Презентація на тему " Антонієві печери"

Про матеріал
Презентація до виховного заходу у 1 класі на тему " Антонієві печери". Ознайомлення дітей з історією Антонієвих печер.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АНТОНІЄВІ ПЕЧЕРИ як архітектурно-історичний заповідник

Номер слайду 2

Антонієві печери – унікальний підземний архітектурний комплекс ХІ – ХІХ ст. у Чернігові, заснований на початку ХІ чернецем Антонієм Печерським – одним із засновників Києво-Печерського монастиря.

Номер слайду 3

Зараз печери є комплексом підземних приміщень і переходів загальною довжиною близько 350 м, котрі розміщуються у товщі Болдиних гір (у межах сучасного міста). Глибина залягання Антонієвих печер коливається від 2 до 12 метрів відносно поверхні гори.

Номер слайду 4

В період монголо-татарської навали на наступні століття печерний монастир, очевидно, був закритий і не діяв. І лише в середині ХVІІ ст., коли розпочинається відродження України, на кошти старшого сотника Чернігівського полку Степана Подобайла та зусиллями ієромонаха Зосима Тишевича відновлюється древній Богородичний монастир, ремонтується Іллінська церква.

Номер слайду 5

В 1960 році під час розкопок цього місця учасники археологічної експедиції помітили незвичайні дивні речі - вони відчували запах ладану, чули звуки невідомого походження. А біля келії святого Антонія в глибині печер один археолог побачив силует прозорої фігури в чорній рясі. З того часу цю фігуру, яка іноді і сьогодні з'являється в печерах, називають «Чорним ченцем».

Номер слайду 6

Святим місцем підземного монастиря є келія ченця Святого Антонія, біля якої виявлене джерело якоїсь енергії, невідомої науці. Припускають, що на цьому місці знаходиться метеорит, який впав ще в давні часи. Цікаві явища відбуваються в коридорах підземної церкви Миколи Святоші. Іноді з'являється газоподібне хмара білого кольору. На темному тлі формуються різні фігури, які нагадують людські фігури в рясі, особа з бородою. При цьому можна відчути запах аміаку. Газ піднімається до ліхтаря і починають формуватися різні образи.

Номер слайду 7

З часом печера перетворилася в підземний монастирський комплекс з церквами і келіями, де селилися ченці. Існує багато легенд про ці печери і ченців. Одна з них розповідає про те, як в 12 столітті на місто напали татари. Вони кинулися переслідувати ченців в печерах, але так і не знайшли їх, адже ченці зникли безслідно.

Номер слайду 8

У XVIII—XIX ст. були створені три облицьовані цеглою підземні храми. Найцікавіший з них в архітектурному відношенні — храм Феодосія Тотемського.

Номер слайду 9

Серед всіх підземних храмів Антонієвих печер Церква Феодосія Тотемського дуже цікава. Вона вважається найбільшою підземною церквою в Україні. Її висота становить приблизно 9 метрів. Тут дивовижна акустика, а виступи церковного хору - неймовірні!

Номер слайду 10

Хто потрапляє на екскурсію в Антонієві печери, відчувають тут вплив якоїсь сили. У людей проходить пригніченість, і приходить відчуття щастя і легкості у всьому тілі.

pptx
Додано
30 вересня 2021
Переглядів
692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку