Причини мовленнєвих порушень: вплив нейроінфекцій

Про матеріал
У статті коротко описано про один з факторів впливу на мовленнєвий розвиток - нейроінфекції. Досліджено, які науковці працювали з цієї теми. Висвітлено прелік нейроінфекцій, їх сиптоматику, особливості впливу на органи людини, та вплив на формування мовленнєвого розвитку.
Перегляд файлу

Ляхова Антоніна Володимирівна

Логопед-дефектолог

КУ «Новобузький районний інклюзивно-ресурсний центр»

Причини мовленнєвих порушень: вплив нейроінфекцій

Актуальність проблеми: актуальність проблеми полягає в тому, що мовлення є результатом роботи вищої нервової функції. На сьогодні поширеними є мовленнєві порушення у дітей. Тому необхідно вчасно виявити прояви цих порушень, етіологію, та забезпечити їх продуктивне усунення або корекцію. Порушення мовлення негативно впливають на психічний розвиток дитини, відбиваються на його діяльності, поведінці,навчальній діяльності. Мовлення є засобом пізнання навколишнього світу. Нейроінфекції  можуть впливати на розумовий розвиток дитини, який здійснює подальшу пізнавальну функцію навколишньої дійсності.

Аналіз наукових досліджень. Дослідженням нейроінфекцій та їх впливу на мовлення людини  займалися такі вчені, як: Виготський В.І., Таленкова М.А., Шеремет М.К., Жинкін М., Ляміна Г.М. та інші.

Савенко С.С., у збірці «Гострі та хронічні нейроінфекції» [9,12], вважає, що нейроінфекції поділяються на вторинні та первинні, зовнішнього або внутрішнього (ендогенного або екзогенного) чинника ураження,що впливають на розвиток мовлення.

На думку Виготського нейроінфекції є основою для подальшого мовленнєвого порушення та мовленнєвої занедбаності.

Мета статті: дослідити основний вплив нейроінфекцій на мовлення дитини.

 

Особливістю людського організму є мовленнєва діяльність. Нею користується щодня кожен і у кожного вона різна.

Мовлення-це процес спілкування людей між собою за допомогою мови. [1,332]

На формування  мовлення впливають різноманітні фактори. Логопеду як нікому необхідно обов’язково знати причини мовленнєвих порушень. Однією з цих причин є нейроінфекції.

Нейроінфекції – це група інфекційних захворювань ,що вражають нервову систему. [1,470]

Збудниками цих хвороб можуть бути багато мікроорганізмів: віруси ,

бактерії, грибки.Нейроінфекції бувають:

  •    первинні –коли мікроорганізм спочатку вражає нервову систему (до них відносяться більшість вірусних запалень мозку і його оболонок) ;
  •    вторинні – коли мікроорганізм проникає в нервову систему з іншого вогнища інфекції (найчастіше такими осередками служать гнійні запалення вуха та придаткових пазух носа ).[6,32]

Ураження нервової системи може зявитися ускладненням таких інфекційних захворювань , як туберкульоз, сифіліс ,бруцельоз, герпес та ін.. Як правило нейроінфекції перебігають важко ,викликають різні ускладнення і представляють серйозну загрозу здоровю і життю людини.

 З усіма цими мікроорганізмами кожен стикається дуже часто. І ніхто не може бути застрахованим від нейроінфекцій. Наслідком ураження організму нейроінфекціями може бути порушення мовлення.

Симптоми нейроінфекцій: виражена слабкість, підвищення температури, головний біль, яка посилюється в положенні лежачи, нудота, блювання, втрата свідомості, судоми.

Мовлення при нейроінфекціях недорозвинене, зумовлюється слабким дозріванням . Порушується ритм мовлення,його комунікативна функція. Фонетично ,лексично та граматично мовлення є неправильним. В наслідок нейроінфекцій може бути затримка мовленнєвого розвитку, загальний недорозвиток мовлення ,алалія, афазія, дизартрія. [7,78]

Окремих різновидів нейроінфекцій дуже багато, але найчастіше зустрічаються лише три підвиди захворювань, що вражають нервову систему: менінгіт (інфекція, що вражає головним чином оболонку мозку), енцефаліт (зачіпає основні тканини мозку) і мієліт (інфекція спинного мозку).

Менінгіт (від грец. - мозкова оболонка) - запалення мозкових оболонок головного і спинного мозку. Причиною захворювання є проникнення бактерій, вірусів, найпростіших. Розрізняють первинні та вторинні менінгіти. Під час первинного менінгіту запалення мозкових оболонок не спричиняє захворювання інших органів. Вторинні менінгіти виникають як ускладнення інших захворювань. До таких захворювань відносять запалення порожнини середнього вуха, гнійні процеси на обличчі та голові, черепно-мозкові травми, туберкульоз, епідемічний паротит тощо.[4,88]

Наслідки перенесених менінгітів. У клініці нервових хвороб в якості наслідки перенесених захворювань описують мікроцефалія і гідроцефалію, інтелектуальну недостатність (олігофренію), розлади зору, слуху, мови, моторики та інші психопатологічні.

Енцефаліти (від грец. - головний мозок) - запалення головного мозку. Під цією назвою об'єднують групу захворювань, які спричиняються різними збудниками. У розвитку цих захворювань важливу роль відіграє зміна імунологічної реактивності організму. Енцефаліти поділяють на первинні і вторинні.[4,94]

Енцефаліт (за Дорлінг Кіндерслі, 2003). У змінених тканинах мозку формуються стійкі порушення у вигляді розростання елементів сполучної тканини, утворення порожнин, рубців кіст (кіста - загальна порожнина, обмежена оболонкою і заповнена рідиною).

Порушується память і мислення. Порушення росту і диференціації клітин кори головного мозку призводить до формування вторинної мікроцефалії. Руйнування нервових клітин може бути причиною затримки психічного і моторного розвитку. Діти пасивні, формування мовлення затримується. До найбільш частих наслідків відносяться паралічі і парези кінцівок, а також симптоми ураження стовбура мозку у вигляді порушення функції черепно-мозкових нервів (косоокість, ністагм, запаморочення, парези м'язів обличчя, м'якого піднебіння, гортані, голосових зв'язок і язика).[2,13-27]

Мієліт — запальне захворювання спинного мозку, одна з найбільш важких і небезпечних різновидів нейроінфекцій, практично завжди викликає ускладнення і значні наслідки (навіть за умови оперативного лікування). Запальний процес, що протікає в спинному мозку, призводить до загибелі нервових клітин, що, в свою чергу, викликає характерні ознаки мієліта — паралічі або парези, порушення функцій кишечника або сечового міхура, зниження спинальних рефлексів, різке підвищення температури тіла, виразне порушення функцій нервової системи . У деяких випадках на тлі мієліта розвиваються інші захворювання — пневмонія, цистит, запалення нирок, — утворюються пролежні.[4,127]

Висновки. Отже, нейроінфекції — захворювання інфекційного характеру, що вражають центральну нервову систему або один з її відділів (оболонку мозку, спинний мозок, головний мозок). Збудниками таких захворювань можуть бути бактерії, віруси і навіть грибкові мікроорганізми.

Окремих різновидів нейроінфекцій дуже багато, але найчастіше зустрічаються лише три підвиди захворювань, що вражають нервову систему: менінгіт (інфекція, що вражає головним чином оболонку мозку), енцефаліт (зачіпає основні тканини мозку) і мієліт (інфекція спинного мозку).

Найбільш небезпечним захворюванням для дитини є запалення оболонок головного мозку - менінгіт.

Мовлення при ураженні організму нейроінфекціями спотворене: словниковий запас не поширюється,лексика збідніла,складається з простих неускладнених речень, слів. [3,33]

Таким чином,на процес мовленнєвої діяльності людини впливають нейроінфекції. Особливо суттєвий вплив порушень вони здійснюють на дитячий організм, що є дуже важливим для логопеда.

ЛІТЕРАТУРА

  1.          «Дефектологический словарь. 2-е издание», издательство «Педагогика»,Москва ,1970г (332,334,470);
  2.          «Корекційна освіта. Вступ до спеціальності. Навчальний посібник» ,Університетська книга, 2013 р. (стр.13-27);
  3.          «Хрестоматія з логопедії. Навчальний посібник»,Київ,КНТ,2008 р(стр.33,56);
  4.          Цукер М.Б. Менінгіти і менінгоенцефаліту у дітей. - М., 1975.
  5.          «Медицина невідкладних станів», Віленський Ю.Г.,»Медицина», Київ,2012 р.
  6.          Савенко С.С. «Гострі та хронічні нейроінфекції» 1957 р.
  7.          Бадалян Л.О. «Дитяча неврологія» ,Медицина, Москва,1982 р., 576 стр.

                                                          РЕЗЮМЕ

Ляхова Антонина Владимировна. В статье освещены основные положения об нарушениях речи в последствии нейроинфекций. Указанные основные нейроинфекции, которые влияют на развития речи. Исследованы особенности, которые приводят к существенной задержке развития речи,симптомы нейроинфекций.

          Ключевые слова: нейроинфекции, речь, менингит, миелит, энцефалит, нарушения речи, симптомы.

                                           SUMMARY

  Liahova Antonina Volodymyrivna. The article highlights the main provisions of speech disorders in later neuroinfections. These basic neuroinfection that affect the development of speech. The features that lead to a significant delay speech development, symptoms neuroinfections.

           Keywords: neuroinfection speech, meningitis, myelitis, encephalitis, speech disorders, symptoms.

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Інкл
Додано
8 травня 2020
Переглядів
1425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку