Презентація на тему: «Джеймс Олдрідж. «Останній дюйм». Проблема взаємин між батьками й дітьми."

Про матеріал
презентація до уроку на тему: "Джеймс Олдрідж. «Останній дюйм». Проблема взаємин між батьками й дітьми."під час уроку на дошці покроково записуємо "Рецепт успіху"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Джеймс Олдрідж. «Останній дюйм»”Проблема взаємин між батьками та дітьми

Номер слайду 2

Епіграфи уроку"Дитина народжує батьків". Станіслав Єжи Лєц… Або все почнеться, або остаточно урветься…Дж. Олдрідж

Номер слайду 3

Метою нашого уроку є вивести рецепт успіху досягнення порозуміння у сім’ї, тобто з’ясувати, які мають бути стосунки між рідними людьми – батьком і сином, обговорити можливі способи їх зближення, вміння розвивати толерантність, повагу до батьків і відповідальність перед родиною.

Номер слайду 4

Джеймс Олдрідж. Дитячі та юнацькі роки письменник провів у Австралії, де він народився 10 липня 1918 року. Батько Джеймса Олдріджа був журналістом, редактором газети. Тому зовсім не дивно, що син вирішив продовжити його справу. У 1938 році 20-річний Джеймс переїжджає до Англії і вступає до Лондонського університету.

Номер слайду 5

Після закінчення Олдрідж працює в редакції газети. Брав участь навіть у громадянській війні в Іспанії. З початком другої світової війни Олдрідж був на різних її фронтах: у Греції, Єгипті, Норвегії, Радянському Союзі. У повоєнні роки він багато подорожував. Особисті враження від побаченого і почутого лягли в основу творів письменника. Герої творів Олдріджа – люди сильного характеру та нелегкої долі, які борються і перемагають. У моїх книжках головна тема завжди одна й та сама — вибір. Вибір шляху, вибір дії, вибір світогляду.            Дж. Олдрідж

Номер слайду 6

Творам Дж. Олдріджа притаманна документальна точність, переконливість. Він писав про те, чого не відчував, що сам на собі не випробував. Захоплення авіацією, підводним плаванням теж переніс на сторінки своїх творів. Мистецтво пілотажу захопило Дж. Олдріджа ще у Лондоні, де 1938 року він вступив до авіаційної школи і незабаром уперше піднявся в повітря.

Номер слайду 7

Захоплення письменника. Олдрідж освоював небо з такою самою впевненістю, з якою пізнавав землю, а зробивши небо «своїм» попрямував «під воду». У 1955 році він написав своєрідний навчальний посібник для любителів підводного спорту «Підводне полювання для недосвідчених англійців».

Номер слайду 8

Письменник – кінооператор опинився в становищі свого майбутнього героя Бена…В той день на плівку було знято «товариство» з восьми акул. Не дивно, що оповідання «Останній дюйм» та «Акуляча клітка» справляють враження достовірної розповіді очевидця. Ще в дитячі роки майбутній письменник часто чув розповіді рибалок про акул. Доводилося йому також бачити на власні очі скалічених морськими хижаками людей. А після війни не раз випадала нагода побачити акул під час підводних зйомок. Одного разу – це було поблизу Каїра – Олдрідж поїхав у так звану акулячу бухту. Захоплення письменника

Номер слайду 9

Дослідницька робота. Червоне море – це найтепліше і найближче до Європи тропічне море. Воно заповнює собою вузьку, майже прямолінійну тріщину між Середземним морем і Індійським океаном. Зліва – Африка, справа – Аравійський півострів. Проте знаходячись між двома водними стихіями, Червоне море має свої унікальні особливості. Це пояснюється вельми просто. Адже поряд – найбільша пустеля світу – Сахара. Тому надходження прісних вод дуже невелике.

Номер слайду 10

 Цей невеликий острівець в Червоному морі називають Утопією. Свою другу назву він отримав невипадково - у дні сильного припливу кілька разів на рік він повністю ховається під водою. Тут можна, не надягаючи акваланг, побачити фантастичні ландшафти морського дна і багатства коралової пишноти, а також різноманітних крабів і білосніжний пісок.

Номер слайду 11

Дослідницька робота. Червоне море найтепліше на Землі (середня температура в лютому в північній частині +23 С, в серпні +27 С). І це водне поєднання солоності з чистотою і теплотою є оптимальним середовищем для розвитку коралів. Ще одне з чудес Червоного моря – його відпливи і припливи.

Номер слайду 12

Заочна подорож у підводне царство. Підводний світ Червоного моря

Номер слайду 13

Заочна подорож у підводне царство. Тисячі різних видів риб

Номер слайду 14

Риби метелики

Номер слайду 15

Заочна подорож у підводне царство. Риби - ангели

Номер слайду 16

Заочна подорож у підводне царство. Риби - клоуни

Номер слайду 17

Заочна подорож у підводне царство. Риби султанки

Номер слайду 18

Заочна подорож у підводне царство. Риба - імператор

Номер слайду 19

Риба - наполеон

Номер слайду 20

Заочна подорож у підводне царство. Риба - губан

Номер слайду 21

Мойсеєва камбала

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Гострі зуби – жахлива зброя акули

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Велика біла акула – найнебезпечніший морський хижак

Номер слайду 27

Акула-молот

Номер слайду 28

Акула-кішка

Номер слайду 29

Китова акула – найбільша риба на Землі. Досягає у довжину до 20 м

Номер слайду 30

Сюжет і герої оповідання “Останній дюйм”Запитання для учнів за змістом прочитаного Ким за фахом був герой оповідання? Скільки Бену років? Що відомо про його сім’ю? Як звали його сина? Скільки років було хлопчику?

Номер слайду 31

Словникова робота. Дюйм — одиниця довжини в англійській системі мір, рівна 1/12 фута, або 2,54 см. Фут — одиниця довжини в англійській системі мір, рівна 12 дюймам, або 30,48 см. Миля – одиниця довжини, яка використовується тепер зде­більшого у морській справі, рівна 1852 метрам. Фунт — основна одиниця ваги в англійській системі мір, рівна 453,5 г. Хамсин — сухий та спекотний вітер у Єгипті, що дме з пус­телі. Авантюра — ризикована, сумнівна справа, розрахована на випадковий успіх, без урахування реальних можливостей і при­речена на провал.

Номер слайду 32

Утворити ланцюжок Причини непорозуміння у стосунках

Номер слайду 33

«Рецепт успіху»Завдання: з’ясувати причини непорозуміння між батьком і сином у творі . Виведемо рецепт досягнення порозумінь у сім’ї 

Номер слайду 34

-Куди вирушили герої оповідання? -З якою метою?-Чи небезпечна ця поїздка?-Як почуває себе у польоті хлопчик? -Як ви думаєте, що його більше лякає – політ на літаку чи ситуація, коли вони з батьком лишаються наодинці? -Як батько ставився до сина під час польоту? (з твору зачитати) 

Номер слайду 35

-Що трапилося з Беном під час поїздки?  -Як повів себе Деві?

Номер слайду 36

-Чи вдалося врятуватися Бенові й Деві? Яка спільна дія зблизила батька й сина?

Номер слайду 37

- Що змінилося у стосунках батька і сина? - Як про це говорить автор? - Що не розгледіли батьки в своєму хлопчикові? - Бен у критичній ситуації вперше вибачився перед сином за те, що, можливо, буде гримати на нього. Як це характеризує батька?

Номер слайду 38

- Чи є майбутнє у стосунках батька й сина?

Номер слайду 39

Словникова робота. Фанфік – (прихильник художньої літератури) – це різновид творчості шанувальників популярних творів мистецтва, літературний твір, заснований на якому-небудь оригінальному творі, що використовує його ідеї, сюжет або персонажів.

Номер слайду 40

Робота в парах. Скласти «Дерево порозуміння»Поміркуйте, які поради ви дали б батькові та синові,щоб вони могли подолати останній дюйм відстані?

Номер слайду 41

Висновок. В екстремальних умовах батько і син зуміли зробити найголовніший вчинок в своєму житті - вчинок, який допоміг їм врятуватися, подарувати життя, повірити, знайти один одного, дістатися до самого серця, хоча це було страшно складно, складно для обох. Ціною величезних зусиль і непоправних втрат відстань в останній дюйм їм пощастило подолати. Батько відкрив для себе риси характеру та якості, які раніше не бачив у сина, про які навіть не здогадувався. Син побачив, що батько його любить. Ціною надзвичайних випробувань вони знаходять шлях до серця один одного. Цим шляхом вони й будуть намагатися йти в подальшому житті. Це і є авторське вирішення проблеми взаємин батька та сина в новелі Джеймса Олдріджа «Останній дюйм».

Номер слайду 42

Домашнє завдання. Аналізувати образи персонажів. Символічність назви твору

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Savchuk Olga
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Семеновських Оксана Ярославівна
    Дуже дякую! Використаю в роботі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Маринюк Оксана
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
24 березня 2022
Переглядів
6449
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку