Презентація на тему "Діячі української культури. Леся Українка"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 9 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Л е с я. Українка

Номер слайду 2

Леся Українка (1871 – 1913) – найславніша українська поетеса, послідовний та енергійний борець за утворення українського народу, за його консолідацію в політичну націю. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною». З’явився цей образ – і цілі маси людей збагнули, що вони не просто обивателі, а українці, що це звання їх зобов’язує, що їм є за що боротись і віддавати життя. Як кожен ідеал, цей образ не може бути повністю втіленим у земному житті, але він і сьогодні зобов’язує нас випростатись і вірно служити тій високій ідеї, що зветься «Україною».

Номер слайду 3

Лариса Петрівна Косач. Леся Українка. Окраса і гордість української нації, одна з фундаторів новітньої української літератури. Вона давно посіла чільне місце в світовій літературі, стала народною в найширшому розумінні цього слова.

Номер слайду 4

Історія її життя могла б стати основою для величної драми. Водночас могла б прислужитись і найсвітлішій поезії «во славу міці духу людського». Ніхто не будив у людини почуття власної гідності з такою гостротою й ніхто не кликав до бою в оборону своєї свободи так, як вона: «Я честь віддам титану Прометею, Що не творив своїх людей рабами».

Номер слайду 5

Опір, який Леся Українка чинила всьому, що робить людину рабом, був співмірний з її талантом. Вихована в дусі кращих європейських літературних традицій, одночасно просякнута національним духом, вона своїми творами і сьогодні залишається сучасною. Її поезія спонукає до вершинної досконалості, до справедливості й добра. Тож не дивно, що читачі й сьогодні можуть тамувати спрагу з джерел Лесиної поезії.

Номер слайду 6

Петр Косач – батько Лесі Українки. Ольга Косач – мати Лесі Українки. Псевдонім Олена Пчілка. Народилася Лариса Петрівна Косач в невеличкому по­ліському містечку Звягелі (тепер Новоград-Волинський ). Предки її, як по лінії матері – Драгоманови, так і по лінії батька – Косачі були носіями духовного аристократизму.

Номер слайду 7

Зі всіх шістьох дітей, що були в Косачів (два сини і четверо дочок), Леся найбільше вдалася в батька: і вродою, і характером, і звичками. Обидва вони були однаково лагідні та безмежно добрі, стримані, терплячі, однаково наділені виключною силою волі. 

Номер слайду 8

Дитячі роки поетеси минали на Поліссі. Взимку Косачі жили в Луцьку, а літом — у с. Колодяжне. Леся спочатку зростала здоровою та веселою. Вона не одержала систематичної освіти, тому що не відвідувала гімназії. Її єдиним і досить суворим домашнім учителем була мати, Ольга Петрівна. Вона розробила власну програму навчання доньки. Лесі 7 років

Номер слайду 9

Вплив на світогляд майбутньої письменниці мав її рідний дядько – видатний український мислитель Михайло Драгоманов. Саме від нього Леся запозичила свій псевдонім «Українка» (свої праці за кордоном Драгоманов підписував: «Українець»).

Номер слайду 10

Першу школу національного самоусвідомлення Леся Українка пройшла саме в сім’ї, під впливом матері, відомої письменниці Олени Пчілки. Отримавши лише домашню освіту – в чотири роки «вже зовсім справно читала», постійно займалась самоосвітою. Енциклопедичні знання дозволили дівчині вільно володіти французькою, німецькою, англійською, російською, польською мовами. Добре знала грецьку, латинську, болгарську, італійську, іспанську, грузинську та інші мови.

Номер слайду 11

Леся дуже любила музику і мала великі здібності до гри на фортепіано. Вона не могла їх розвинути через хворобу кісток. Але мала дуже хороший слух і голос. 220 народних мелодій записано з її голосу.

Номер слайду 12

Кохалася в музиці, особливо органній, була першорядною піаністкою, створила справжню музичну ораторію «Лісова пісня». «Мені часом здається, – писала в листі до М. Драгоманова, – що з мене вийшов би далеко кращий музика, ніж поет, та тільки біда, що «натура утяла мені кепський жарт».

Номер слайду 13

Відтоді, як все перекреслила безжальна хвороба, життєвий шлях Лесі Українки проліг через Голгофу нестерпних фізичних страждань. Ще в дитинстві почалася, як вона сумно жартувала, «тридцятилітня війна» з туберкульозом, який спочатку вразив кістки, а потім перекинувся на нирки та легені. Тридцять років безупинного болю, безнастанної боротьби з «кепським жартом натури»!

Номер слайду 14

Аналізуючи життєвий і творчий шлях Лесі Українки, подивовуєшся не тільки феноменом людської стійкості, а й високістю та незглибимістю її творчості, розмаїттям і багатогранністю зацікавлень – поезія, проза, літературна критика, публіцистика, історія, етнографія і фольклор, музикознавство й драматургія.

Номер слайду 15

Дмитро Донцов називав її «поеткою українського рисорджименто». Так, українське відродження багато в чому зобов’язане Лесі Українці, у чиїх творах постали монументальні образи самовідданих звитяжців, Прометеїв духу, здатних в ім’я високої мети стати на оборону упосліджених і жертвувати собою. Леся Українка з братом Михайлом

Номер слайду 16

«Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сеї слабосилої, хворої дівчини», – ці хрестоматійно-осяжні слова Івана Франка – ключ до розуміння всього огрому творчої спадщини одного з найвидатніших митців в історії людської цивілізації. Спадщини, що не надається до легкого читання. Якщо поезії Лесі Українки, особливо юних літ, сприймаються без зусиль, то її пізніші твори, насамперед драматичні, потребують особливо напруженої роботи душі й розуму.

Номер слайду 17

Кінець ХІХ – початок ХХ століття, – саме на цей складний час припадає розквіт таланту Лесі Українки як драматурга-новатора, твори якої ні тогочасний театр, ні глядач ще не готові були сприймати. Її драматургія відкрила нову сторінку в історії українсь­кої літератури й театральної культури, стала справжнім явищем у письменництві Східної Європи.

Номер слайду 18

Змістом драматичних творів письменниці стає боротьба ідей, розкол світоглядів, розвінчування войовничого індивідуалізму. Звертаючись до минулого, беручи з них сюжети, світові образи, Леся Українка наснажує їх сучасною політичною думкою, пристрасною ідеєю, які адресовані всім і кожному.

Номер слайду 19

Багато часу й сил письменниця присвятила збиранню фольклору. Любов до народних дум, пісень, кобзарства переросла в наукову працю. Разом зі своїм чоловіком, етнографом Климентом Квіткою, записала десятки пісень на Волині, в Карпатах, на Полтавщині. Вона організувала й субсидіювала перші фонографічні записи кобзарських дум і народних пісень, які зробив на Полтавщині західноукраїнський музичний етнограф і композитор Філарет Колесса.

Номер слайду 20

Неволя рідного краю гостро боліла Лесі Українці. Тому проблема національного визволення, пошуку шляхів виходу із казематів полону – одна з провідних у художній спадщині письменниці. Своєю творчістю й громадською діяльністю поетеса поклала початок новій течії в українській суспільній думці – переходу від українофільства до українства.

Номер слайду 21

Можна без перебільшення сказати, що Леся Українка стояла на чолі нового покоління національної інтелігенції, української як за культурою, так і за ідеологією. Ті, хто разом з нею почали зватися українцями намагалися поставити на законні підвалини існування народу, і не лише як етнографічного утворення, але й нації – рівної між рівних.

Номер слайду 22

Але ж значення творчості Лесі Українки незрівнянно ширше. В ідеологічних змаганнях своєї доби вона стала першопроходцем фемінізму. Майже все XIX століття жінка – «покритка», «бурлачка», «повія» – квінтесенція горя, нещастя й немочі. І раптом «лісовою царівною», «бояринею», «одержимою духом» зійшла вона у кінці XIX – початку XX століття в Лесиній твор­чості. Звідси, значною мірою, й розпочався наш національний ренесанс.

Номер слайду 23

Творчий набуток Лесі Українки в усьому невичерпний і неосяжний. За сміливість думки й глибину поглядів, за громадянську мужність і суворе подвижництво Лесю Українку в різний час називали по-різному. То вона була Жанна д’Арк української поезії та дочка Прометея, то ніжна, блакитноока Леся і поетеса поступових ідей. Але вже пора озвучити її істинне імення – геніальна дочка України! Своєю винятковістю і своєю звичайністю, своїм великим ім’ям «Леся Українка» вона нам, українцям, і досі торує дорогу до самих себе: до мови, до родини, до рідної землі, до України.

Номер слайду 24

«Єдиний мужчина в українському письменстві» – саме такими словами охрестив колись Лесю Українку Іван Франко. За своє недовге життя письменниця створила чималу кількість поетичних та драматичних творів.

Номер слайду 25

Практично з народження її переслідували важкі хвороби. Одна з них коксит, дуже неприємна форма туберкульозу кісток, через яку Леся терпіла нестерпний біль. У 1899 році, коли в Берліні їй було зроблено вдала операція, Леся змогла нарешті ходити відносно вільно. Згодом лікувалася в Єгипті 1909 - 1910, 1911, 1912 - 1913 роках. від іншої хвороби - важкої форми туберкульозу нирок. Кліматичне лікування допомагало хоч ненадовго зупинити прогресуючу хворобу.

Номер слайду 26

Застудившись ,Леся з 1881 стала важко хворіти. Спочатку боліла нога, потім ліва рука. Дівчинку лікували по-домашньому від ревматизму та її вразив туберкульоз кісток. Свою журбу, що довелося відмовитися від музичних занять, Леся вилила у своєї автобіографічній елегії “ До мого фортеп’яно “. Письменниця вимушена була виїжджати на лікування в Крим, Єгипет, Грузію, Німеччину, Італію, Польщу. Лікування Леся Українка в Криму

Номер слайду 27

В стані крайнього виснаження від поганої роботи нирок Леся згасла на 43-му році життя в містечку Сурамі в Грузії. А приїхала вона в Сурамі разом зі своїм нареченим Климентом Квіткою у вересні 1903 р. Кльоня, як вона його ласкаво називала, страждав від сухот, вона - від туберкульозу кісток. Навіть сьогодні ці хвороби вважаються важкими, а тоді були невиліковними. Тому пара знала справжню ціну життя, любові і часу.

Номер слайду 28

Художник Володимир Слєпченко зобразив Лесю Українку з терновим вінцем на голові. За його словами, це символ страждання і болю, з якими жінка пройшла своє життя.

Номер слайду 29

Леся Українка в останні роки життя. Серце Лесі Українки перестало битися 19 липня 1913 р. в грузинському місті Сурамі. Тіло письменниці перевезли до Києва й поховали на Байковому цвинтарі поряд із могилами батька й брата.

Номер слайду 30

Жалобна процесія з тілом Лесі Українки на Байковому кладовищі, 7 серпня 1913 року

Номер слайду 31

Загальний вигляд могили Лесі Українки на старому Байковому цвинтарі в Києві

Номер слайду 32

Загальний вигляд могили Лесі Українки на старому Байковому цвинтарі в Києві

Номер слайду 33

Творча спадщина Лесі Українки

Номер слайду 34

Література про Лесю Українку

Номер слайду 35

Марки із зображенням Лесі Українки

Номер слайду 36

Банкноти із зображенням Лесі Українки

Номер слайду 37

Ювілейна монета Національного банку України

Номер слайду 38

2004 року встановлена Премія Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.

Номер слайду 39

Іменем Лесі Українкиназвані бульвари, площі,вулиці, театри, парки,бібліотеки в різних містах України. На честь Лесі Українки названо астероїд «2616 Леся» (2616 Lesya), який відкрили 28 серпня 1970 року.

Номер слайду 40

Її життя і творчість вивчає Науково-дослідний інститут Лесі Українки.

Номер слайду 41

Будинок в Новограді-Волинському, де народилась Леся Українка 

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Бюст Лесі Українки перед будинком, в якому вона народилась 

Номер слайду 45

Панорама садиби-музею Лесі Українки в Колодяжному

Номер слайду 46

Садиба-музей Лесі Українки в Колодяжному

Номер слайду 47

Музей Лесі Українки, с. Колодяжне

Номер слайду 48

Музей Лесі Українки в Києві

Номер слайду 49

Будинок-музей Лесі Українки в Ялті

Номер слайду 50

Будинок-музей Лесі Українки в Ялті

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Будинок в Балаклаві, де мешкала Леся Українка

Номер слайду 53

Будинок у Луцьку, де жила Леся Українка

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Будинки в Києві, де в різні роки мешкала Леся Українка

Номер слайду 56

Будинки в Києві, де в різні роки мешкала Леся Українка

Номер слайду 57

Пам’ятник Лесі Українці у Клівленді (США). 1961 р.

Номер слайду 58

Пам’ятник Лесі Українці в Маріїнському парку в Києві.

Номер слайду 59

Пам’ятник Лесі Українці у парку ім. Лесі Українки (Луцьк).

Номер слайду 60

Пам’ятник Лесі Українці у Львові

Номер слайду 61

Пам’ятник Лесі Українці у Батумі (Грузія). 

Номер слайду 62

У місті Телаві (Грузія) знаходиться найтендітніший пам'ятник українській поетесі Лесі Українці

Номер слайду 63

Пам’ятник Лесі Українці у Ялті (АР Крим).

Номер слайду 64

Пам’ятник Лесі Українці в Києві (площа Лесі Українки). 

Номер слайду 65

Пам’ятник Лесі Українці в Києві (площа Лесі Українки).

Номер слайду 66

Пам’ятник Лесі Українці в Києві (площа Лесі Українки).

Номер слайду 67

Пам’ятник Лесі Українці у Торонто (Канада). 

Номер слайду 68

Пам’ятник Лесі Українці у Саскатуні (Канада).

Номер слайду 69

Пам’ятник Лесі Українці на Театральному майдані (Луцьк)

Номер слайду 70

Пам’ятник Лесі Українці на Театральному майдані (Луцьк)

Номер слайду 71

Пам’ятник Лесі Українці на Театральному майдані (Луцьк)

Номер слайду 72

Пам’ятник Лесі Українці у Новограді-Волинському (пл. Лесі Українки). 

Номер слайду 73

Пам’ятник Лесі Українці у Новограді-Волинському (пл. Лесі Українки). 

Номер слайду 74

Пам’ятник Лесі Українці у Новограді-Волинському (пл. Лесі Українки). 

Номер слайду 75

Пам'ятник Лесі Українці в місті Стрий Львівської обл.

Номер слайду 76

Погруддя Лесі Українки перед корпусом Волинського національного університету ім. Лесі Українки на вул. Винниченка, 30 в Луцьку.

Номер слайду 77

Київ. Сад України на території МАУП.

Номер слайду 78

Ковель - бульвар Лесі Українки

Номер слайду 79

Пам'ятник Лесі Українці в кримському місті Саки

Номер слайду 80

Пам'ятник Лесі Українці в кримському місті Саки

Номер слайду 81

Пам'ятник Лесі Українці в Москві

Номер слайду 82

Пам'ятник Лесі Українці в Москві

Номер слайду 83

Г. Петрашевич. Скульптурний бюст Лесі Українки. Теракота.

Номер слайду 84

Г. Кальченко. Скульптура Лесі Українки. Мармур.

Номер слайду 85

Охоронці барикад під час Революції Гідності створили портрети українських класиків в сучасній інтерпретації

Номер слайду 86

Номер слайду 87

Номер слайду 88

Мурал «Леся Українка»

Номер слайду 89

Арт-проект «Класики в моді»

Номер слайду 90

Номер слайду 91

Леся Українка - найславніша українська поетеса, послідовний та енергійний борець за утворення українського народу. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маньківська Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
9997
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку