Презентація на тему "Дієслово"

Про матеріал
Полегшення процесу подачі та засвоєння інформації - основа будь-якої презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА. Загальне поняття про дієслово. Зв’язок дієслів з іменниками у реченні

Номер слайду 2

Познач правильне продовження твердження. Дієслово – це частина мови, що означає…назву предметаознаку предметадію предмета

Номер слайду 3

Дієслово – це частина мови, що означає дію предмета і відповідає на запитання……Познач правильне продовження твердження. Хто? Що? Який? Яка? Яке? Які?Що робить? Що зробить? Що буде робити?

Номер слайду 4

Прочитай вірш. Назви дієслова. На дію яких предметів вони вказують? Жовкнуть трави в полі,Квіти у ліску. Облітає листя Із дерев в садку. Сумно вітер виє, Гілочки лама. Плачуть хмари сиві –Сонечка нема. (За К. Перелісною)

Номер слайду 5

Перевір себе. Жовкнуть листя виє, лама хмари трави, квіти облітає вітер Плачуть

Номер слайду 6

Прочитай. Назви дієслова з іменниками, що з ними пов'язані. Січень січе, лютий лютує,Березень плаче, квітень квітує. Травень під ноги стелить травицю. Червень складає сіно в копицю. Липень медовий бджілок чарує. Серпень чудовий булки дарує. Вересень трусить груші в садочку. Жовтень гаптує клену сорочку. Йде листопад, застеля килими. Грудень надходить – початок зими. (Ф. Петров)

Номер слайду 7

Прочитай. Вибери найбільш влучне дієслово. Добре діло – правду …. сміло. (говорити, мовити, промовляти, розказувати)Бджола мала, а й та … .(робить, старається, працює, трудиться)Легко втратити, тяжко… .(здобути, придбати, заробити, отримати)В добру годину … дитину.(навчив, виховав, налаштував, направив)Не в свої сани не … .( сунься, пхайся, лізь, стрибай)працюєзаробитинавчивлізьговори

Номер слайду 8

Встанови відповідність між частинами прислів’їв. Підкресли дієслова. Де сила говорить, Хто добре працює, Не питають, то мовчи,Удар забувається,а не б'ють, то не кричи.а слово пам'ятається.там правда мовчить.той добре і відпочиває.

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
1534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку