Презентація на тему: "Еволюційні чинники"

Про матеріал

Презентація "Еволюційні чинники" містить послідовне викладення матеріалу по данній темі, основні поняття, приклади.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еволюційні чинники. Презентацію підготувала вчитель біології Мороз О. М.9 клас

Номер слайду 2

Еволюційні чинники - - це внутрішні та зовнішні впливи, які приводять до еволюційних змін організмів та угруповань, тобто змінюють генофонд популяції. Зміни в генофонді з часом можуть накопичуватися, і особини в популяції починають дедалі більше відрізнятися від своїх предків. Так відбувається еволюція.

Номер слайду 3

Еволюційні фактори

Номер слайду 4

Еволюційні чинники Рушійні чинники еволюції мають спрямований закономірний характер Спадкова Природний мінливість добір Елементарні чинники є постачальниками еволюційного матеріалу та створюють умови перебігу еволюційних змін Хвилі Дрейф генів Ізоляція

Номер слайду 5

Елементарні чинники еволюції -це впливи, що спричиняють еволюційні зміни біосистем і мають неспрямований випадковий характер. До цієї групи належать дрейф генів, популяційні хвилі та ізоляція. Ізоляція – виникнення будь-яких перешкод, що порушують вільне схрещування й обмін спадковою інформацією. Приводить до видоутворення.

Номер слайду 6

В залежності від природи ізолюючих бар'єрів виділяють три способи ізоляції: 1. Географічна ізоляція - це просторова, територіальна, кліматична ізоляція, коли внаслідок географічних перешкод припиняється міграція (потік генів) і панміксія (горами, межами водойм, лісів, лугів).

Номер слайду 7

- 2. Екологічна ізоляція – це розмежуванням різних популяцій одного виду різними екологічними умовами середовища існування (наприклад, рослини лучних трав певного виду можуть цвісти в різний час, залежно від весняної повені). Ізоляція як еволюційний чинник закріплює й підсилює утворені в популяціях генотипні відмінності.

Номер слайду 8

3. Репродуктивна ізоляція- це механізми, що запобігають обміну генів між популяціями. Поділ генофондів популяцій в деяких випадках веде до утворення нових видів. Репродуктивна ізоляція може здійснюватися шляхом запобігання заплідненню або шляхом утворення нежиттєздатних або стерильних гібридів, як, наприклад, у випадку мула і віслюка.

Номер слайду 9

Хвилі життя або Популяційні хвиліколивання чисельності природних популяцій, які відбуваються постійно внаслідок дії кліматичних, біологічних або інших факторів. Вони сприяють зміні частоти алелей і генотипів. У разі різкого скорочення чисельності популяції особини, які випадково залишилися живими, можуть мати рідкісні генотипи. Надалі відновлення чисельності зазвичай відбувається за рахунок цих особин, що веде до зміни генофонду популяції.

Номер слайду 10

Дрейф генів -випадкові, неспрямовані зміни частот зустрічальності алелів у малих популяції і не мають адаптивного значення.. Зміни, зумовлені генетичним дрейфом, можуть бути корисними, нейтральними або шкідливими. Дрейф генів може призводити до поширення рецесивних мутантних алелів, непередбачуваних природним добором.

Номер слайду 11

Рушійні чинники еволюції -чинники, які спрямовують різні елементарні зміни, що виникли внаслідок мутацій, у бік формування пристосувань організмів до змін умов довкілля. Рушійною силою еволюції є природний добір як наслідок боротьби за існування в різних її формах. Боротьба за існування – складні й різноманітні відносини особин усередині видів, між видами та з неорганічною природою

Номер слайду 12

Природний добір -процес, унаслідок якого виживають і лишають після себе потомство переважно особини з корисними в даних умовах спадковими змінами. Цей чинник еволюції завжди має спрямований характер, удосконалює пристосування до умов існування, діє на всі організми в будь-якому віці.

Номер слайду 13

Залежно від спрямування адаптаційних змін є такі Види природного добору: Стабілізуючий добір це добір особин, який супроводжується при сталому фенотипі, звуженням норми реакції і ліквідує відхилення від неї. («звужує» розподіл ознаки)Він діє за стійких екологічних умов, тоді, коли найбільш вигідним є середнє значення якоїсь ознаки. Стабілізуючий добір забезпечує підтримання сталості певного фенотипу, який найбільше відповідає середовищу.

Номер слайду 14

Види природного добору. Рушійний добір - це добір, що спричиняє поступову зміну фенотипу, веде до зміни норми реакції в одному певному напрямі. Здійснюється в нових умовах на користь змін, які в цих умовах мають сприятливий характер, приводить до появи нових пристосувань. Прикладом дії рушійного добору є індустріальний меланізм у метеликів березового п’ядуна.

Номер слайду 15

Види природного добору. Дизруптивний або розриваючий добір – це добір, який приводить до появи декількох фенотипів і спрямований проти середніх проміжних форм. Розриваючий (дизруптивний) добір проявляється тоді, коли умови середовища настільки змінились, що основна маса виду втрачає адаптивність, а переваг набувають особини з крайніми відхиленнями від середньої норми. Такий добір із часом в поєднанні з мутагенезом може призвести до поділу вихідної популяції на два види.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вивчити § 45 Підготувати конспект та відповісти на запитання 1-12, с. 193. Заповнити таблицю «Форми природного добору», ст. 193

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ходжаніязова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
29 березня 2020
Переглядів
18243
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку