Презентація на тему " Дисциплінарна відповідальність"

Про матеріал
Презентація буде гарним доповненням до уроку, тому що візуалізація учнями сприймається набагато яскравіше. Дана презентація містить визначення, види стягнень та умови притягнення до дисциплінарної відповідальності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дисциплінарна відповідальність

Номер слайду 2

Юридичний диктант:1330 2 1435

Номер слайду 3

Згідно зі статтею 21 КЗп. П працівник зобов’язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором, із підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а також, відповідно до статті 139 цього Кодексу, він повинен:працювати чесно і сумлінно;своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця;додержуватися трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці;дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір. Таким чином, загальні вимоги щодо трудових обов’язків, які повинен виконувати працівник, прописані у КЗп. П.

Номер слайду 4

Дисципліна́рна відповіда́льність  – це відповідальність працівників і службовців за порушення трудової дисципліни, яке виражається у накладенні стягнень адміністрацією підприємства чи установи.

Номер слайду 5

ВИДИ ЗАГАЛЬНА СПЕЦІАЛЬНА

Номер слайду 6

Загальна дисциплінарна відповідальність не передбачається також за невиконання громадських доручень і недотримання моральних та етичних правил поведінки. Причому, згідно з чинним законодавством, порушення трудової дисципліни вважається таким лише за умови, що воно сталося у робочий час (за виключенням працівників, які працюють у режимі ненормованого робочого часу). Спеціальна дисциплінарна відповідальність передбачається тільки для певних категорій працівників на підставі спеціальних нормативно-правових актів: законів, положень, статутів 

Номер слайду 7

Відповідно до статтей147 - 152 КЗп. П України підставою дисциплінарної відповідальності є дисциплінарний проступок

Номер слайду 8

Стаття 147 КЗп. П передбачає два види дисциплінарних стягнень: догану та звільнення. Причому за порушення трудової дисципліни до працівників може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення.

Номер слайду 9

Звільнення працівника за порушення трудової дисципліни допускається тільки у визначених законом випадках:за систематичне порушення трудової дисципліни;за прогул без поважних причин;за появу на роботі у стані наркотичного, токсичного або алкогольного сп’яніння;за крадіжку речей власника;за однократне порушення трудової дисципліни керівниками та деякими іншими працівниками.

Номер слайду 10

Згідно до статті 149 КЗп. П дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо після виявлення факту правопорушення, але не пізніше 1 місяця з дня його виявлення, не враховуючи часу тимчасової непрацездатності працівника або перебування його у відпустці. При цьому воно не може бути накладено пізніше 6 місяців з дня вчинення проступку.

Номер слайду 11

До застосування дисциплінарного стягнення власник зобов’язаний отримати від працівника письмові пояснення щодо причин та обставин вчинення проступку. Стягнення оформлюється наказом або розпорядженням власника та повідомляється працівнику під розписку. Дисциплінарне стягнення може бути оскаржено працівником у комісії з трудових спорів або подано безпосередньо до суду в 3-місячний строк. Якщо протягом року з дня накладання дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, він вважається таким, що не має дисциплінарного стягнення. Протягом дії дисциплінарного стягнення відповідно до статті 151 КЗп. П, до цього працівника не можуть застосовуватися заходи заохочення.

Номер слайду 12

Гра «Хрестики-нулики»

Номер слайду 13

Учням пропонується підготувати по 6 запитань по розглянутій темі та обрати собі гравця з групи /класу. На виконання даного завдання надається 5 хвилин{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA} 123 456 789

Номер слайду 14

Відповіді:13місяців — максимальна тривалість випробувального терміну30хвилин-мін.тривалість обідньої перерви2 години- максимальна тривалість обідньої перерви14 — мінімальний вік прийому на роботу, з дозволу батьків3 год. — відсутність на робочому місті без поважної причини є підставою для звільнення.5 днів — строк видачі трудової книжки

Номер слайду 15

Дякую за увагу !!!

pptx
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
2948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку