Презентація на тему "Анна Ярославна!

Про матеріал
Презентація до факультативу "Видатні постаті України" 7 клас. Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 7 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Життєвий шлях Анни – руської до Анни – королеви.

Номер слайду 3

А́нна Яросла́вна, Анна Київська (близько 1024-1075) — середня дочка київського князя Ярослава Мудрого і дочки короля Шотландії і Швеції Інгігерди (Ірини), онука по матері Олафа III Скотконунга, друга дружина французького короля Генріха I Капета, королева Франції, мати майбутнього короля Філіпа І. В історії цієї країни вона лишилася, як прабабця майже 30 французьких королів.

Номер слайду 4

Анна виросла при княжому дворі в Києві і отримала добру освіту: вже в юності знала грецьку мову і латинь. Фреска в Софійському Соборі м. Києва, що представляє дочок Ярослава Мудрого. Анна, імовірно, наймолодша.

Номер слайду 5

Анна була красива (за переказами, вона мала «золоте» волосся), розумна і отримала непогану на той час освіту.

Номер слайду 6

У 1048 році в далекий Київ, де вона жила разом з батьком і двома сестрами, французький король Генріх I направив посольство на чолі з католицьким єпископом Роже. Послам було доручено отримати згоду на шлюб її з Генріхом, бо навіть до Франції «дійшла слава про красу принцеси, саме Анни, дочки Георгія (Ярослава)». Анна була красива (за переказами, вона мала «золоте» волосся), розумна і отримала непогану на той час освіту.

Номер слайду 7

Згода батьків і самої Ганни на шлюб із французьким королем було отримано, і в травні 1051, Анна Ярославна, здійснивши тривалу подорож через Краків, Прагу та Регенсбург приїхала в місто Реймс. У листі батькові вона писала: «У яку варварську країну ти мене послав; тут житла похмурі, церкви потворні і звичаї жахливі».

Номер слайду 8

Від'їзд княжни Анни, дочки великого князя Ярослава мудрого, у Францію для вінчання з королем Генріхом І

Номер слайду 9

19 травня 1051 року відбулося у старому соборі Реймса вінчання та коронування Анни. Прийнявши латинство і в другому хрещенні дістала ім'я Агнеси.

Номер слайду 10

Молода королева відразу ж показала себе далекоглядним і енергійним державним діячем. На французьких документах тієї пори, поряд з підписами її чоловіка, зустрічаються й слов'янські літери: «Анна Р'іна» (королева Анна).

Номер слайду 11

Грамота Французького короля Філіпа I на користь абатства Св. Крєпіна в Суассоне, що містить автографічний підпис Анни Ярославни, королеви Франції, 1063. Автограф кирилицею під одним з актів: АНА Р'ІНА (тобто лат. Anna Regina, «королева Анна»

Номер слайду 12

Римський папа Микола II, здивований чудовими політичними здібностями Анни, написав їй у листі: Слух про ваші чесноти, чудова дівчина, дійшов до наших вух, і з великою радістю чуємо ми, що ви виконуєте в цьому дуже християнській державі свої королівські обов'язки з похвальною старанністю і чудовим розумом».

Номер слайду 13

Лист Анни до батька Ярослава

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У 1060 році, після смерті чоловіка, Анна переселилася в замок Санліс, в 40 км від Парижа. Тут нею був заснований і жіночий монастир, і церква (в портику храму в XIX столітті була встановлена статуя княжни Київської, що тримає в руках модель заснованого нею храму). Вона була вихователькою підростаючого сина і його керівником у державних справах.

Номер слайду 16

Філіп I (1052- 1108рр.) Емма (1055 - 1109рр.) Роберт (1055-1060рр.) Гуго Великий (1057-1102рр.)

Номер слайду 17

Остання згадка про Анну ми знаходимо у 1075 році (її підпис стоїть на грамоті), після цього нічого точного про її долю невідомо. За однією з версій Ганна була похована в абатстві Вільє в містечку Серні недалеко від Ла Ферте Аллі (департамент Ессон). Однак воно було зруйноване під час Великої Французької Революції. Деякі історики вважають, що Анна повернулася на батьківщину, а інші вважають, що вона нікуди не виїжджала і померла у Франції. Наступні королі Франції були її нащадками.

Номер слайду 18

Існує легенда, що на так званому Реймському Євангелії слов'янською мовою, яке, Анна Ярославна привезла з собою з Києва, до революції 1793 року присягали на вірність французькі королі. Але факти говорять про непричетність Реймського Євангелія до Анни Ярославни і непричетність Реймського Євангелія до коронації французьких королів.

Номер слайду 19

ОБРАЗ АННИ В МИСТЕЦТВІ

Номер слайду 20

Анна є головною героїнею історичного роману А.П.Ладинського “Анна Ярославна - королева Франції”, написаного в 1960 році (перше видання в 1973 році), одним з головних персонажів роману Анатолія Черченко "Вещая стежка Бояна", а також однієї з героїнь історичної повісті Олени Озерецкий «Дзвенить слава в Києві».

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Французька письменниця Режін Дефорж написала історичний роман “Анна Київська”

Номер слайду 25

Історії заміжжя Анни присвячений знятий в 1978 році фільм Ігоря Масленникова “Ярославна, королева Франції”. Анні Ярославні присвячена пісня братів Міщук «Королева Анна» на вірші Давида Самойлова.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Театр імені Марії Заньковецької

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Церква монастиря св. Вінкентія в Санлісі, побудована Анною Ярославною. Завдяки Божій доброті й опіці прегарна церква, збудована щедрістю вдови Генриха І, нашої землячки Анни Ярославни, щасливо пройшла почерез довгих девять сторіч і стоїть до сьогодні, її елегантна вежа-дзвінниця, що підноситься високо під небо, нагадує рідким українським відвідувачам Санлісу память вродливої й побожної землячки, що знад берегів Дніпра, з Золотоверхого Києва приїхала сюди в чужу країну володіти над далеким і невідомим народом.

Номер слайду 31

Скульптурное изображение Анны Ярославны. Костел святого Винсента в Санлисі у Франції

Номер слайду 32

Скульптурное изображение Анны Ярославны. Костел святого Винсента в Санлисі у Франції

Номер слайду 33

Пам'ятник Анні Ярославні у Санлісі, автор Зноба Валентин

Номер слайду 34

Пам'ятник Анні Ярославні у Санлісі

Номер слайду 35

Пам'ятник Анні Ярославні у Санлісі

Номер слайду 36

Пам'ятник Анні Ярославні у Санлісі

Номер слайду 37

Пам'ятник Анні Ярославні у Санлісі

Номер слайду 38

Пам'ятник Анні Ярославні на території МАУП в Києві

Номер слайду 39

Ювілейні монети Національного банку України

Номер слайду 40

Поштова марка України з зображенням Анни Ярославни

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Ювелірний комплект «Анна Ярославна – королева Франції». Виробництво Франція

Номер слайду 43

Орден Анни – королеви Франції

Номер слайду 44

20 квітня 2017 року на Софійській площі в Києві розпочався піший похід з Києва до Парижа. Українці пройшли пішки від Києва до Парижа шляхом королеви Анни.

Номер слайду 45

В історії Європи Анна Ярославна залишилася як прабабця майже 30 французьких королів. Чи ще хтось сумнівається, що ми - Європа?"

ppt
Додано
30 січня 2019
Переглядів
5708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку