Презентація на тему: "Духовна культура та мистецтво трипільців"

Про матеріал
Яскрава презентація для тих, хто хоче дізнатися більше про трипільців, які оселилися в IV-III тис. до н.е. на теренах сучасної України, а саме про їхній духовний світ та мистецтво. Дана презентація є максимально спрощеною та легкою для сприйняття школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: студентка групи ІС 12 Колодій Єлизавета. Духовна культура та мистецтво трипільців

Номер слайду 2

Головною богинею трипільців була так звана «Велика мати усього сущого», богиня родючості;У світосприйнятті трипільців запліднення жінки дорівнювало посіву на полі; богиня ототожнювалася з годувальницею – нивою;Жіночі зображення символізують Матір-землю, яка дає життя;Народження із зерна нових зерен уподібнено народженню дитини;Духовний світ трипільців

Номер слайду 3

Трипільська культура залишила величезну кількість жіночих статуеток, які мали, очевидно, культове значення і були уособленням плодючості і врожайності, на що вказує наявність у глині, з якої їх виготовлено, домішок зерен злаків або крупно змеленого борошна. Глиняна статуетка жінки

Номер слайду 4

Особливе місце в житті належало Храму. Він був яскраво розфарбований, та з орнаментом, високими арками, хрестоподібним вівтарем і жертовною чашею.

Номер слайду 5

Керамічні вироби трипільців Посуд виготовлявся в спеціальних гончарних печах, а потім фарбувався білою, червоною і чорною фарбами з характерними візерунками.

Номер слайду 6

Трипільська кераміка. Посуд поділявся на розписний і не розписний. Розписний був монохромним (переважно чорної барви), біохромним (чорна фарба з обведеннями білою чи червоною) та поліхромним. Нерозписний посуд переважно використовувався для приготування їжі, до того ж , він був з більш товстими стінками, після обпалення від сірувато-коричневого до темно-червоного кольору.

Номер слайду 7

Ремесла трипільців

Номер слайду 8

Михайло Відейко - кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАНУ та На. УКМА стверджує, що Радянська наука засекретила всі дослідження Трипільської цивілізації, які відбувалися до 1937 року, крім того, вчені-дослідники були розстріляні. Радянська влада, як і царська влада в 19 столітті, не могла допустити, щоб український народ мав у своїх історичних здобутках таку сторінку, як Трипільська цивілізація про неї чули, якщо не уривками, то в контексті «Великої Російської імперії..». До Жовтневої революції на території України було зібрано понад 300 приватних колекцій Трипільської цивілізації, які потім були «законсервовані» та сховані. І лише після Незалежності у школах почали більш-менш об'єктивно розповідати про Трипілля, а у пресі почали з'являтися хоч якісь публікації на цю тему.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку