Презентація на тему: "Анілінові барвники, їх склад і особливості"

Про матеріал
Презентація на тему: "Анілінові барвники, їх склад і особливості" використовується здобувачами освіти і педагогічними працівниками системи професійно-технічної освіти на уроках з предмету "Матеріалознавство".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анілінові барвники, їх склад і особливості обработки.

Номер слайду 2

Склад аніліну. Колір барвника залежить від того, що вони вибірно поглинають частину світлових хвиль видимого спектра, а решту відбирають. Хімічний склад барвників характерний наявністю в їхніх молекулах ланцюгів спряження (чергування простих та подвійних зв’язків) і ароматичних ядер з ауксохромами. Основний спосіб добування аніліну- відновлення нітробензену воднем за температурою 250-350`С та наявності каталізатора.

Номер слайду 3

Анілінові барвники. Органічні сполуки, що утворюються при окислені аніліну чи його солей; широко використовуються в гістологічній техніці, мають бактерицидну, а деякі- канцерогенну дію.

Номер слайду 4

Особливості. Анілінові барвники легко розчиняються у воді і зазвичай застосовуються для безпосереднього фарбування натуральних волокон рослинного походження (льон, бавовна), тварини(шовк, вовна), штучних тканин(віскоза), деяких видів синтетичних і змішаних матеріалів. Крім того, ці фарби іноді використовують для забарвлення паперу, шкіри,овчини.

Номер слайду 5

Обработки. Після сушіння тканину обробляють в окислювальному зрельніке протягом 1 хв при температурі 97-98* С розчином хром пика в присутності соди, потім промивають водою, мильно-содовим розчином знову гарячою і холодною водою.

Номер слайду 6

Попередження. Щоб уникнути зниження міцності тканини, необхідно тканину, надруковану чорним аніліном, після сушки негайно направити в зрельнік, а потім по можливості швидко промити. Якщо відразу ж після обробки в зрельніке тканину можна промити, її пропускають через зрельнік, наповнений парами аміаку, щоб нейтралізувати залишилася на тканини кислоту і уникнути її ослаблення.

Номер слайду 7

Енергійними збудними процесу окислення є па-рафенілендіамін (чорний хутряний барвник). Введення в забарвлення невеликої кількості парафенилендиамина (4-5 г\ кг) дає можливість зменшити кількість інших складових (анілінові солі, окислювача, каталізатора) без шкоди для повноти забарвлення. Також.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
16 травня 2021
Переглядів
3170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку