Презентація на тему "Деталі машин. Основні положення"

Про матеріал
Дана презентація може використовуватись при вивченні дисципліни "Технічна механіка" для студентів технічних спеціальностей закладів фахової передвищої освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 3. Деталі машин Тема 1. Основні положення 1. Деталі машин та їх класифікація. 2. Вимоги до машин та їх деталей. 3. Основні критерії роботоздатності. 4. Проектні та перевірочні розрахунки.

Номер слайду 2

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Курс "Деталі машин" є сполучною ланкою між загальнотехнічними і спеціальними дисциплінами. У цьому курсі вивчаються основи розрахунку на міцність і жорсткість деталей машин загального призначення, вибору матеріалів, правила конструювання з урахуванням технології виготовлення й експлуатації машин.

Номер слайду 3

ДЕТАЛІ МАШИН Загального призначення Спеціального призначення деталі з'єднань механічні передачі деталі і вузли передач Розділ 3. Деталі машин.Т1

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Машина - механічний пристрій, призначений для виконання необхідної корисної роботи, пов'язаної з процесом виробництва, транспортування або ж із процесом перетворення енергії чи інформації. Машину збирають з окремих механізмів, деталей і вузлів.

Номер слайду 8

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Механізм - система рухомо з'єднаних тіл, яка призначена для перетворення руху одного або декількох тіл у доцільні рухи інших тіл (наприклад, кривошипно-шатунний механізм, механічні передачі і т.п.).

Номер слайду 9

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Вузол - складальна одиниця, яку можна збирати окремо від виробу в цілому. Вона виконує визначену функцію у виробах однакового призначення тільки разом з іншими складовими частинами виробу (муфти, підшипники кочення й ін.).

Номер слайду 10

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Дайте визначення поняття деталі.

Номер слайду 11

Розділ 3. Деталі машин. Т1 За характером робочого процесу і призначенням машини можна розділити на три класи: I клас II клас III клас

Номер слайду 12

Розділ 3. Деталі машин. Т1 I клас - машини-двигуни, що перетворюють той чи інший вид енергії в механічну роботу (двигуни внутрішнього згоряння, турбіни й ін.);

Номер слайду 13

Розділ 3. Деталі машин. Т1 II клас - машини-перетворювачі (генератори), що перетворюють механічну енергію (отриману від машини-двигуна) в інший вид енергії (наприклад, електричні машини - генератори струму);

Номер слайду 14

Розділ 3. Деталі машин. Т1 III клас - машини-знаряддя (робочі машини), що використовують механічну енергію, яка одержується від машини-двигуна, для виконання технологічного процесу, пов'язаного зі зміною властивостей, стану і форми об'єкта, що обробляється (металообробні верстати, сільськогосподарські машини й ін.), а також машини, призначені для виконання транспортних операцій (конвеєри, підйомні крани, насоси і т.д.). До цього ж класу можна віднести машини, що частково замінюють інтелектуальну діяльність людини (наприклад, ЕОМ).

Номер слайду 15

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Основні вимоги, які повинні задовольняти деталі і вузли машин: міцність; жорсткість ; зносостійкість; теплостійкість ; вібростійкість .

Номер слайду 16

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Додаткові вимоги: корозійна стійкість; зниження маси деталей; використання недефіцитних і дешевих матеріалів; простота виготовлення і технологічність деталей; зручність експлуатації; економічність конструкції та ін.

Номер слайду 17

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Дайте визначення міцності та жорсткості деталей.

Номер слайду 18

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Роботоздатність - стан деталі, при якому вона здатна виконувати задані функції з параметрами, установленими вимогами нормативно-технічної документації.

Номер слайду 19

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Основні критерії роботоздатності деталей: міцність; жорсткість; зносостійкість; теплостійкість; вібростійкість.

Номер слайду 20

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Зносостійкість - опір зношуванню деталей машин та інших виробів, що труться. Зношування - процес руйнування поверхневих шарів в умовах тертя, що призводить до поступової зміни розмірів, форми, маси і стану поверхні деталей (зносу). Знос - результат процесу зношування.

Номер слайду 21

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Вкажіть шляхи зменшення зношування тертьових деталей.

Номер слайду 22

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Теплостійкість - здатність деталей зберігати нормальну роботоздатність у припустимих (заданих) межах температурного режиму, викликаного робочим процесом машин і тертям у їхніх механізмах.

Номер слайду 23

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Що відбудеться з деталлю, якщо у процесі роботи температура буде вищою від гранично допустимої?

Номер слайду 24

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Вібростійкість - здатність деталей і вузлів працювати в потрібному режимі без недопустимих коливань (вібрацій).

Номер слайду 25

Означення згідно ДСТУ 2300-93 Вібрація. Терміни та визначення. Вібра́ція— рух матеріальної точки або механічної системи, при якому почергово зростають і спадають за часом значення величини, що характеризує цей рух. Проявляється у вигляді механічних коливань пружних тіл.

Номер слайду 26

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Наведіть приклади запобігання виникненню вібрації.

Номер слайду 27

Розділ 3. Деталі машин. Т1 У курсі "Деталі машин" застосовуються два види розрахунків: проектний; перевірочний.

Номер слайду 28

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Проектним розрахунком називають визначення розмірів деталей за формулами, що відповідають основним критеріям роботоздатності за допустимим напруженням.

Номер слайду 29

Розділ 3. Деталі машин. Т1 Використовуючи знання, отримані з курсу "Опір матеріалів", дайте означення перевірочного розрахунку.

ppt
Додано
16 вересня 2020
Переглядів
1269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку