Презентація на тему: Біосферний заповідник «Асканія Нова»і його роль у збереженні унікальних та типових екосистем, біорізноманіття та генофонду видів

Про матеріал
Асканія-Нова – справжнє диво не лише Приазов’я, а й всієї України. Це найстаріший степовий біосферний заповідник планети та найбільша європейська степова заповідна територія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосферний заповідник «Асканія Нова»і його роль у збереженні унікальних та типових екосистем, біорізноманіття та генофонду видів. Підготувала:студентка 31 – Е групи Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка. Плетюк ІваннаІндивідуальне науково ─ дослідне завдання із заповідної справи та фітосозології на тему :

Номер слайду 2

Асканія-Нова – справжнє диво не лише Приазов’я, а й всієї України. Це найстаріший степовий біосферний заповідник планети та найбільша європейська степова заповідна територія.

Номер слайду 3

Територія заповідника… заповідна зона - 11054 га буферна зона - 6895 га зони антропогенних ландшафтів – 15358 га. Землекористування : цілинний степ і перелоги (11054,0 га), дендрологічний парк (196,6 га) зоопарк (61,6 га)

Номер слайду 4

Розташований біля міста Асканія Нова Чаплинського району Херсонської області (звідки й колишня назва заповідника  Чаплі).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Декретами Ради Народних Комісарів УРСР Асканія-Нова 1 квітня 1919 року була оголошена народним заповідним парком, а 8 лютого 1921  Державним степовим заповідником УРСР

Номер слайду 7

На Асканію-Нову було покладено завдання зберігати і вивчати природу цілинного степу, а також акліматизувати та вивчати можливо більше число видів тварин і рослин, які мають народногосподарське значення

Номер слайду 8

У 1983 році заповідник Асканія-Нова реорганізовано у біосферний заповідник.

Номер слайду 9

У 1984 році заповідник включено до Міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Номер слайду 10

У 1998 році виходять монети присвячені 100-річчу біосферного заповідника «Асканія-Нова»

Номер слайду 11

Цілинний степ „Асканія-Нова” – єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, - має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність...

Номер слайду 12

Флористи виявили тут 478 видів квіткових рослин, серед яких є багато кормових, лікарських, медоносних, декоративних.

Номер слайду 13

Досить велику частку становить група рідкісних, ендемічних та зникаючих видів 85, з яких 33 занесено до Червоної книги України, а 12 до міжнародних списків. Червоний список Міжнародного союзу охорони природи 

Номер слайду 14

Серед рідкісних рослин найцікавішу біологію має зіркоплідник частухоподібний (Damasonium alisma), який працівникам заповідника трапляється раз на кільканадцять років, коли відбувається затоплення подів.

Номер слайду 15

Дуже привабливий вигляд мають малі поди рано навесні суцільний жовто зелений килим квітучого рідкісного скіфського тюльпана (Tulipa scythica), який добре розвивається в умовах культури асканійського дендропарку.

Номер слайду 16

А от занесені до Червоної книги України ковили Лессінга, українська та волосиста в асканійському степу, на щастя, є не рідкістю, а типовими домінантами плакорних та схилових угруповань.

Номер слайду 17

Сучасний дендрологічний парк складається з двох частин старої, де переважають вікові насадження, та нової насадження 20-30 річного віку.

Номер слайду 18

Колекційний фонд охоплює 948 видів і сортів дерев та кущів 56 родин різних континентів.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Аборигенна фауна налічує 28 видів ссавців, з них третина гризунів.

Номер слайду 23

У траві метушаться безхребетні (понад 2000 видів), повзають мідянки, степові гадюки, вужі.

Номер слайду 24

У відкритому степу гніздяться майже два десятки видів птахів, а разом з тими, що заселяють деревостани і мігрують до вирію, їх 272.

Номер слайду 25

3 широкого довкілля в захисних зонах степового резервату щорічно збираються величезні зграї мігруючих птахів сірих журавлів (9 15 тис ), сірих (5 10 тис ) і білолобих гусей (20 500 тис ), десятки тисяч крижнів і безліч іншого птаства.

Номер слайду 26

Зоопарк «Асканія Нова» за масштабами утримання тварин у напіввільних умовах, технологіями акліматизації, реакліматизації немає рівних собі серед країн СНД і входить у першу десятку світових взірців.

Номер слайду 27

В зоопарку утримуються три види безкільових птахів (африканський страус, нанду та ему), 72 види кілегрудих, лебеді, казарки, фазани та інші. Африканські страуси (Struthio camelus)

Номер слайду 28

Нанду(Rheidae)

Номер слайду 29

Кілегруді(Neognathae)

Номер слайду 30

Лебеді (Cygnus)

Номер слайду 31

Казарка(Branta)

Номер слайду 32

Фазани звичайний(Phasianus colchicus)

Номер слайду 33

А також тут утримують 15 видів птахів, занесених до Червоної книги України степовий орел, журавлі сірі, красавка, червона качка (огар) та інші. Степовий орел(Aquila nipalensis)

Номер слайду 34

Журавель сірий(Grus grus)

Номер слайду 35

Інтродукована фауна ссавців налічує 36 видів та форм (загальна чисельність біля 900 голів), з них 7 видів з групи рідкісних, кінь Пржевальського, кулан туркменський, зебра Греві, гвинторога коза, гривастий баран, сайгак, сибірський козерог (загальна кількість 370 голів).кінь Пржевальського(Equus ferus przewalskii)

Номер слайду 36

Кулан туркменський  (Equus hemionus kulan)

Номер слайду 37

зебра Греві(Equus grevyi)

Номер слайду 38

Винторога коза(Capra falconeri)

Номер слайду 39

Гривастий баран(Ammotragus lervia)

Номер слайду 40

Сайгак (Saiga tatarica)

Номер слайду 41

Сибірський козеріг (Capra (Ibex) sibirica)

Номер слайду 42

Колись усе лівобережжя нижнього Дніпра являло собою безмежний цілинний степ, що простягався аж до Азовського моря та Сиваша; воно було необжитою місцевістю, по якій тягнулися шляхи чумаків, що їздили до моря за рибою і сіллю.

Номер слайду 43

Тепер тут скрізь орна земля і асфальтовані дороги. І тільки на роздоріжжі колишніх чумацьких шляхів, ближче до Сиваша, в заповіднику «Асканія-Нова» і досі хвилюється споконвічний південний степ, такий, яким їздив Тарас Бульба зі своїми синами.

Номер слайду 44

Цього степу лишилося тільки 10 тисяч гектарів, але вся його територія абсолютно заповідна і повністю виключена зі сільськогосподарських угідь.

Номер слайду 45

Дякую за увагу !

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку