Презентація на тему "Етика та культура педагогічного працівника"

Про матеріал

У презентації охарактеризовані компоненти педагогічної майстерності викладача, складові педагогічного такту, запропоновані тестові завдання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етика та культура педагогічного працівника. Педагогічні читання «Я крокую до майстерності»

Номер слайду 2

Епіграф Він актор, але його глядачі і слухачі не аплодують йому. Він скульптор, але його роботи ніхто не бачить. Він лікар, але його пацієнти рідко дякують за лікування та далеко не завжди бажають лікуватися. Де ж йому взяти сили для щоденного натхнення? Тільки в самому собі, тільки у свідомості величі своєї справи. С. Л. Соловейчик

Номер слайду 3

Тест «Психологічне колесо образів»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Педагогічна майстерність – це, висока культура організаторської, управлінської, виховної, трудової, ігрової і громадської діяльності викладача, наділеного якостями творчої особистості, що дозволяє вирішувати всі питання навчально-виховної роботи разом зі студентами в умовах співдружності та співтворчості, враховуючи інтереси і рівень вихованості кожного, а також індивідуальні та психологічні особливості кожного студента.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Складові професійної компетентності1. Інформаційна компетентність2. Комунікативна компетентність 3. Продуктивна компетентність 4. Автономізація на компетентність5. Моральна компетентність 6. Психологічна компетентність7. Предметна компетентність8. Соціальна компетентність

Номер слайду 9

Тест «Конфліктна компетентність учителя»І. Виберіть десять тверджень, які, на ваш погляд, безперечні. Підрахуйте суму отриманих балів: відповідь «так» на запитання із парним номером — 10, із непарним — 20. Ті, хто набрав 140 і більше балів, схильні до конструктивних рішень. Ті, хто набрав менше 140, — до проявів конфліктогенності. 

Номер слайду 10

Тест «Конфліктна компетентність учителя»II. 1. Голосно кажу: «Негайно припиніть це неподобство!». 2. Мовчки розводжу «бійців» і починаю перевіряти відсутніх. 3. Якщо бійка триває, посилаю за директором школи. 4. На мить зберігаю незворушність, а потім голосно плескаю  в долоні і говорю: «Турнір завершено!». 5. З'ясовую, хто розпочав бійку. 6. Вимагаю негайно від обох залишити клас і не приходити без батьків. Підіб'ємо підсумки: варіанти відповідей 1, 3, 5, 6 — 10 балів, 2 і 4 — 20 балів. Ті, хто набрав 30 і більше балів, схильні до нестандартних конструктивних дій; ті, хто набрав менше 30, — до використання традиційних репресивних заходів. 

Номер слайду 11

Особисті якостінауковий світогляд, висока моральність, широкий кругозір та ерудиція, духовна культура, оптимізм, емоційна стійкість, витримка, наполегливість, співчуття, терплячість і доброзичливість

Номер слайду 12

Педагогічна техніка– техніка мовлення правильність, точність, чіткість простота, доступність і стислість логічність, чистота, виразність багатство і різноманітність з лексико-словарного складу доцільність виразів– техніка зовнішнього вигляду– техніка педагогічного спілкування– психотехніка

Номер слайду 13

Тест «Оцінювання агресивності у стосунках»Результати:45 і більше балів. Ви занадто агресивні, до того ж нерідко буваєте неврівноваженим та жорстоким до інших. Ви сподіваєтесь здобути керівні «верхи», розраховуючи на власні методи, досягти успіху, жертвуючи інтересами оточення, тому Вас не дивує неприязність співробітників, але за найменшої нагоди Ви намагаєтесь їх за це покарати.36–44 бали. Ви помірно агресивні, але досить успішно крокуєте по життю, оскільки у Вас достатньо здорового честолюбства та самовпевненості.35 і менше балів. Ви занадто миролюбні, що зумовлено недостатньою впевненістю у власній силі і можливостях. Це зовсім не означає, що Ви як травинка гнетесь під буд-яким вітерцем. І все ж більше рішучості Вам не завадить!

Номер слайду 14

Тест «Оцінювання агресивності у стосунках»Результати: Якщо за сім і більше питань Ви набрали по три бали і менше ніж за сім питань — по одному балу, то вибухи Вашої агресивності мають швидше руйнівний, аніж конструктивний характер. Ви схильні до непродуманих вчинків і запеклих дискусій. Cтавитесь до людей зневажливо і своєю поведінкою провокуєте конфліктні ситуації, яких цілком могли б уникнути. Якщо за сім і більше питань Ви отримали по одному балу і менше, ніж за сім запитань — по три бали, то Ви занадто скуті. Це не означає, що Вам не притаманні спалахи агресивності, але пригнічуєте їх аж занадто ретельно.

Номер слайду 15

Манера говорити у кожного своя. Результати також - різні.

Номер слайду 16

Манера говорити у кожного своя. Результати також - різні.

Номер слайду 17

Манера говорити у кожного своя. Результати також - різні.

Номер слайду 18

Манера говорити у кожного своя. Результати також - різні.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Тест «Визначення психологічного клімату в колективі»Обробка результатів. За відповідь на кожне питання отримуєте стільки балів, якій номер відповіді обрали: а – 1, б – 2, в – 3, г – 4, д – 5. Загальна кількість балів 6-12 балів – людина високо оцінює психологічний клімат у колективі, подобаються люди, з якими працює; 13-18 балів – людині швидше байдуже щодо психологічного клімату в колективі, імовірно, є інша група, де спілкування для неї значуще; 19-30 балів – людина оцінює психологічний клімат у колективі як дуже поганий.

Номер слайду 21

Знайди себе«Зачаровані романтики»Чекають 1-го ве­ресня. Люблять свій заклад. Вигадливі, глибоко пе­реживають будь-який успіх закладу та студентів. Готові жити в ВНЗ. Витягають на роботу своїх рідних. Вважають заклад рідним домом. їхні інтере­си сягають набагато далі від предмета, який вони викладають.

Номер слайду 22

Знайди себе «Тимчасові виконавці обов'язків»не підтримують дружніх стосунків із колегамине надто цікавляться проблемами колективудоб­росовісно виконують свої обов'язкисвоєчасно здають потрібну документаціюне вступають у довірливі стосунки з студентами та їх батькамивикону­ють необхідну позакласну роботу «без захвату і насолоди»не жадають працювати класними кері­вникамибайдуже ставляться як до похвали, так і до «ганьби»

Номер слайду 23

Знайди себе «Любителі шепотітися»Чітко дотримуються норм і правил, виявляючи одвічне невдоволення, готові дещо згадати про кожного. При цьому повідати свої та чужі таємниці для них абсолютно не складно. Увесь час комусь щось нашіптують. Плетуть інтриги на рівному місці.

Номер слайду 24

Знайди себе швидко ски­дають із себе сліди колишніх невдач і знову кида­ються до «бійки»не схильні до аналізуперетворю­ють заклад на арену політичної боротьби, інколи назавжди забуваючи про те, що слід хоча б зрідка займатися своєю безпосередньої роботою: навчати дітей.«Вершники із шаблею наголо»завжди в конфлікті, в пошуках ворога, проблем і недоліківагресивні, знають істинуто когось проклинають, то перед кимось вибачаютьсяне розібравшись у суті проблеми, кличуть людей на барикади

Номер слайду 25

Знайди себе«Група підтримки»змінюють погляди та принципи під впливом яскра­вої особистостіготові йти будь за ким, але в період затишшя шкодують і обіцяють не піддаватися впливу в майбутньомуу політиці вони підтримують найяс­кравіших правих або лівих лідерівсхильні вкладати гроші у якісь міфічні підприємства і, як правило, втра­чають їхне пам'ятають зла, не пам'ятають пора­зок

Номер слайду 26

Знайди себе«Першовідкривачі»Люблять свій предмет і несуть його в маси трепетно і віддано. Стежать за всіма новинками. Вигадують тисячі можливостей, аби захопити ними дітей. Сповіщають предметну інфор­мацію з такою гордістю, ніби це вони самі вигадали все, про що розповідають.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Наталія Черно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ісаєв В'ячеслав Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
25 липня 2018
Переглядів
2582
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку