Презентація на тему "Час коли був калі траш"

Про матеріал
Презентація містить у собі матеріал щодо ультури ромів, та їх геноциду в період Другої світової війни. Матеріал може бути корисним при вивчені не лише історії України чи всесвітньої історії, а ще й при підготовці до виховних годин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Час коли був калі траш…

Номер слайду 2

«Ми самі заводимо друзів, самі створюємо ворогів, і лише наші сусіди – від Бога». Г. Честертон На жаль, ми, жителі багатокультурної та етнічно розмаїтої країни, все ж, здебільшого, лишаємося у полоні застарілих формул «ми / вони», «свої / чужі», у ставленні до сусідніх спільнот керуємося звичними усталеними уявленнями, небагато знаємо про культуру та традиції сусідів, керуємось стереотипами. Така ситуація в українському суспільстві впродовж тривалого часу складалася – і дотепер існує – стосовно однієї з давніх меншин, а саме ромського населення. Даний проєкт покликаний розвіяти ті стереотипи, познайомити з традиціями, звичаями, обрядами, культурою ромів, які в роки Другої світової війни винищувались німецьким націонал-соціалістичним режимом і його союзниками. Автори: викладачі Н. В. Кваша, А. В. Мегей, К. В. Бондарькова та здобувачі освіти КВПУ будівництва і дизайну

Номер слайду 3

«Цигани» або «роми» - збірний термін, такий як «слов'яни», «кавказці», «скандинави» або «латиноамериканці». До ромів відносяться кілька десятків народностей: серви, котляри, лаварі, плащуни, крими. Роми мають свій національний прапор та гімн. Національний прапор циган: верхня частина — синя (символізує небо), нижня — зелена (символізує траву), посередині — червоне колесо (символ вічної дороги). Циганський гімн - один з двох загальнонаціональних символів циганського народу, поряд з циганським прапором. Прийнятий 8 квітня 1971 на першому Всесвітньому конгресі циган. Написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем». Автор слів і композитор - Жарко Йованович.

Номер слайду 4

Промисли ромів - це не лише ворожіння, співи та танці, а ще торгівля, конярство і ремесла, такі як виготовлення цегли, плетіння кошиків, ювелірне мистецтво, вишивка тощо.

Номер слайду 5

Для ромів характерні культи дитинства, материнства, віку, вірності сім'ї. Думка старших за віком для них є найавторитетнішою. Династією сім'я стає, якщо кілька її членів стали знаменитими в межах циганського співтовариства і хоча б один - за його межами.

Номер слайду 6

Роми й понині неухильно дотримуються своїх весільних традицій. Культ ікони в кочових циган був своєрідним культом берегині сім'ї. Біля них відбувалися всі головні події в житті певного циганського роду. Берегинею ікони завжди виступає найстаріша та наймудріша в таборі жінка.

Номер слайду 7

Кожна ромська спільнота (кумпанія) очолювалася вождем – ром – баро (дослівно - "велика людина") - який, як вважалося переважав усіх мудрістю та силою. Баро одноосібно мав право розв'язувати незначні, невеликі суперечки між членами громади. Правові норми застосовувалися за рішенням суду (крису), який скликався у випадках вчинення серйозного злочину. Скликання крису було надзвичайно важливою подією для рома. Його проводила нейтральна для сторін спору кумпанія на вимогу ображеної сторон. Старійшини родів збиралися і визначали суддю або суддів. Позивач мав право висловити певні преференції щодо особи судді, а відповідач мав право вето щодо такої особи. Судді допомогали члену судової ради (п'ять або більше осіб, найбільш мудрих та шанованих). Жінки ніколи до суду не допускалися. Старший з поміж суддів головував на судовому розгляді.

Номер слайду 8

Позивач та відповідач мали представляти самі себе, будь-яке представництво та адвокатська діяльність були заборонені. Якщо позивач (жертва) за віком або хворобою не могли виступати в суді та заявляти свої претензії, це робив найближчий родич чоловічої статі. Якщо справою зачіпалися інтереси всього роду, увесь рід міг виступати як позивач. Крис, як правило, розглядав три категорії справ: майнові збитки, справи честі, справи з моральних або релігійних питань, включаючи порушення заборон-табу. На суді могли бути присутніми тільки чоловіки-рома. Жінки, неодружені або бездітні чоловіки допускалися до розгляду тільки як сводку. У деяких делікатних справах, таких як подружня невірність, свідки та публіка взагалі виключалися.

Номер слайду 9

Крис міг виносити декілька видів вироків, зокрема штраф, тілесні покарання. В окремих, виключних випадках це могла бути смертна кара, у виконанні якої мали брати участь усі хто побажав, для того, щоб дух страченого не міг переслідувати потім ката. Найбільш суворим видом покарання вважалася мериме - вигнання за межі роду, інакше кажучи - громадянська смерть. Особа, щодо якої застосоване мериме, не могла розраховувати на будь-які відносини з ромами або допомогу з боку свого колишнього роду або взагалі будь-якого цигана, вона навіть не мала права на поховання.

Номер слайду 10

Національне блюдо циган – смажений чи тушкований їжак, а також суп хабі рому. Варять його на м'ясних кісточках і заправляють свіжою зеленню. Якщо в суп додаються баклажани, то він називається хабі мала, тобто темний суп. Циганська кухня славиться своїми коржиками, традиційні циганські коржі увійшли навіть у казки. Є така казка, де граф полюбив циганку за те, що вона пекла надзвичайно смачні коржі - пугачо, прямо на багатті. У ромське меню входить колосальна кількість страв, приготованих на відкритому вогні, всі вони дуже гострі. М'ясо, приготоване на багатті, подають з овочами і бринзою. У пошані у ромів і фарширована риба, а також дичину, до таких страв подають кукурудзяну кашу хивіцій. М'ясні страви запивають вином. З солодких страв можна відзначити улюблений дітьми пиріг сивьяко. Начинкою для сивьяко служить сир, але в цей пиріг кладуть і мак, і родзинки, а також, інші сухофрукти.

Номер слайду 11

«Калі траш» у перекладі з ромської означає «чорний жах». Так цей період в історії ромів за часів Другої світової війни називає частина активістів та представників ромської інтелігенції. Інші надають перевагу терміну «Параймос». Але в побуті обидва слова не використовуються. Для ромів геноцид – це подекуди сліпа пляма, про яку вони розповідають неохоче. Тому і назви він не має. Лише «врямя кала умарнас лэ ромэн» – час, коли вбивали ромів. І це говорить набагато більше, ніж будь-який науковий термін. Точна кількість загиблих під час Голокосту ромів невідома. Вважається, що перед Другої світовою в Європі їх проживало до мільйона. Під час війни від рук німців та їхніх союзників загинули 220 тисяч. На тимчасово окупованій нацистами частині Радянського Союзу було знищено 30 тисяч. Переважна більшість – в Україні.

Номер слайду 12

Нацистська ідеологія розглядала ромів як нижчу расу, схильну до злочинності та соціальних відхилень. Пропаганда інтенсивно поширювала міф про "вроджену кримінальність" ромів. Впродовж тривалого часу, вже у розпал ромського геноциду, нацисти усували ромів як злодіїв, волоцюг, «небажаних, шкідливих елементів суспільства». Ці характеристики приписували їм з народження. Спершу нацисти ізолювали виключно маргінальних поодиноких ромів, але згодом все це перетворилося на знищення цілої нації. Для підтвердження своїх теорій нацисти шукали «наукове підґрунтя». Однією з підстав стала дисертація німецької психологині та расової антропологині Єви Юстін під назвою «Долі циганських дітей та їхніх нащадків, вихованих у чужому середовищі». У цій псевдонауковій праці вона стверджувала, що схильність до крадіжок, неробства, недоумкуватості та інцесту в ромів – у крові. Її праця ще більше зміцнила кліше «циган – злодій».

Номер слайду 13

Так звані "Нюрнберзькі закони" від 15 вересня 1935 р. проголосили єврейський і ромський народ "расово чужими" для німців групами. Їх олосили "асоціальним елементом, який шкодить суспільству" і почали виключати із громадського, культурного та політичного життя. У 1939 р. їм забороняють навчати дітей у школах, а потім – і вільно пересуватися. За задумом вождів Третього Райху, на етнічні мапі Європи ромів не мало бути. При рейхсміністерстві охорони здоров'я заснували "Центр расової гігієни". Він мав виявити і поставити на облік всіх циган, які проживали в Німеччині. Центр допитував родини і складав списки. Поліція допитувала сусідів, щоб уточнити дані. На облік брали навіть тих, хто служив у вермахті, авіації та на флоті. В 1942 р. центр зареєстрував 30 тисяч осіб.

Номер слайду 14

Взятих на облік ромів ділили на "чисту циганську расу", "змішаних циганів" та "мандрівників за циганським зразком". За обліком мало наступити "вирішення циганського питання": популяція ромів підлягала знищенню найменш затратними і трудомісткими засобами. Згідно первинних планів, "вирішення проблеми" мало відбуватися через стерилізацію. Спершу її панували проводити в лікарнях, та згодом вдалися до перевіреного методу: як і євреїв, ромів почали масово звозити у концентраційні табори. Освенцимі стерилізацією ромів до 1944 р. займався доктор Менгеле. У концтаборі Равенсбрюк есесівські лікарі стерилізували 120 дівчат-ромок. Ця практика тривала в таборах до 1945 р.

Номер слайду 15

Більшість ромів з Німеччини та окупованої Європи нацисти направляли до концентраційних таборів у східній Німеччині та Польщі. Разом з гомосексуалістами та свідками Єгови їх вважали найнижчою категорією ув'язнених. Польських, українських, білоруських та російських ромів знищували в газових камерах одразу. Німецьких і австрійських вважали більш "цивілізованими" і поміщали в так звані "сімейні табори" – особливий сектор, де чоловіків не відокремлювали від жінок, а дітей – від батьків. Але і серед них мало кому вдалося вижити. Ті, кого не знищували під час "ліквідацій", вмирали від голоду і тифу. Марцан, перший табір для інфтернованих осіб для ромів в Третьому Рейху

Номер слайду 16

У Латвії вбивства безупинно тривали з квітня 1942 року по березень 1943 року і забрали життя майже двох тисяч ромів. В Естонії в 1941–1943 роках вбито буквально всіх естонських ромів. На півночі Росії наказом по групі армій було визначено різницю між кочовими ромами і осілими. Останнім було дозволено залишитися на місцях проживання за умови, якщо вони прожили там понад два роки. Кочових належало "передати" на розстріл найближчій айнзацкоманді СД. Втім, різниці у ставленні до цих груп не було.

Номер слайду 17

Офіційних даних про винищення українських ромів не існує. У переписи населення до Другої світової війни їх часто не включали. Самі роми, щоб уникнути дискримінації, нерідко називалися представниками інших етнічних груп. На окупованих українських територіях починаються масові страти. У більшості випадків нацисти не створювали для ромів спеціальних таборів. Іноді їх розміщували в єврейських гетто, а потім -знищували. Але найчастіше – вбивали цілими таборами прямо там, де зустрічали. Ромів вбивали навмисно й жорстоко. Винищенням займалися спеціальні каральні загони – айнзатцгрупи кількістю від 1000 до 1200 осіб. Їхні командири могли особисто ухвалювати рішення про розстріли населення. Перші масові вбивства ромів почалися уже восени 1941 року. У Миколаївській області у вересні 1941 року особовий склад айнзацгрупи D ліквідував понад сотню ромів, у тому числі жінок та дітей.

Номер слайду 18

"27 вересня 1942 року на вулиці 1 травня мене затримали під час обходу поліції за перебування на вулиці пізніше встановленого часу… У карантинній камері я бачив, як подвір'ям водять попарно чоловіків, жінок, дітей-циган. Перед тим в Чернігові та всіх населених пунктах області всіх циганів заарештували і доправили в чернігівську тюрму. Цигани, які проходили по двору, були напівроздягнені, всі були босі. Їх було багато і вони проходили, тримаючись за руки. … Наступного дня під час виходу у вбиральню я побачив там двадцять шість порожніх параш. Це означало – двадцять шість порожніх камер. Після розстрілу циганів я бачив у вікно камери, як на подвір'ї тюремники носили вузли з одягом і взуттям. Я зрозумів, чому перед розстрілом цигани були напівроздягнені і босі". В. А. Гребенников, очевидець

Номер слайду 19

2 серпня 1944 року нацисти в концтаборі Аушвіц-Біркенау (Освенцим) влаштували «Циганську ніч», знищивши понад 20 тисяч ромів. Остаточну кількість загиблих під час репресій не встановлено. У ту ніч нацисти офіційно закрили «ромське питання», повністю ліквідувавши ромський табір, та поставили остаточну крапку у цій історії. Цю дату у всьому світі визнали Міжнародним днем ромського геноциду для вшанування пам'яті загиблих. У 2004 році цей День визнали на державному рівні й в Україні.8 квітня – Міжнародний день ромів

Номер слайду 20

Символ пам’яті про ромів, які стали жертвами нацизму в Бабиному Яру в Києві

Номер слайду 21

З 1999 року в Ужгороді циганською, українською та російською мовою виходить газета «Романі Яг» (означає циганський вогонь). На Закарпатському обласному телебаченні створена й працює редакція передач ромською мовою. Активно функціонує Асоціація Ромів України, заснована у 2001 році. На всеукраїнському рівні функціонує спілка громадських організацій «Конгрес Ромен України». Всеукраїнська громадська організація «Центр об'єднання та захисту прав ромів», функціонує з 2006 року. Міжнародна громадська організація ромів «КЄТАНЄ».

Номер слайду 22

Найвідоміші роми світу. Кармен Амайя, «королева фламенго»Хоакін Кортес, «король фламенко»Пако де Лусія, фламенко-гітарист. Джанго Рейнхардта, гітарист - композитор Броніслава Вайс (Папуша), поетеса Софія Ковалевська, математик, журналістка і письменниця. Чарлі Чаплін, король комедії і символ німого кіно. Боб Хоскінс, голівудський актор

Номер слайду 23

Найвідоміші роми світу. Тоні Гатліф, режисер. Ерік Кантона, футболіст і актор. Златан Ібрагімович, футболіст. Вільгельм «Рукелі» Трольман, боксер. Тайсон Ф'юрі, боксер. Ронні Вуд, музикант The Rolling Stones Блажений Серафіно Хіменес Малья, покровитель циган у католицькій церкві

Номер слайду 24

Ось такі вони, справжні роми…

pptx
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку