Презентація на тему: "Дисграфія"

Про матеріал
Дисграфія – це часткове порушення процесу письма, яке проявляється у стійких, повторюваних помилках, обумовлених несформованістю вищих психічних функцій, задіяних у процесі письма. Аграфія – відсутність процесу письма
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порушення письмового мовлення, дисграфія та дислексія. Виконала:студентка магістратури 1 курсу,групи ПО + ПСзаочної форми навчання. Оришеч Лариса Миколаївна

Номер слайду 2

Що ж це?Дисграфія – це часткове порушення процесу письма, яке проявляється у стійких, повторюваних помилках, обумовлених несформованістю вищих психічних функцій, задіяних у процесі письма. Аграфія – відсутність процесу письма.

Номер слайду 3

Дислексія – часткове специфічне порушення процесу читання, обумовлене несформованістю (порушенням) вищих психічних функцій, яке проявляється у повторюваних помилках стійкого характеру. Алексія – повна неспроможність або втрата здатності оволодіння процесом читання.

Номер слайду 4

У дитини дислексія/дисграфія слово логопеда

Номер слайду 5

х Олена Жидкова (дитячий невролог): «Дислексія виникає через "незлагоджену роботу правої та лівої півкулі мозку. Причиною можуть бути родові травми, порушення під час вагітності, порушення правильного моторного розвитку". х Дислексія спадковах Дислексія – це не прояв тупості або небажання вчитися, а цілком реальне генетичне захворювання, яке порушує правильну роботу мозку.

Номер слайду 6

ПРИЧИНИБіологічні причини. Недорозвинення або ураження головного мозку в ранні періоди розвитку мовлення дитини (пренатальний, натальний, постнатальний), патології вагітності, травматизація плоду, асфіксії, менінгоенцефаліти, тяжкі соматичні захворювання та інфекції, які виснажують нервову систему дитини. В результаті страждають відділи головного мозку, які забезпечують психологічні функції, що беруть участь у процесі письма. При наявності органічного ураження головного мозку дисграфії у більшості випадків передують дизартрія, алалія, афазія або вона виникає на фоні ДЦП, ЗПР, розумової відсталості, затримки психомоторного розвитку. Соціально-психологічні причини. До таких причин відносяться недостатність мовленнєвих контактів, педагогічна занедбаність тощо.

Номер слайду 7

Симптоматика дислексії1. Заміна і змішування звуків при читанні, частіше за все фонетично близьких звуків, а також заміни графічно схожих букв.2. Побуквене читання-порушення злиття звуків у склади і слова.3. Викривлення звуко-складової структури слова.4. Порушення розуміння прочитаного.5. Аграматизми під час читання.6. Часто в анамнезі є порушення звуковимови.7. Бідність словника, нерозуміння значення слова. 8. Труднощі орієнтації у просторі.9. Неточність визначення форми, розміру. Несформованість оптико-просторових уявлень є в малюванні, при складанні цілого з частин, у конструюванні, невмінні виконати дану форму.10. Є затримка в диференціації правої та левої частини тіла, пізня літералізація чи її порушення (ліворукість або змішана домінанта).

Номер слайду 8

Симптоматика дисграфіїГоловним критерієм діагностики дисграфії прийнято вважати наявність на письмі так званих "специфічних помилок«;пропуски букв, складів, слів , їх перестановки;заміни та змішування букв, близьких за акустико-артикуляйійною характеристикою;змішування букв, близьких за написанням;злиття слів;порушення граматичного узгодження та управління слів у реченні, порушення складової структури слів (пропуски, перестановки, додавання,розриви), порушення будови речень (пропуски, розриви,перестановки слів);аграматизми на письмі.

Номер слайду 9

Види дислексіїФонематична – недорозвиток функцій фонематичної системи. Дитина змішує на слух звуки (ц-с; с-ш; ж-ш, х-г, л-р тощо). Семантична – порушено розуміння прочитаних слів, речень, тексту при технично правильному читанні. Аграматична – заміни відмінкових закінчень та числа іменників; неправильне узгодження слів у роді, числі, відмінку («синя небо»); неправильне відмінювання дієслів. Оптична – труднощі у засвоєнні кінетично схожих графічно букв (В-З, Т-Г; Р-Ь; П-Н-И). Мнестична – трудноощі засвоєння букв. Дитина не знає, яка буква відповідає даному звуку.

Номер слайду 10

Види дисграфіїАртикуляторно-акустична дитина, яка має порушення звуковимови, пише, як промовляє. Акустична - заміна букв, які позначають звуки дзвінкі-глухі (Б-П; В-Ф; Д-Т; Ж-Ш і т.д.), свистячі-шиплячі (С-Ш; З-Ж и т.д.), африкати та їх компоненти (Ч-Щ; Ч-ТЬ; Ц-Т; Ц-С і т.д.). Також виявляється у в неправильному визначенні м якості приголосних на письмі: «писмо», «лубит», «земла» т.д. Дисграфія внаслідок порушення звукового аналізу та синтезу слів пропуски букв та складів; перестановка букв, складів; недописування слів; написання зайвих букв у слові; повторення букв або складів; контомінація - в одном условеі склади різних слів; злитне написання прийменників, окреме написання префіксів;Аграматична - пов'язана з недорозвитком граматичної будови мовлення. Дитина пише не за правилами граматики («красивий сумка», «весели день»). Оптична – недостатня сформованість зорово-просторових уявлень та зорового аналізу і синтезу.

Номер слайду 11

Як визначити ознаки дисграфіїПерше. Дитина починає рядок у будь-якому місці, де їй заманеться. Так через почерк проявляється диспраксія. Також може почати рядок внизу – і повести вгору, або вгорі – і повести вниз. Друге. Букви різного розміру. Великі, маленькі, круглі, квадратнітрикутні, треугольненькіе, гострі – це все в одному тексті. Третє. Відсутність пробілів між словами або, навпаки, пробіли між складами. Така дитина не розуміє, де починається і закінчується слово. Знову-таки – так мозок проектує диспраксію. Четверте. Розділові знаки – або їх відсутність, або після кожного слова. Дитина розуміє, що десь треба поставити кому і крапку, але не знає де. Тому ставить деінде. П’яте. Іноді бувають дзеркальні відображення букв. Практично в усіх дітей це буває, коли вони тільки вивчають букви. До 6 років – це нормально. Але дитина після 6-ти повинна запам’ятати. Шосте. Нелогічні помилки. Наприклад, людина хоче написати “жаба”, а пише “бажа”. Або замість “домашня робота” пише “шадомня робота”.

Номер слайду 12

Поради батькам. Відпочинок дитини на природі, внаслідок чого відбувається насичення підкорки киснем;ігри у слова;вправа"Коректурна проба»;вправа "Пишемо вголос»;вправа на повільне читання з утрированою артикуляцією , переписування тексту.

Номер слайду 13

Як полегшити навчання для дисграфіківЄ прості рекомендації західних фахівців, як вчити дисграфіків у звичайній школі. Ось що їм може допомогти. Перше. Розділяйте одне велике завдання на кілька маленьких. Наприклад, є вправа з української мови: “Прочитайте текст, підкресліть іменники, вставте пропущені літери”. В одному завданні – відразу три. Для дисграфіків потрібно складати завдання таким чином: “Пункт 1. Прочитайте текст” – і більше нічого. Дитина прочитала текст. Далі – “Пункт 2. Вставте пропущені літери” – вона вставила. І третє завдання – “Підкресліть іменники”. Тоді їй буде легше впоратися з вправою. Друге. Бажано супроводжувати завдання візуалізацією – тобто образами. Щоб допомогти мозку дитину зрозуміти, про що це взагалі. Третє. Завдання, в яких потрібно вибрати один варіант з п’яти, – протипоказані. Для дисграфіків – максимум три варіанти (і то, це складно). Краще два. З двох варіантів дитина може вибрати, з п’яти – ні. Четверте. Важливо виділяти іншим шрифтом щось важливе (тобто давати інший образ). Наприклад, у завданні важливо вивчити якесь слово. Цю фразу потрібно виділити іншим шрифтом: “Прочитайте текст і запам’ятайте це слово“. Цей виділений образ буде для дитини маркером, який полегшить сприйняття.

Номер слайду 14

Вчені підрахували, що в кожній мові є приблизно 200 слів без образу (прийменники). Працюючи з дисграфіками, корекційні психологи насамперед мають на меті дати цим дітям образи на ці слова. Ця робота займає 5 днів по 6 годин. Психологи в Ізраїлі розповідали, що дитині легше вивчити вірш, якщо вона його виліпить з пластеліну, ніж читатиме з книжки. І вони так само виліплюють образи. Наприклад, “поїзд проїхав під мостом”. Для розуміння дитина ліпить з пластеліну міст, поїзд і їздить під мостом. Тобто грається.

Номер слайду 15

Якщо дитина пише в початковій школі, як “курка лапою”, то скоріше за все їй не вистачає рухів. Я перевірила це на практиці. Як тільки до мене приходять з підозрою, що з дитиною щось не так (некрасиво пише), то, як правило, це означає, що вона мало бігає, грає в м’яч (мається на увазі звичайна дитяча активність, а не специфічна). Тому якщо ви бачите таку проблему в дитини, порекомендуйте батькам, щоб вона більше бігала.

Номер слайду 16

Дислексія - хвороба творчих людей?

Номер слайду 17

Відомі дислексики. Ганс Христіан Андерсен – відомий датський казкар Леонардо Да Винчі -титан епохи Відрождення, художник, скульптор. Володимир Маяковський - поет , агітатор, "горлан", поет революції.

Номер слайду 18

Альберт Эйнштейн - фізик- теоретик, Лауреат Нобелівської премії. Мерилін Монро відома американська актриса. Том Круз - відомий голівудський актор.

Номер слайду 19

Вчителі початкових класів, вчителі дефектологи, логопеди можуть використовувати цей матеріал для фронтальної та індивідуальної роботи. Різноманітні за складністю завдання розраховані на дітей з різним рівнем підготовки. Пам’ятайте, що тільки систематичні заняття, терпіння і доброзичливе ставлення до дитини допоможуть Вам досягти успіху.

Номер слайду 20

Приклади вправ

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Розрізнення Ш-Ч-Щ1. Встав пропущені букви. Підкресли їх. Сліпий дощик. Світило сонце й до··· поливсь на сад, на хати, пло···і. Говорить мама: - Подивись, сліпий сьогодні до···ик. А я кажу: - Він не сліпий! Він, певне, ба···ить, мамо, бо нас знай···ов і покропив в садо···ку під ку···ами.2. Знайди на малюнку звірів, які поховались від дощу. Розфарбуй малюнок.3. Прочитай і закресли зайве. Допиши речення. Замалюй букву Щ своїми улюбленим кольором. До побачення!Прощавайте!На добраніч! Всього найкращого!Здравствуйте! Кожне слово для людей має значення –на прощання говори: «____ ______________».4. Склади слова.і, щ, я, р, а, к –е, ч, е, р, и, в, и, к –о, п, д, у, к, ш, а –5. Розгадай мета грами і шараду.1) З Ч над морем я літаю, З М людей я одягаю (чайка - майка)2) З Щ я плаваю у річці З Р я гріюсь в рукавичці. (щука - рука)3) Перше – буква, друге – нота Разом – ваш сховає одяг. (шафа)

Номер слайду 24

Вирок для першокласника - дислексія

Номер слайду 25

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
7 травня 2020
Переглядів
3971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку