Презентація на конкурс .Тема:"Колорит бесарабської вишиванки".Вчитель:Добинда Т.М..Тарутинський НВК.

Про матеріал
Актуальність роботи: останнім часом посилюється інтерес до етнографічних мотивів в одязі,інтер’єрі ,побуті. Я вирішила дослідити ,чому вишиванка зазнала такого масового поширення в житті народу, бессарабського краю. Вишивкою займались майже в кожній селянській хаті. Популярною вона була і в міському середовищі. Чим пояснити, що ніколи не зникала потреба прикрашати одяг, різноманітні вироби для житлових, громадських, святкових обрядів, тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Колорит бессарабської вишиванки»Дослідницька робота на тему: Роботу виконалаучениця 7-А класуЄфремова Аліна. Керівник : Добинда Т. М. Вчитель російської мови та зарубіжної літератури

Номер слайду 2

Вишиванка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук, це своєрідний духовний оберег. Мистецтво вишиванки посідає почесне місце серед народних ремесел, які активно впливають на формування національної самосвідомості. Як і сто років назад, вишиванка стає тим,чим була для наших предків, - оберегом, зв’язком із родом і картою мрій. Давні люди знали про силу бажань не менше нас. Їхнім оберегом були сорочки,а символом щасливого майбутнього – вишиті узори.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Творчий багаж нашої родини

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Актуальність роботи: останнім часом посилюється інтерес до етнографічних мотивів в одязі,інтер’єрі ,побуті. Ми вирішили дослідити ,чому вишиванка зазнала такого масового поширення в житті народу, бессарабського краю. Вишивкою займались майже в кожній селянській хаті. Популярною вона була і в міському середовищі. Чим пояснити, що ніколи не зникала потреба прикрашати одяг, різноманітні вироби для житлових, громадських, святкових обрядів, тощо.

Номер слайду 7

Мета дослідницької роботи :-опрацювати відомі на сьогодні джерела про бессарабську вишиванку;-ознайомитися з основними мотивами бессарабського орнаменту, значенням кольорів у вишиванці.- виявити рівень зацікавленості вишиванкою серед сучасної молоді.

Номер слайду 8

Завдання роботи:- дослідити значення символів бессарабської вишиванки;- виникнення вишиванки;-регіональні особливості вишиванок бессарабського краю;- основні мотиви,кольори бессарабської вишиванки;- описати значення найуживаніших орнаментальних символів і знаків,які використовують майстрині при вишиванні;-з’ясувати,наскільки популярна вишиванка серед молоді та наскільки сучасна молодь розбирається в значенні кольорів та символів вишиванки;-дослідити ставлення до української вишиванки учнів Тарутинського НВК,вчителів, мешканців селища Тарутине;-з’ясувати, чому протягом століть вишита сорочка вважалася найсильнішим людським оберегом;-сприяти популяризації бессарабської народної вишиванки серед сучасної молоді; - виховувати почуття патріотизму, любові до рідної землі. -провести власні дослідження з метою з»ясування ставлення опитуваних до вишиванки.

Номер слайду 9

Перші згадки про вишивку зустрічаються у записах давньогрецького історика Геродота, який свідчить, що вишивкою прикрашали одяг та предмети побуту скіфи – мешканці причорноморських степів (ІV ст. до н. е.). А перша школа вишивальниць була створена сестрою Володимира Мономаха Анною в місті Києві в XVI ст. За часів Київської Русі мистецтво художньої вишивки досягло великого розквіту. В Андріївському монастирі в Києві була створена школа, де молоді дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом. Значного розповсюдження набуло гаптування в ХVІ – ХVІІ ст. у Києві, Чернігові, Корці та інших містах. Вишивальний цех створено 1658 р. у Львові. На рубежі ХVІІІ – ХІХ ст. вишиванням, у тому числі й гаптуванням, активно займалися в поміщицьких та монастирських майстернях. Серед значної кількості вишиваних виробів виділяються скатертини, рушники, простирадла з вишуканими в художньому відношенні орнаментальними композиціями. У ХІХ ст. вишивка перетворюється на ремесло. Це стосується й розповсюдженої у той час бісерної вишивки. На початку ХХ ст. у традиційних осередках художнього промислу Полтавщини, у Львові на базі колишніх земських майстерень почали працювати художньо-промислові артілі. Нині вишивкою займаються на всій території України. Найбільше вишиваних виробів виготовляють у домашніх умовах. Історія розвитку вишиванки

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Геометричні (абстрактні) орнаменти властиві всій слов'янський міфології. Вони дуже прості: кружечки, трикутники, ромби, зигзаги, лінії, хрести (прості і подвійні). Сьогодні на їх основі в народній вишивці широко використовуються такі мотиви, як "баранячі роги", "кучері", "кудрявці", "гребінчики" та ін. В орнаменті вишивок зустрічається мотив "кривульки", або "безконечника", відомого ще з часів трипільської культури, тобто він з'явився значно раніше, ніж славнозвісний грецький меандр. Відомий візерунок "рожи" (зірочки, розетки) являє собою перехід від геометричного до рослинного орнаменту. Іноді він нагадує зображення сонця і сонячних променів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Рослинний орнамент. Рослинні орнаменти на одязі українців демонструють барвистість і багату різноманітність навколишньї рідної природи. Про це свідчать зображення листя і плодів винограду, дуба, хмелю, квітів барвінку, мальви та інших рослин. До рослинних візерунків відноситься і дуже шановане українськими майстринями «дерево життя», яке виконується в стилізованому вигляді. Кожен рослинний орнамент має свою магічну символіку.

Номер слайду 15

Дуб- уособлює чоловічу силу, калина -символ українського роду, жіночої краси й надії.

Номер слайду 16

Мак. З давніх-давен на Україні святили мак і обсівали людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка оберігає і захищає від усякого зла. А ще вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. Ніжна трепетна квітка несе в собі незнищену пам’ять народу. Дівчата, в сім’і яких був загиблий, з любов’ю і сумом вишивали узори маку на сорочках, а на голови клали віночки з семи маків, присягаючи цим зберегти й продовжити свій рід.

Номер слайду 17

Виноград. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї. Сад-виноград — це життєва нива, на який чоловік є сіячем, а жінка має обов’язок ростити й плекати дерево їхнього роду. Мотив винограду бачимо на жіночих та чоловічих сорочках Київщини, Полтавщини. А на Чернігівщині виноград в’ється на родинних рушниках.

Номер слайду 18

У вишивках зооморфних (тварин) орнаментів зображався: кінь, заєць, риба, жаби; з птахів - півень, сова, голуб, зозуля; з комах - муха, метелик, павук, летючі жуки. У подібних орнаментах виступають у різноманітних, часто химерних сплетіннях (однак зі збереженням традиційних вимог до композиції) заячі та вовчі зуби, воляче око, луска коропа, баранячі роги та ін. Зооморфний орнамент

Номер слайду 19

Голуби, лебеді, павичі-символ вірності,кохання, півень-оберіг від злих духів

Номер слайду 20

Символ доброї звістки. Ластівка

Номер слайду 21

Етнос і вишиванки в Одеській областіНа території Бессарабії проживають багато етносів. Крім українців, тут мешкають болгари, молдовани, гагаузи, євреї, німці ,греки та інші. Вивчення особливостей національного одягу різних народів дає нам можливість більше наблизитися до їхньої культури, звичаїв і традицій.

Номер слайду 22

{69012 ECD-51 FC-41 F1-AA8 D-1 B2483 CD663 E}№з/п. Назва етносу. Особливості моделі Колір. Орнамент1. Болгарська вишиванка. Прямий рукав, довга спідниця,яскраво-червоний вишитий фартух. Яскраво-синій, зелений,червоний, чорний. Рослинний,геометричний2. Молдовська вишиванка. Стоячий комір, пишні рукава. Червоний, чорний,зелений,синій. Рослинний,Геометричний,зооморфний3. Гагаузька вишиванка. Стоячий комір, пишні рукава, оброблені вузькою смужкою. Голубий, чорний, білий. Рослинний,геометричний4. Німецька вишиванка. Пишні рукава. Червоний, зелений,синій Рослинний5. Одеська вишиванка. Збирана тканина на рукаві трохи нижче плеча,стоячий комір, густо зібраний у дрібні «зморшки» ,краї рукавів оброблені вузькою смужкою. Червоний, синій,чорний ,зелений,жовтий. Рослинний,геометричний

Номер слайду 23

Майстрині Бессарабії Що спонукає людину до творчості? Грайлива крапля роси на квітці? Лагідна усмішка сина чи променисті очі закоханого? Мабуть, у кожного митця свої внутрішні чинники до творення краси. Рідне слово, народна пісня, вишивання – це ті терени, де розкошує наша душа. А душа підхопила знайому всім з дитинства зворушливу мелодію… Словом, «І на тім рушникові ожило все знайоме до болю…»: і калина, і верба, і забуяли квіти, і заспівали пташки…

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Висновки та дослідження. Згідно опитуванню, дійшла висновку, що більшість людей в наш час мало вишивають одяг, рушники. (45%) віддають перевагу бісерному рукоділлю, що є більш поширеним видом декоративно-вжиткової творчості. На жаль, бессарабською вишивкою займаються – 40% та 15 % - вишивають стрічками. На вишиванках зображують геометричні фігури, більшість майстринь прагне перенести у вишиванку красу природи, тому і використовують рослинні і зооморфні орнаменти. Дійшла висновку, що сучасною вишиванкою захоплюються - 75%, а людей, які продовжують традиції української вишиванки - 25%.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

знають, що символізують кольори (7%)- розбираються в символіці орнаментів (5%)важко відповісти на питання (88%)«Чи знаєте ви, що символізує народна вишиванка?”

Номер слайду 28

Бессарабська вишиванка – це свого роду сімейний оберіг, символ, який пройшов крізь покоління, єднає рід і вшановується як святиня. Маючи таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє. Сьогодні Україна одягнула у вишиванки цілий світ. Їм присвячують свої покази світові дизайнери ,їх одягають всі:від малечі ,артистів до політиків на будні і свята. Саме вишиванка робить українців такими нездоланними,незламними духом і допомагає вистояти у найскладніші часи нашої історії.

Номер слайду 29

Види орнаментів в різних регіонах України

Номер слайду 30

Порівняльна характеристика вишиванок всіх областей України.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

pptx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
1955
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку