Презентація на тему: "Давній Вавилон. Закони Хаммурапі".

Про матеріал
Презентація до уроку з предмета "Всесвітня історія. Історія України" (інтегрований курс) для учнів 6 класу на тему: "Давній Вавилон. Закони Хаммурапі".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Давній Вавилон. Закони Хаммурапі.

Номер слайду 2

ПЛАНПіднесення Вавилона за часів Хаммурапі. Закони Хаммурапі. Ассирія та нове піднесення Вавилона.

Номер слайду 3

Бесіда за питаннями: Що означає назва краю Дворіччя ?Що шумери називали «деревом життя» ?Назвіть основний будівельний матеріал в Месопотамії. Перші жителі Дворіччя ?На берегах яких річок знаходилась Межиріччя?Куди впадають ці річки?В  якій частині світу знаходилось  Дворіччя?Чому поселення шумерів розвинулися в міста-держави?Писемність дворіччя – це … .

Номер слайду 4

Місто Вавилон  виникло у ІІ тисячолітті до н.е. Засновники – шумери – називали його Кадінгірр, що у перекладі означає «ворота бога». Вавилон розташований в дуже зручному місці – в самому центрі Дворіччя. Тут зосереджувалися також водні і караванні шляхи Передньої Азії. В усьому світі славився Вавилон як велике багате місто. Він стає значним торговельним центром і столицею самостійного царства.

Номер слайду 5

На чолі Вавилонської держави стояв цар, що спирався на величезний чиновницький бюрократичний апарат. Цар керував своїми підданими, господарством, судом, релігією.

Номер слайду 6

Доленосним для історії міста виявилося правління царя Хаммурапі (1792-1750 рр. до н.е.), Який зумів за кілька десятиліть підпорядкувати всі основні міста Стародавнього Межиріччя і створити нову велику державу. Його царство об'єднувало території міст-держав як Шумеру, так і Аккаду. Хаммурапі був мудрим державним діячем, хитрим дипломатом, великим полководцем. За допомогою війн і дипломатії вавилонський цар підкорив місто Урук, держави Марі, Ассирію та інші землі.

Номер слайду 7

За 42-річного царювання Хаммурапі Вавилон перетворився на столицю величезної держави, найбільший економічний, політичний і культурний центр Передньої Азії. Тут торгували зерном, фініками, вовною, ремісничими виробами, металами, деревом, рабами, предметами розкоші.

Номер слайду 8

Але найбільше цар прославився складанням збірника писаних законів (кодексу), що мала 282 параграфи. Закон – це письмовий документ, в якому закріплені правила, визначені державою. Роль закону полягає в регулюванні відносин в суспільстві. Закони Хаммурапі- це перший в історії людства збірник писаних законів.

Номер слайду 9

Робота з підручником

Номер слайду 10

Після смерті Хаммурапі правителем став його син Самсу-ілуна. Він зіткнувся з численними змовами. Держава почала розвалюватися з середини. Крім внутрішніх були і зовнішні вороги. В результаті чого Вавилон втратив значну частину свої земель, зокрема й Шумер. До кінця X ст. до н. е. в Північному Межиріччі запанували войовничі ассирійці. У 729 р. до н. е. вони підкорили Вавилон. Ассирійська держава простягалася на величезні території від Середземного моря до Перської затоки. Символом величі Ассирійської держави стала її столиця Ніневія, яку називали «Лігвом левів». У VII ст. до н. е. Ассирія почала слабнути, натомість свою могутність поступово відновив Вавилон. У 612 р. до н. е. Вавилон спільно з Мідією захопив Ніневію. Згодом Нововавилонському (Халдейському) царству підкорилися Сирія, Фінікія, Палестина, Аравія. За царя Навуходоносора ІІ (605-562 рр. до н.е.) Вавилон переживав нове піднесення. Він став найбільшим містом Давнього Сходу з населенням 200 тис. осіб.

Номер слайду 11

Незліченні багатства, які надходили в державну скарбницю з підкорених земель, дали змогу Навуходоносору II прикрасити Вавилон величними спорудами (це Вавилонська вежа, висячі сади Семіраміди та ін. про них по поговоримо на наступних заняттях), а також оточив місто могутніми захисними мурами. Вавилонська вежасади Семіраміди

Номер слайду 12

Однак після його смерті знову почався занепад Вавилону. Останній правитель Бел-шарр-уцур закинув державні справи, весь час проводив у бенкетах і розвагах.

Номер слайду 13

Працюємо з підручником ст. 61 «Пізнавально й цікаво»

Номер слайду 14

Тим часом у Вавилона з’явився грізний ворог — перси. У 539 р. до н. е. перський цар Кір II без особливих труднощів підкорив Вавилон.

Номер слайду 15

Підведемо підсумки: Продовжте речення: Сьогодні я дізнався/дізналася… Мене здивувало …. Для мене стало відкриттям…. Я хотів/хотіла більш детальніше дізнатися про…. Мені було не зрозуміло….

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати § 14. Виконати онлайн-вправу 5 с.62

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
4646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку