Презентація на тему: "ФІНАНСОВА СИСТЕМА"

Про матеріал
Фінансова система притаманна кожній державі незалежно від рівня економічного розвитку. За територіальною ознакою: -національна (у межах певної країни); -регіональна (у межах регіону чи груп країн); -світова (система міжнародних фінансових відносин). За типами економічних систем країн: -ринкова фінансова система; -фінансова система країн, що розвиваються; -фінансова система країн з перехідною економікою; -фінансова система країн з адміністративно-командною економікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3 ФІНАНСОВА СИСТЕМАПлан:1. Теоретичні основи побудови фінансової системи. Поняття фінансової системи.2. Характеристика сфер і ланок фінансової системи.3. Фінансова система України, її організаційна структура.

Номер слайду 2

Фінансова система притаманна кожній державі незалежно від рівня економічного розвитку. За територіальною ознакою:національна (у межах певної країни);регіональна (у межах регіону чи груп країн);світова (система міжнародних фінансових відносин). За типами економічних систем країн:ринкова фінансова система;фінансова система країн, що розвиваються;фінансова система країн з перехідною економікою;фінансова система країн з адміністративно-командною економікою.1. Теоретичні основи побудови фінансової системи. Поняття фінансової системи. Фінансова система – це сукупність різноманітних видів фондів фінансових ресурсів, сконцентрованих у розпорядженні держави, господарюючих суб'єктах, окремих фінансових інститутах і населення для виконання покладених на них функцій, а також для задоволення економічних та соціальних потреб.

Номер слайду 3

Фінансова система розглядається з двох сторін: за внутрішньою будовою і організаційною структурою. Фінансова система притаманна кожній державі незалежно від рівня економічного розвитку. За внутрішньою будовою фінансова система – це сукупність відносно відособлених, але взаємопов'язаних фінансових відносин, які відображають специфічні форми та методи розподілу і перерозподілу ВВП. Внутрішня структура фінансової системи відображає об'єктивну сукупність фінансових відносин і є загальною для всіх країн. Вона складається із сфер і ланок. За організаційною будовою фінансова система – це сукупність фінансових органів та інститутів, які управляють грошовими потоками.

Номер слайду 4

Сфера характеризує узагальнену за певною ознакою сукупність фінансових відносин. Ланка показує відособлену частину фінансових відносин. Виділення ланок проводиться за ознакою наявності або відособленого фонду фінансових ресурсів, або специфічних форм і методів фінансових відносин.2. Характеристика сфер і ланок фінансової системи

Номер слайду 5

Всі сфери і ланки фінансової системи існують взаємопов'язано, але центральне місце серед них займають бюджети. Бюджети пов'язані зі всіма іншими ланками і об'єднують фінансову систему в одне ціле (рис. 3.1).

Номер слайду 6

1. Центральне місце фінансової системи кожної країни займають державні фінанси. Сфера державних фінансів, що характеризує фінансову діяльність держави, поділяється на такі ланки: бюджет держави, державний кредит, фонди цільового призначення, фінанси державного сектора.2. Базовою сферою фінансової системи є фінанси суб‘єктів господарювання. Сфера фінансів суб'єктів господарювання відображає рух грошових потоків підприємств, до якої належать фінанси комерційних підприємств і некомерційних установ і організацій. Комерційні це підприємства які працюють на засадах комерційного розрахунку, якій передбачає отримання прибутку, відшкодування за рахунок власних коштів усіх затрат основної діяльності, а також власних коштів усіх затрат основної діяльності, а також по розширеному відтворенню та розвитку. До некомерційних установ належать такі, які надають послуги, виконують роботи безкоштовно або за символічну плату, яка не відшкодовує їх видатки ( лікарні, поліклініки, школи, дитячі дошкільні установи, музеї, середні і вищі навчальні заклади та ін.). Принципи побудови фінансової системи:- єдність, яка обумовлена єдиною фінансовою політикою, що реалізується в життя через фінансову систему;- функціональне призначення ланок виражається в тому, що в кожній з них вирішуються свої завдання специфічними методами, існують відповідні фонди грошових коштів, апарат управління

Номер слайду 7

3. Сфера міжнародних фінансів відображають рівень світового господарства і характеризують діяльність на цьому рівні як національних суб'єктів господарювання, так і держави. Міжнародні фінансові відносини характеризують грошові потоки між суб‘єктами різних країн, між урядами, між підприємствами, громадянами.4. Важливу роль у фінансової системі відіграє така сфера, як страхування, що формує фонди фінансових ресурсів, основне призначення яких – покриття втрат економіки та окремих громадян, що виникли з непередбачених причин. Страхові фонди перебувають у розпорядженні страхових компаній і можуть бути використані також, як інвестиційні та кредитні ресурси в економіці до настання страхового випадку.5. Фінансовий ринок – важлива забезпечуючи сфера, складова фінансової та економічної систем. Фінансовий ринок як сфера фінансової системи включає ринок грошей, кредитних ресурсів, цінних паперів і фінансових послуг.6. Фінанси домогосподарств є засобом створення та використання фондів фінансових ресурсів для задоволення особистих потреб громадян. Джерелом створення вказаних фондів є заробітна плата й інші джерела доходів кожного громадянина чи його сім'ї. До доходів домогосподарств належать доходи від продажу власного капіталу, землі, продукції підсобних господарств, доходи, одержані від здачі майна в оренду, відсотки на капітал, вкладений у цінні папери тощо.

Номер слайду 8

Організаційна структура фінансової системи – сукупність фінансових органів та інститутів, яка характеризує систему управління фінансами. Необхідність розподілу і перерозподілу ВВП є об'єктивним явищем, форми і методи фінансових відносин відображають установлену у світовій практиці внутрішню структуру фінансової системи. Разом з тим рух грошових потоків здійснюється не сам по собі, а керується певними управлінськими структурами, юридичними і фізичними особами. Загальне керівництво фінансовою діяльністю в будь-якій країні здійснюють органи державної влади і управління.3. Фінансова система України, її організаційна структура

Номер слайду 9

Органи управління: Міністерство фінансів України;Державна казначейська служба України;Державна регуляторна служба України;Державна служба експортного контролю України;Державна служба фінансового моніторингу України;Державна фіскальна служба України (зараз реорганізується в Державну податкову службу і Державну митну службу);Державну аудиторську службу України;Пенсійний фонд України;Рахункова палата України;Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;Фонд соціального страхування України;Фінансові інститути: Національний банк України;Комерційні банки;Страхові компанії;Небанківські кредитні установи (ломбарди, кредитні спілки);Фондові біржі;Українська міжбанківська валютна біржа;Фінансові посередники на ринку цінних паперів. До організаційного складу фінансової системи України входять:

Номер слайду 10

І. ТЕСТИ1. У фінансовій системі виділяють такі сфери фінансових відносин:а) державні фінанси і фінансовий ринок;б) фінанси суб'єктів господарювання і державні фінанси;в) міжнародні фінанси, державні фінанси, фінанси домогосподарств фінанси суб'єктів господарювання, фінансовий ринок і страхування;г) макро- і мікроекономіка.2. Сфера державних фінансів поділяється на таки ланки:а) бюджет держави і фінанси державного сектора економіки;б) бюджет держави, державний кредит, загальнодержавні цільові фонди, фінанси державного сектора;в) бюджет держави, фонди цільового призначення, страхування;г) бюджет держави, фінанси комерційних установ, фондовий ринок, державний кредит.3. Державний кредит як ланка фінансової системи характеризує:а) фінансові відносини у сфері централізованих державних фінансів;б) централізацію фінансових ресурсів для вирішення конкретних завдань і проблем;в) відносини, при яких держава виступає позичальником, а кредиторами – будь-які юридичні та фізичні особи, враховуючи і кредити інших країн;г) надбудову, через яку координується діяльність цієї фінансової системи.4. Фінансовий ринок як забезпечуюча сфера фінансової системи поділяється на такі ланки:а) державні цільові фонди і страхування;б) ринок грошей, ринок капіталів, ринок цінних паперів і ринок фінансових послуг; в) фінанси державного сектора і державний кредит;г) фінанси комерційних установ і фінанси некомерційних установ.5. Бюджет держави це:а) централізація фінансових ресурсів для вирішення конкретних завдань і проблем; б) основний фонд фінансових ресурсів держави;в) система грошових фондів;г) грошова оцінка результатів господарської діяльності.6. Рівень мікроекономіки фінансової системи України включає:а) державні фінанси; б) міжнародні фінанси;в) фінанси суб’єктів господарювання; г) фінансовий ринок.7. Рівень макроекономіки фінансової системи включає:а) державні фінанси;б) міжнародні фінанси;в) фінанси суб’єктів господарювання; г) фінансовий ринок. Практичне (семінарське) заняття:

Номер слайду 11

8. Провідну роль в управлінні фінансами відіграє:а) Кабінет Міністрів України;б) Верховна Рада України;в) Державне казначейство; г) Міністерство фінансів.9. Фінансова система це:а) сукупність різноманітних, але пов'язаних між собою ланцюгів фінансових відносин; б) контроль з боку суспільства за фінансовою діяльністю держави;в) особлива, виробнича специфічна форма виробничих відносин,г) пов'язаних з процесом розподілу та перерозподілу частки ВВП;10. За внутрішньою будовою фінансова система є:а) сукупністю фінансових органів і інститутів;б) сукупністю відносно відокремлених взаємопов'язаних фінансових відносин, які відображають специфічні форми та методи розподілу і перерозподілу ВВП;в) конкретними видами фінансових ресурсів, які знаходяться у розпорядженні підприємств;г) системою замкнутих перерозподільчих відносин.11. Яка організаційна структура фінансової системи?а) сукупність фінансових органів та інститутів, які управляють грошовими потоками;б) сукупність грошових фондів, які знаходяться у розпорядженні суб'єктів господарювання;в) сукупність фінансово-кредитних установ;г) апарат управління фінансовою діяльністю підприємства.12. Які принципи побудови фінансової системи?а) єдність і функціональне призначення; б) єдність і централізм;в) комерційний розрахунок і функціональне призначення; г) централізм і функціональне призначення.13. Сфера державних фінансів поділяється на таки ланки:а) бюджет держави і фінанси державного сектора економіки;б) бюджет держави, державний кредит, загальнодержавні цільові фонди, фінанси державного сектора;в) бюджет держави, фонди цільового призначення, страхування;г) бюджет держави, ринок грошей, ринок капіталів, фонди цільового призначення.14. Державний кредит як ланка фінансової системи характеризує:а) фінансові відносини у сфері централізованих державних фінансів;б) централізацію фінансових ресурсів для вирішення конкретних завдань і проблем;в) відносини, при яких держава виступає позичальником, а кредиторами – будь-які юридичні та фізичні особи, враховуючи і кредити інших країн;г) надбудову, через яку координується діяльність цієї фінансової системи.15. Центральне місце фінансової системи кожної країни займають:а) фінанси суб’єктів господарювання; б) фінансовий ринок;в) страхування;г) державні фінанси.16. Якій орган виконавчої влади займає центральне місце в управлінні фінансами України?а) Державна податкова служба України; б) Міністерство фінансів;в) Пенсійний фонд;г) Державне казначейство.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання 2. Визначте, правильні (П) чи неправильні (Н) такі твердження: Фінанси є економічним інструментом розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту і національного доходу. Сутність фінансів проявляється в їхніх функціях. Однією із ознак фінансів є рівноправність держави й інших суб'єктів фінансових відносин. Матеріальною основною фінансів є гроші. Фінанси не є історичною категорією. Фінанси і гроші мають ідентичний зміст. Фінанси і гроші мають ідентичні функції. Основою фінансової системи є фінанси підприємств. Фінансова система не має єдиного джерела ресурсів усіх ланок. Фінанси господарюючих суб'єктів включають фінансові ресурси державних і колективних суб'єктів. Фінансова система з організаційного боку – це сукупність органів управління та фінансових інститутів країни. Фінансова система – це єдина система, тому що вона складається тільки з однієї ланки. Взаємозв'язок і взаємозалежність складових частин фінансової системи обумовлені єдиною сутністю фінансів. За хронологію виникнення першою є бюджетна ланка фінансової системи. Державний бюджет, позабюджетні фонди, державний кредит, фонди страхування, фондовий ринок можна об'єднати в понятті "державні фінанси".

Номер слайду 15

Теми рефератів: Взаємозв'язок фінансової системи і фінансової політики держави. Управління фінансовою системою. Принципи побудови фінансових систем зарубіжних країн. Функції та обов’язки Міністерства фінансів України. Роль Національного банку і комерційних банків в управлінні фінансами. Фінансові органи та інституції України. Світові фінансові системи. Дискусійні питання суті та складу фінансової системи. Вплив фінансової системи на темпи та пропорції розвитку економіки.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Економіка, Презентації
Додано
10 березня 2023
Переглядів
10308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку