Презентація "Музичні твори, присвячені тваринам і птахам 6 клас"

Про матеріал
Шановні колеги, доброго дня! Хочу звернути вашу увагу на презентацію "Музичні твори, присвячені тваринам і птахам" для учнів 6 класу, яка стане для вас важливою підтримкою у творчо-пошуковому процесі в підготовці до уроку інтегрованого курсу "Мистецтво". Натхнення вам!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:“Музичні твори, присвячені тваринам і птахам”Образи тварин і птахів у навколишньому світі

Номер слайду 2

Розглядаємо питання:1. Що таке програмна музика?2. Знайомство з творчістю французького композитора Сен - Санса і його музичним твором “Карнавал тварин”.3. Які почуття викликають у вас ці музичні картинки?4. Яка сподобалась найбільше?Чому?Дорогі друзі! Сьогодні я пропоную вам цікавий пізнавальний матеріал про те,як талановиті композитори світу розкривають образи птахів і тварин в музиці.

Номер слайду 3

Програмна музика - розкриває образ істоти із навколишнього світу, розкриває її характер кольорами звуків. Композитори дають назву музичним творам, щоб повніше донести до слухачів свої думки, переживання, настрій і почуття, розкрити образ із навколишнього світу (у нашому випадку тварини, чи птаха), який зацікавив і надихнув людину написати музику.І називають таку музику Сюжетною, або ПРОГРАМНОЮ. Що таке програмна музика?

Номер слайду 4

«Карнавал тварин» (фр. Le carnaval des animaux) — сюїта («зоологічна фантазія») Сюїта - цикл, який має декілька музичних творів, які об’єднані за однією темою і змістом. Каміль Сен-Санс (1835-1921) французький композитор, органіст і піаніст, музичний критик і суспільний діяч.

Номер слайду 5

Музика різних частин «Карнавалу тварин» часто використовується в кіно і мультфільмах, рекламі, театральних постановках. Ми послухаємо 8 музичних творів із 14-ти.«Карнавал тварин» був написаний Камілем Сен-Сансом в лютому 1886 року під час відпочинку в Австрії. Спочатку композитор задумував виконання «Карнавалу» невеликим ансамблем, проте згодом його нерідко грали навіть оркестром, збільшуючи кількість струнних інструментів. Які інструменти ми можемо почути під час слухання?Це флейта, кларнет, гармоніка , дзвіночки,ксилофон, фортепіано, скрипки, віолончель,контрабас.“Карнавал тварин “ складається з 14 музичних творів,які присвячені птахам і тваринам

Номер слайду 6

Починається марш, в якому звучать фанфари, виконувані на фортепіано, і грубувата мелодія , що зображує гарчання лева.«Вступ і Королівський марш лева» — фр. Introduction et Marche Royale du lion.

Номер слайду 7

Кларнет, скрипки, альт, фортепіано. Настирливі повторювані звуки, що зображують квоктання курей, перемежовуються з мотивом півнячого кукурікання. «Кури та півні» — фр. Poules et Coqs

Номер слайду 8

Виконують два фортепіано. Музика дуже рухлива. Виконавці - піаністи - справжні майстри своєї справи.«Антилопи» (швидкі тварини) — фр. Hémiones (animaux véloces)

Номер слайду 9

Виконують струнні інструменти і два фортепіано «Черепахи» — фр. Tortues.

Номер слайду 10

Виконують музичні інструменти Контрабас і два фортепіано. Музика зображує танцюючого слона. «Слон» ― фр. Eléphant).

Номер слайду 11

Виконують музичні інструменти два фортепіано. Гострі звучання зображують стрибки кенгуру.“Кенгуру» — фр. Kangourous.

Номер слайду 12

Флейта, гармоніка, струнні, фортепіано. Звучання флейти, що грає мелодію, відтіняється «булькаючими» звучаннями фортепіано , створюючи картину акваріума.«Акваріум» — фр. Aquarium.

Номер слайду 13

Виконують музичні інструменти Віолончель і два фортепіано. Співуча мелодія у віолончелі зображує плавний рух лебедя поверхнею води. «Лебідь» — фр. Le Cygne

Номер слайду 14

Я впевнена , що тепер ви знаєте , що таке програмна музика, хто такий Каміль Сен-санс і як звучать музичні картинки сюїти “Карнавал Тварин”. Домашнього завдання з цієї теми не задано. До зустрічі!Друзі! Дякую за увагу! Музичні твори ви можете слухати за власним вибором. Не обов’язково слухати все підряд.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
17 січня 2021
Переглядів
2017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку