Презентація на тему: "Еволюція органів слуху"

Про матеріал
Ця презентація дає змогу ознайомитись учням із еволюційними особливостями розвитку слухової системи організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему«Еволюція органів слуху»Виконав учень 11-ХБ класу. Рішельєвського Наукового Ліцею. Дахдух Абдулкарім

Номер слайду 2

Слух безхребетних тварин. Вступ. Звукосприймальні органи з’явились на досить ранніх етапах еволюції тваринного світу. Так, вже у функції слухової рецепції медуз забезпечує статоцисти, які сприймають інфразвукові коливання в межах 8-13 Гц. У молюсків цей діапазон становити від кількох герц до 2 к. Гц, хоча самі молюски звуків не генерують. Сприймання і відтворення звуків добре розвинуті у членистоногих, зокрема комах. Комахи сприймають звукові коливання за допомогою волосяних сенсил, джонстонових і тимпанальних органів, які розташовані в різних місцях: на антенах, голові, черевці, кінцях. У головоногих молюсків і примітивних хордових слухова рецепція не розвинена.

Номер слайду 3

Слух безхребетних тварин. Членистоногі Джонстонів орган Волосяна сенсилла

Номер слайду 4

Особливості будови вуха різних хребетних тварин. КруглоротіХрящові риби. Кісткові риби. АмфібіїРептиліїПтахи. Ссавці

Номер слайду 5

Слух хребетних тварин. Група КруглоротіОрган слуху знаходиться у лабіринті внутрішнього вуха, а саме, в одному з мішечків лабіринту. На стінках цього мішечка розміщенні скупчення волоскових сенсорних клітин – плями. Плями сприймають звукові коливання разом з поряд розміщеними гравітаційними силами . Внутрішнє вухо круглоротих складається з півколових каналів. У міксин одна пара каналів, а у міног дві пари каналів. Звукосприймальну функцію виконує невеликий виріст овального мішечка – лагена. Оскільки зовнішнє і середнє вухо з барабанною перетинкою – відсутні, то роль резонатора, що підсилює звук, бере на себе плавальний міхур, який сполучається з лагеною за допомогою чотирьох Веберових кісточок. (слуховий + вестибулярний)

Номер слайду 6

Слух хребетних тварин. Клас Хрящові риби. Орган слуху та рівноваги хрящових риб представлений лише внутрішнім вухом у хрящовій капсулі. Парні слухові капсули вростають у задньобічну стінку мозкового черепа, по одній з кожного боку. До внутрішнього вуха (перетинчастий лабіринт) входять круглий та овальний мішечки і з’єднані з ними добре розвинуті три півколові канали, які лежать у взаємно перпендикулярних площинах. Півколові канали виконують функцію органа рівноваги, круглий і частково овальний мішечки — роль органів слуху. Хрящові риби сприймають переважно низькі звуки (в межах 100-2 500 Гц). Слух відіграє важливу роль у спілкуванні та орієнтації.

Номер слайду 7

Слух хребетних тварин. Клас Кісткові риби. Орган слуху й рівноваги кісткових риб, як і хрящових, представлений лише внутрішнім вухом у хрящовій капсулі, зовнішні стінки якої костеніють. Перетинчастий лабіринт, або власне внутрішнє вухо, утворений трьома добре розвинутими каналами, які лежать у взаємоперпендикулярних площинах та відходять від овального мішечка (вестибулярний апарат). Круглий мішечок, який лежить нижче, має більш або менш чітко виражений порожнистий виріст – лагену, що і є власне органом слуху. У риб немає зовнішнього вуха. В цьому немає необхідності, так як у воді звукові коливання поширюються краще і можуть проникати через кістки черепа риби, відразу до внутрішнього вуха. 

Номер слайду 8

Слух хребетних тварин. Клас АмфібіїОрган слуху у зв’язку із земноводним способом життя істотно ускладнився. Збільшилися розміри порожнистого виступу та зросла площа чутливих полів. Виник новий відділ - середнє вухо, у якому розташований апарат, що посилює сприйняття звукових коливань. Це пов’язано зі слабшою звукопровідністю повітря порівняно з водою. Вузький канал - євстахієва труба, що з’єднує порожнину середнього вуха з ротовою порожниною, вирівнює тиск і запобігає розриву барабанної перетинки під час гучних звуків. Звуки у воді приймаються так званим гомологом звукорецептора риб, а звуки в повітрі, передані стремінцем з барабанною перетинкою, сприймаються звуковим рецептором наземних хребетних. Наявність двох слухових систем в амфібій — це пристосування до життя у двох середовищах — водному й повітряному.

Номер слайду 9

Слух хребетних тварин. Клас АмфібіїБезхвості земноводні сприймають звуки частотою від 30 до 15 000 Гц. Наявність у гортанно трахеальній порожнині голосових складок дозволяє безхвостим земноводним видавати видоспецифічні звуки, що посилюються наявними в частини видів резонаторами — спеціальними порожнинами в кутках рота, які при кваканні роздуваються. Звукові сигнали амфібій переважно допомагають зустрічі самців і самок свого виду під час розмноження, а також розпізнаванню особин чужих видів. Деякі звуки слугують сигналом небезпеки. 

Номер слайду 10

Слух хребетних тварин. Клас РептиліїОрган слуху плазунів за схемою близький до органа слуху земноводних. Він складається із середнього вуха з барабанною перетинкою та однією слуховою кісточкою — стремінцем, яка передає коливання перетинки на кругле віконечко, що відділяє порожнину внутрішнього вуха. Цей механізм посилює звуки, поширені в повітряному середовищі. У внутрішньому вусі відокремлюється завитка, яка слугує апаратом аналізу й кодування акустичних сигналів. Плазуни сприймають звуки лише в діапазоні 60-200 Гц. Крокодили краще сприймають звуки частотою 100-3 000 Гц. У змій слух слабкий, вони позбавлені барабанної перетинки й сприймають переважно звуки, поширювані по субстрату (землі) або у воді (так званий сейсмічний слух); це саме характерно для змієподібних ящірок. Порівняно обмежений слух змій відповідає їхнім слабким голосовим можливостям. Невисокі слухові здібності й у черепах, барабанна перетинка яких товста, а слуховий прохід у деяких видів закритий потовщеною шкірою.

Номер слайду 11

Слух хребетних тварин. Клас Птахи. Орган слуху у птахів слугує важливим рецептором орієнтації та спілкування. Анатомічно орган слуху подібний до органа слуху плазунів, особливо крокодилів, але завдяки дрібним перетворенням функціонально він не відрізняється від значно більш складного й диференційованого органа слуху ссавців. Внутрішнє вухо птахів відрізняється від внутрішнього вуха крокодилів лише дещо кращим розвитком завитки та більш складною внутрішньою будовою (збільшенням кількості чутливих клітин). Зростають розміри порожнини середнього вуха, а єдина слухова кісточка — стремінце — має ускладнену форму, яка збільшує її рухливість під час коливання барабанної перетинки, що у птахів має куполоподібну форму й великі розміри.

Номер слайду 12

Слух хребетних тварин. Клас СсавціОрган слуху ссавців складається з трьох відділів: зовнішнього, середнього й внутрішнього вуха. Зовнішнє вухо (вушна раковина) та зовнішній слуховий прохід є звуковою антеною-фільтром, здатною виокремлювати й посилювати біологічно важливі для виду звуки, ослаблюючи сторонні шуми. Таку саму роль виконує середнє вухо, у якому три слухові кісточки: молоточок, коваделко й стремінце — утворюють важільну систему, яка передає звукові коливання. Внутрішнє вухо розташоване в товщі скроневої кістки та складається із вестибулярного й слухового відділів. Слух у житті ссавців відіграє важливу роль. За широтою звукового діапазону ссавці переважають птахів, широко використовуючи як надзвукові (понад 20 к. Гц), так і низькі частоти. Слух і звукова сигналізація обслуговують важливі життєві явища — пошуки їжі, розпізнавання небезпеки, розпізнавання особин свого і чужих видів, розпізнавання індивідів у групі (стаді, зграї), відношеннях батьків і дітей та багато інших.

Номер слайду 13

Слух хребетних тварин. Клас СсавціВестибулярний відділ включає три напівколові канали та овальний мішечок — він слугує органом рівноваги та сприйняття просторового положення тіла. Слуховий відділ утворений круглим мішечком і зв’язаною з ним завиткою, у якій розташований кортіїв орган, функції якого полягають у первинному-частотному аналізі і кодуванні звукових сигналів, що в обробленому вигляді передаються до слухового центра мозку. Завитка — спірально вигнута перетинчаста трубка, яка лежить у кістковому футлярі та заповнена ендолімфою. У її центрі на протязі всієї довжини розташована базальна мембрана, на якій упоперек натягнуті фібрили (слухові струни). До них торкаються чутливі клітини кортієвого органа, який сприймає коливання слухових струн, налаштованих на різну частотуІмпульси, сприйняті чутливими клітинами, передаються нейронам, аксони яких утворюють слуховий нерв. Такий механізм забезпечує тонкий аналіз частотного спектра, сприйнятого зовнішнім вухом і переданого посиленим через середнє до внутрішнього вуха.

Номер слайду 14

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
1988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку