Презентація на тему "Фрикційні передачі"

Про матеріал
В презентації висвітлено основні характеристики фрикційних передач.Дана презентація буде корисною для студентів та викладасів коледжів (технікумів).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Р.3.Деталі машин Тема 3. Фрикційні передачі

Номер слайду 2

Т.3. Фрикційні передачі Призначення та будова фрикційних передач. Переваги та недоліки фрикційних передач. Класифікація фрикційних передач. Матеріали передач. Основні геометричні і кінематичні співвідношення. Сили в передачі.

Номер слайду 3

Р.3.Деталі машин.Т.3 Фрикційна передача - це механізм, що служить для передачі обертального руху (або для перетворення обертального руху в поступальний) між валами за допомогою сил тертя, які виникають між котками циліндричної або конічної форми, насадженими на вали і притиснутими один до одного.

Номер слайду 4

Р.3.Деталі машин.Т.3

Номер слайду 5

Р.3.Деталі машин.Т.3 Фрикційні передачі складаються з двох котків : ведучого і веденого , що притискаються один до одного силою Fr так, що сила тертя в місці контакту котків достатня для передавання колової сили .

Номер слайду 6

Р.3.Деталі машин.Т.3 Один коток до другого може бути притиснутий: - попередньо затягнутими пружинами (у передачах, призначених для роботи при невеликих навантаженнях); гідроциліндрами (при передачі великих навантажень); власною масою машини або вузла; через систему важелів за допомогою вказаних вище засобів; відцентровою силою (у випадку складного руху котків у планетарних системах).

Номер слайду 7

Р.3.Деталі машин.Т.3 Переваги фрикційних передач

Номер слайду 8

Р.3.Деталі машин.Т.3 а) простота конструкції й обслуговування; б) плавність передачі руху і безшумність роботи; в) великі кінематичні можливості (перетворення обертального руху в поступальний, безступінчасту зміну швидкості, можливість реверсування на ходу, включення і вимикання передачі на ходу без зупинки); г) за рахунок можливостей пробуксовки передача має запобіжні властивості.

Номер слайду 9

Р.3.Деталі машин.Т.3 Недоліки фрикційних передач

Номер слайду 10

Р.3.Деталі машин.Т.3 а) непостійність передаточного числа через проковзування; б) незначна передана потужність (відкриті передачі -до 10-20 кВт; закриті -до 200-300 кВт); в) для відкритих передач порівняно низький ККД; г) велике і нерівномірне зношування котків при буксуванні; д) необхідність застосування опор валів спеціальної конструкції з притискними пристроями (це робить передачу громіздкою); є) для силових відкритих передач незначна колова швидкість (V < 10 м/с); ж) значно більші навантаження на вали.

Номер слайду 11

Р.3.Деталі машин.Т.3 Класифікація фрикційних передач. За призначенням: з нерегульованим передаточним числом з безступінчастим регулюванням передаточного числа (варіатори) - без проміжної ланки і з проміжною ланкою . За взаємним розташуванням осей валів: з паралельними осями (циліндричні або конічні); з осями, що перетинаються (конічні і лобові); співвісні (торові).

Номер слайду 12

Р.3.Деталі машин.Т.3

Номер слайду 13

Р.3.Деталі машин.Т.3 Домашнє завдання За поданою класифікацією зробити схему

Номер слайду 14

Р.3.Деталі машин.Т.3 Застосування фрикційних передач Передачі з постійним передаточним числом, внаслідок недоліків у машинобудуванні застосовують порівняно рідко (фрикційні преси, молоти, лебідки в буровій техніці і т. п.), зате частіше застосовують у приладах і апаратах, де потрібна плавність і безшумність роботи (магнітофони, програвачі, спідометри і т. п.). Найбільш поширені в машинобудуванні варіатори - фрикційні передачі зі змінним передаточним числом, їх застосовують у металорізальних верстатах, у приводах текстильних і транспортних машин і т. п.

Номер слайду 15

Р.3.Деталі машин.Т.3 Матеріали котків фрикційних передач Вимоги до матеріалів тертьових поверхонь котків : високі зносостійкість, коефіцієнт тертя , модуль пружності Е і вологостійкість. Котки фрикційних передач виготовляють з однорідних або різнорідних матеріалів. При цьому доцільно ведений коток виконувати з більш зносостійкого матеріалу

Номер слайду 16

Р.3.Деталі машин.Т.3 Для швидкохідних закритих силових передач - загартована сталь по загартованій сталі (сталі ШХ15, 40ХН, 18ХГТ і ін.). Таке сполучення забезпечує найбільшу компактність передачі, але вимагає більш точного виготовлення і малих параметрів шорсткості поверхонь.

Номер слайду 17

Р.3.Деталі машин.Т.3 Для відкритих тихохідних силових передач - чавун по чавуну (СЧ 15; СЧ 20; СЧ 25 і ін.) або чавун по сталі. Частіше застосовують чавун по сталі, що забезпечує менший шум при роботі передачі.

Номер слайду 18

Р.3.Деталі машин.Т.3 Для малонавантажених відкритих передач, що не вимагають великої довговічності, - текстоліт, гетинакс або фібра по сталі або по чавуну. Таке сполучення матеріалів дозволяє знизити вимоги до якості обробки контактуючих поверхонь, тому що вони добре припрацьовуються.

Номер слайду 19

Р.3.Деталі машин.Т.3 Для передачі незначних обертальних моментів - шкіра, гума, прогумована тканина, ферродо, пластмаса по сталі або чавунові. Один з котків виготовляють зі сталі або чавуна (частіше ведений), а другий покривають одним з перерахованих неметалічних матеріалів .

Номер слайду 20

Р.3.Деталі машин.Т.3 Основні геометричні параметри фрикційної передачі : - діаметри ведучого і веденого котків D1 і D2 ; а - міжосьова відстань; b - ширина котка; d1,d2- діаметри валів ведучого і веденого котків.

Номер слайду 21

Р.3.Деталі машин.Т.3 Назвіть силові параметри фрикційної передачі, показані на слайді 4.

Номер слайду 22

Р.3.Деталі машин.Т.3 При вивченні механічних передач слід пам'ятати що : -Момент Т1 рушійних сил завжди прикладений до ведучого вала О1 передачі і має напрям, який збігається з напрямом обертання цього вала ω1. -Момент Т2 сил опору завжди прикладений до веденого вала 02 передачі і має напрям, протилежний напряму обертання цього вала ω2.

Номер слайду 23

Р.3.Деталі машин.Т.3 Частота обертання і кутова швидкість зв`язані формулою

Номер слайду 24

де r=d/2 - найкоротша відстань від осі обертання - радіус кола, м; d - діаметр кола, м. Р.3.Деталі машин.Т.3 Лінійну (колову) швидкість точки обертового тіла (м/с) визначають за формулою

Номер слайду 25

Р.3.Деталі машин.Т.3 Робота при обертальному русі дорівнює добуткові обертального (крутного) моменту на кут повороту, тобто

Номер слайду 26

Р.3.Деталі машин.Т.3 Потужність

Номер слайду 27

Р.3.Деталі машин.Т.3 Коли відомі потужності (Вт) і кутова швидкість (рад/с) або частота обертання (хв-1), значення обертального (крутного) моменту (Н·м) визначають за формулою

Номер слайду 28

Р.3.Деталі машин.Т.3 Самостійне вивчення Основні відомості про розрахунок передачі на контактну витривалість. [1] стр. 40-41

Номер слайду 29

Р.3.Деталі машин.Т.3 Дайте відповідь на запитання поставлене у кроці 2.9(стр.41)

ppt
Додано
16 вересня 2020
Переглядів
1548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку