шоу, музику, що супроводжувало, андрогінний імідж. Глем-рок поділяють на піджанри: рок-н-ролльний глем, металевий глем та інтелектуальний глем.

Номер слайду 16

«Панк-рок»Основою панк-року стала нігілістична, іноді антигромадська ідеологія, виражена (як правило) в швидкій, агресивній, невіртуозній манері гри; основою такого роду музики була не віртуозна виконавська майстерність, а бажання самовираження, драйв і енергетика. Представники: Ramones, Sex Pistols, The Damned, The Clash.

Номер слайду 17

«Симфо-металл»У європейському металі кінця 1990-х великого поширення набуло використання елементів класичної музики — таких, як живі оркестри (або заміна їх аналогічними синтезаторними ефектами) і багатий, майже оперний жіночий вокал. На основі павер-металу, дум-металу і блек-металу сформувався особливий піджанр симфо-метал. Його появу зазвичай пов'язують з експериментами гурту Therion в середині 1990-х. Найбільшої популярності добилися гурти Nightwish, Within Temptation, Rhapsody of Fire.

Номер слайду 18

“Queen”Британський рок-гурт, створений у 1971 році у Лондоні. Від року заснування (1971) і до смерті Фредді Мерк'юрі (1991) склад гурту не змінювався: Фредді Мерк'юрі — вокал, фортепіано; Браян Мей — гітара, вокал; Роджер Тейлор — ударні, вокал; Джон Дікон — бас-гітара, бек-вокал. «Queen» створювали свої ранні роботи під впливом від прогресивного року, хард-року і важкого металу, але поступово перейшли до традиційного і радіоформатного звучання, запозичивши елементи інших стилів, таких як арена-рок і поп-рок. Альбом 1977 року «News of the World» містив пісні «We Will Rock You» і «We Are the Champions» (гімни спортивних змагань). Альбом-компіляція 1981 року «Greatest Hits» є найкраще продаваним альбомом у Великій Британії і вісім разів ставав платиновим у США.

Номер слайду 19

Розвиток вітчизняної рок-музики. У 80-х роках почала розвиватися своя рок-сцена, на якій переважали гурти – «Кіно», «Наутілус Помпіліус», «ДДТ», «Аліса», «Агата Крісті», «Пікнік», «Арія» та інші.

Номер слайду 20

« Арія»«Арія» є одним з найстаріших і найуспішніших метал-гуртів Росії. Його учасниками було утворено багато інших відомих гуртів («Мастер», «Кипелов», «Маврин», «Артерия»), які разом складають плеяду, так звану «сімейку Арії». Російський гурт, що грає в жанрі хеві-метал, музика якого витримана в стилі гуртів нової хвилі британського хеві-металу.

Номер слайду 21

Український рок. В кінці 1960-х років на хвилі «відлиги» у суспільному житті України виникають аматорські біґ-бітові та ритм-н-блюзові команди, такі як «Еней», «Гуцули», «Діалог», «Крок», «Лабіринт» та інші.

Номер слайду 22

«Діалог»Диалог» — радянський рок-гурт, створений 1979 року в Миколаєві. Лідером гурту був Кім Брейтбург. Серед інших учасників Віктор Литвиненко та Анатолій Дейнега. На початку 1990-их в колективі брали участь Валерій (вокал) і Костянтин Меладзе (клавішні). Альбоми: 1983 — «Квадратный человек» 1986 — «Просто» 1986 — «Ночной дождь» 1988 — «Диалог - 3» 1989 — «I Put The Spell On The Fire» 1993 — «Осенний крик ястреба» 1995 — «Не уходи мой ангел»

Номер слайду 23

Сучасний український рок. Нині український рок перебуває у стані росту на рівні зі світовими тенденціями. Альтернативний рок: «Esthetic. Education»; поп-рок: «Лама», «Скрябін», «Антитіла», «Друга ріка», «С. К. А. Й.»; важкий-метал: «Біла вежа», «Мотор’ролла»; етно- та фольк-рок: «ВВ», «Кому вниз», «Мандри», «Русичі»; мелодійний рок: «Океан Ельзи», тощо.

Номер слайду 24

«The Hardkiss»Особливістю гурту є яскраві образи та перуки солістки, над якими працюють стилісти Слава Чайка та Віталій Дацюк. Альбоми: 2014: Stones and Honey (студійний)[35] 2015: Cold Altair (міні-альбом) 2017: Perfection is a Lie (студійний) 2018: Залізна ластівка (студійний)The HARDKISS — український музичний гурт, створений у 2011 році. Усі пісні гурту написані солісткою Юлією Саніною та Валерієм Бебком, який також є креативним продюсером «The Hardkiss».

Номер слайду 25

«Ot Vinta!»Рівненський гурт, один з лідерів української рокабілі-сцени. У своїй творчості активно використовує український фолк і через це назвали жанр свого виконання «украбілі». Теперішній склад: Юрій Журавель (вокал, гітара, банджо, гармоніка) Віктор Пилипчук (гітара, сопілка, укулеле, бек-вокал) Володимир Загиней (козабас, бек-вокал) Сергій Мирончук (барабани). Альбоми: 2003 — «Дриґтиндимба» 2005 — «Дарма я наївся цибулі» 2006 — «ПОПЕРЕДУ» 2008 — «Дупотряска» 2011 — «Потом і кров'ю» 2014 — «Пілотка»

Номер слайду 26

Інформаційні джерела:https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BA-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0https://naurok.com.ua/urok-prezentaciya-istoriya-rok-muziki-7-klas-65151.htmlhttp://www.forfun.org.ua/?p=888https://www.google.com/search

pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
6462
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку