Презентація на тему: «Деталь, подрібненість. Цілісні і подрібнені форми. Створення рельєфної композиції».

Про матеріал
Пропонована презентація розроблена відповідно нової навчальної програми з образотворчого мистецтва та покликана доповнити матеріал уроку додатковими наочними матеріалами, що спонукають до творчості. Даний ресурс покликаний забезпечити підвищення ефективності вивчення теми. Матеріали апробовані на уроках образотворчого мистецтва в 6 класі, можуть бути використані учнями для самостійного вивчення та поглиблення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок образотворчого мистецтва в 6 класіРозділ І «Анімалістика. Пейзаж»Тема уроку:«Деталь, подрібність. Цілісні і подрібнені форми. Створення рельєфної композиції»Вчитель: Філіпчук О. П. Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №12 м. Бердичева

Номер слайду 2

Нотатки від учителя. Дорогі діти! Сьогодні ми з вами ознайомимося з темою: «Деталь, подрібненість. Цілісні і подрібнені форми. Створення рельєфної композиції». Опрацювати тему уроку нам допоможе дана презентація та підручник (автор С. М. Железняк ) ст. 44-46 План уроку: Деталь- що це?Застосування деталізації. Подрібненість. Художньо- творча робота

Номер слайду 3

Деталь (франц. detail - подробиця) - частина композиції, яка складається з декількох елементів. Наприклад, складки одягу на античній статуї є художньою деталлю цієї скульптури. Проте якщо ця скульптура ненароком розіб’ється, то перетвориться на звичайні уламки, які не назвеш деталями скульптури. Давньогрецька скульптура. Артеміда

Номер слайду 4

Під час роботи над мистецьким твором художник може працювати окремо над деталями або займатися деталізацією. На деталі звертають також увагу під час виготовлення копій, під час фотографування чи реставрації творів мистецтва. В архітектурі також особливе значення мають архітектурні деталі.

Номер слайду 5

Художники в своїй творчості застосовують деталізацію, щоб з маленьких, яскравих, характерних частин створити цілісний художній образ. Митець ніби привертає увагу глядача до певних подробиць, деталей, які, на його думку, мають розкрити зміст твору. Цим деталізація як композиційна риса відрізняється від подрібненості. Давньоримська скульптура. Кентавр і амур

Номер слайду 6

Подрібненість створює враження набору окремих елементів, що заважає глядачу сприймати твір мистецтва як цілісний образ. Тому, закінчуючи роботу над рисунком, скульптурою чи іншим твором, варто звернути увагу на головні й другорядні частини, порівняти контрасти, перевірити, чи немає повторів у тональних співвідношеннях, формах, розмірах.

Номер слайду 7

Метою мистецтва є створення цілісного образу, адже саме цілісність дає змогу глядачеві правильно зрозуміти зміст і головну ідею твору. Цілісність досягається завдяки правильному встановленню співвідношень між деталями і цілим. Найяскравіше це можна простежити на прикладі класичної скульптури. Коли світло падає на поверхню античної статуї, воно розповсюджується таким чином, що освітлені ділянки і ті, що опинилися в тіні, об’єднуються в одне ціле. Тому за будь-якого освітлення статуя виглядає саме такою, якою її створив скульптор.

Номер слайду 8

Художньо - творча робота

Номер слайду 9

Творче завдання: Створіть рельєфну композицію із солоного тіста або глини.Інструменти та матеріали: солоне тісто або глина, стека, дощечка для ліплення (можна для роботи брати пластилін)ПРИГАДАЙМО! Рецепт солоного тіста такий: на дві чашки борошна візьміть одну чашку дрібно помеленої солі. Ці інгредієнти розведіть невеликою кількістю води - приблизно півчашки. Суміш має бути еластичною і не прилипати до рук. Щоб тісто не кришилося і було достатньо міцним, до нього додайте 1-2 чайні ложки шпалерного клею.

Номер слайду 10

План роботи:• Щоб зробити таку композицію, треба підготувати малюнок-ескіз.• Солоне тісто розкотіть у тоненьку пластину і до нього можна притиснути засушені рослини, щоб вийшло заглиблене зображення.• Можна зобразити тваринку чи пташку або комаху, використовуючи стеку і роблячи заглиблення стекою.• Потім ці зображення на тлі-основі затонуйте фарбою. Зайву фарбу з поверхні тіста приберіть за допомогою серветки, щоб більша частина фарби залишилась у заглибленнях.• Висушіть вироби в сухому приміщенні чи в духовці за невеликої температури.

Номер слайду 11

Дякую вам за чудову роботу. Свої роботи ви можете надіслати мені на Вайбер або на ел.пошту

pptx
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
4044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку