Презентація на тему: ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ І ЙОГО РОЛЬУ РЕАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ

Про матеріал
Фінансова політика – це система державних заходів, спрямованих на мобілізацію фінансових ресурсів, їх розподіл і використання для виконання державою своїх функцій. Головним завданням фінансової політики є забезпечення відповідними фінансовими ресурсами реалізації тієї чи іншої державної програми економічного і соціального розвитку, зовнішньополітичної діяльності. Мета – оптимальний розподіл ВВП між галузями національної економіки, соціальними групами населення, територіями. Завдання – забезпечення реалізації тої чи іншої державної програми відповідними фінансовими ресурсами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4. ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ І ЙОГО РОЛЬУ РЕАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИПлан1. Зміст та завдання фінансової політики.2. Поняття і склад фінансового механізму.3. Фінансове планування.4. Фінансовий контроль.5. Фінансове право. Розвиток фінансового законодавства в Україні.

Номер слайду 2

Фінансова політика – це система державних заходів, спрямованих на мобілізацію фінансових ресурсів, їх розподіл і використання для виконання державою своїх функцій. Головним завданням фінансової політики є забезпечення відповідними фінансовими ресурсами реалізації тієї чи іншої державної програми економічного і соціального розвитку, зовнішньополітичної діяльності. Мета – оптимальний розподіл ВВП між галузями національної економіки, соціальними групами населення, територіями. Завдання – забезпечення реалізації тої чи іншої державної програми відповідними фінансовими ресурсами. Зміст та завдання фінансової політики

Номер слайду 3

Залежно від тривалості періоду і характеру завдань, що вирішуються, фінансова політика поділяється на фінансову стратегію і фінансову тактику. Фінансова стратегія – довготривалий курс фінансової політики, розрахований на перспективу, який передбачає вирішення великомасштабних завдань, визначених економічною і соціальною стратегією. У процесі її розроблення прогнозуються основні тенденції розвитку фінансів, формуються концепції їх використання, визначаються принципи організації фінансових відносин. Фінансова тактика спрямована на розв’язання завдань конкретного етапу розвитку суспільства за допомогою перегрупування фінансових ресурсів і зміни способів організації фінансових зв’язків.

Номер слайду 4

Типи фінансової політики:класична;регулююча;планово-директивна. Безвідповідальне, неправильне ведення фінансової політики призводить, в кінцевому підсумку, до фінансової кризи. Фінансова криза – це глибокий розлад фінансової системи держави, зумовлений економічними й політичними чинниками. Фінансова криза може бути зумовлена також політичними явищами. Це насамперед непомірні воєнні затрати, нераціональне і неефективне витрачення коштів державного бюджету, наявність значних сум державного боргу як внутрішнього, так і зовнішнього. Основні складові фінансової політики держави такі:1. Бюджетна політика.2. Податкова політика.3. Грошово-кредитна політика.4. Митна політика.5. Боргова політика.6. Інвестиційна політика.

Номер слайду 5

Завдання фінансової політики реалізуються через фінансовий механізм. Фінансовий механізм – це комплекс спеціально розроблених і законодавчо закріплених в державі форм і методів створення й використання фінансових ресурсів для забезпечення економічного розвитку та соціальних потреб громадян. Фінансовий механізм це, по суті, методичні, організаційні й правові положення та заходи, які визначають функціонування фінансів в економіці держави. Призначення фінансового механізму зводиться до двох основних функцій – фінансового забезпечення й фінансового регулювання економічних і соціальних процесів у державі.2. Поняття і склад фінансового механізму

Номер слайду 6

Основні фінансові методи: Фінансове планування – діяльність щодо складання планів, формування і використання фінансових ресурсів на рівні підприємств, галузевих структур, адміністративно- територіальних одиниць, держави в цілому. Оперативне управління – втручання у розподільчі процеси з метою ліквідації диспропорцій, своєчасного перерозподілу коштів, забезпечення досягнення запланованих результатів.фінансовий контроль – перевірка правильності вартісного розподілу ВВП і НД за відповідними фондами грошових коштів та їх цільовим використанням. Методи фінансового забезпечення, основними є: Бюджетне фінансування. Кредитування. Самофінансування. Фінансове регулювання діяльності, яке відбувається двома способами: Сальдовим, при якому розподіл створеної вартості здійснюється за окремими елементами, серед яких лише один є результативним (сальдовим). Податковим, тобто через систему оподаткування як вилучення частини доходів підприємств та організацій, а також населення і спрямовання цих коштів у бюджет та державні цільові фонди для задоволення державних потре. Структура фінансового механізму.

Номер слайду 7

Важелі – конкретні форми розподілу і перерозподілу ВВП встановлений порядок фінансування, кредитування та інвестування. До фінансових важелів належать:податки, обов'язкові збори, норми амортизації, норми витрачання коштів у бюджетних установах, орендна плата, відсоток за кредит, дотації, субвенції. Стимули – заробітна плата, доходи працівників, премії, пенсії, матеріальні допомоги, надання різних пільг. До стимулів належать також заохочувальні фонди, створення з прибутку, бюджетне фінансування ефективних напрямів розвитку економіки, фінансування підготовки і перепідготовки кадрів, спеціальні фінансові пільги (податкові пільги і прискорення амортизація). Санкції охоплюють: Штрафи – ступінь матеріального впливу на винних у порушенні законодавства, угод або чинних правил; накладаються, як правило, у твердій грошовій сумі. Пеню – накладають при невчасному виконанні грошових зобов'язань і нараховують за кожен день протермінування платежу; встановлюється у відсотках від суми протермінованого платежу. Основні фінансові важелі, стимули і санкції:

Номер слайду 8

систему норм і нормативів –характеризують певний рівень забезпечення видатків, різних видів фінансових ресурсів (ставки, норми відрахувань податків, платежі до бюджету, інших відрахувань до позабюджетних фондів);ліміти – певні обмеження на використання коштів державного бюджету, підприємств (на зарплати, премії, стипендії, на господарські потреби) або населення;фінансові резерви – тимчасово вилучені з обороту фінансові ресурси, які мобілізуються при настання непередбачених ситуацій (війнах, стихійних лихах тощо). Нормативно-правове забезпечення – регулює взаємодію елементів фінансового механізму. До його складу входять: Конституція України, Закони ВРУ, Укази Президента, Декрети і Постанови КМУ, інструкції, накази, положення міністерств, міжнародні договори тощо. Фінансове регулювання здійснюється через:

Номер слайду 9

Фінансове планування – елемент фінансового механізму, діяльність пов’язана з управлінням фінансами; є процесом формування і використання централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів. Його особливість – здійснюється тільки у грошовій формі і дозволяє дослідити рух грошових форм вартості, який не співпадає з розподілом вартості в натуральній формі. При визначенні фінансових показників використовуються певні методи планування: Метод коефіцієнтів - перенесення на майбутні періоди встановлених у минулому тенденцій або розповсюдження вибіркових даних на іншу частину сукупності досліджуваних об’єктів, які самі не були досліджені (використовується при індексації вартості основних фондів, до оцінці товарно-матеріальних цінностей, плануванні прибутку тощо). Нормативний метод – базується на розрахунку фінансових показників на основі встановлених норм і нормативів (нормативи утворення фондів, амортизаційних відрахувань, нормативи розподілу прибутку, норми витрачання коштів у бюджетних установах тощо). Балансовий метод – передбачає відповідність видатків джерела їхнього покриття, ув’язує всі розділи фінансового плану, внаслідок досягається збалансованість плану (ув’язка доходів і видатків). Крім названих, використовують методи економіко-математичного моделювання, аналітичний метод тощо.3. Фінансове планування

Номер слайду 10

Основним документом фінансового планування є фінансовий план – план формування і використання фінансових ресурсів.

Номер слайду 11

Фінансовий контроль – це контроль законодавчих і виконавчих органів влади всіх рівнів, а також спеціально створених установ за фінансовою діяльністю всіх економічних суб’єктів із застосуванням певних методів і прийомів.4. Фінансовий контроль

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Аудит – це незалежний фінансовий контроль заснований на комерційних засадах. Аудиторська перевірка здійснюється незалежними особами – аудиторами або аудиторськими фірмами. Аудиторські перевірки можуть проводиться з ініціативи керівництва або власників, засновників, суб’єкта господарювання.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Види фінансового контролю: Державний – позавідомчій – здійснюється комісіями ВРУ, КМ, місцевими Радами народних депутатів, державними фінансовими органами. Внутрішньовідомчий – проводиться відомствами, міністерствами, державними комітетами щодо підвідомчих їм підприємств, організацій, установ. Внутрішньогосподарський – здійснюється структурними підрозділами підприємств – бухгалтерією, фінансовою службою підприємства. Мета – перевірка правильності і своєчасності зарахування коштів на рахунок у банку, контроль за залишком на рахунку, за протермінування заборгованості постачальникам, банку, бюджету тощо. Громадський – полягає у проведенні перевірки, виявленні і попередженні різних порушень у фінансово-господарській діяльності підприємств, організацій з ініціативи місцевих органів влади або окремих груп громадян. Аудиторський – здійснюється аудиторськими фірмами або незалежними аудиторами.

Номер слайду 16

За часом проведення: Попередній фінансовий контроль – перевірка операцій до того, як вони відбудуться. Мета – недопущення незаконних і неправильних фінансових операцій. Завдання – виявлення резервів зростання обсягів виробництва, підвищення рентабельності, попередження неекономічного і нераціонального використання грошових коштів; проведення органами державної влади і управління, фінансовими і податковими органами, банківськими установами, працівниками служби обліку на стадії складання плану та бюджету і прийняття фінансових рішень. Поточний фінансовий контроль – полягає у регулярній перевірці виконання підприємствами встановлених завдань з фінансових показників і платежів до бюджету, дотримання ними фінансових норм і нормативів. Здійснюється працівниками служби обліку у процесі проведення тих чи інших фінансових операцій; забезпечує режим економії у використанні коштів, мобілізує внутрішні резерви. Наступний фінансовий контроль – проводиться після проведення операцій практично всіма контролюючими органами. Мета – аналіз і узагальнення підсумків виконання фінансових операцій, виявлення випадків порушення фінансової дисципліни, законів, перекручень у звітності та цільовому використанні коштів.

Номер слайду 17

Методи фінансового контролю: Камеральні та документальні перевірки – проводяться головним чином, податковими органами. Перший вид контролю здійснюється без виходу на підприємство і полягає у перевірці поданої податкової звітності. Документальна перевірка проводиться з виходом на підприємство і передбачає перевірку первинних документів, пов’язаних із нарахуванням податків. Результати документальної перевірки можуть оформлятися довідкою – якщо порушень не виявлено; актом – при встановленні порушень податкового законодавства. Обстеження – анкетування, опитування. Ревізія – це всеохоплююча перевірка усіх сторін діяльності об’єкта господарювання; проводиться регулярно, а її результати оформлюються актом; мета – всебічно сприяти поліпшенню фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій, установ.

Номер слайду 18

Фінансове право представляє собою сукупність юридичних норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають в процесі планового залучення, розподілу і використання грошових фондів державою, необхідних для виконання завдань, поставлених на кожному етапі її розвитку. Фінансове право – це галузь публічного права, предметом якого є норми, що регулюють державні фінанси. Специфіка відносин, що регулюються нормами фінансового права, полягає в тому, що вони складаються в особливій сфері життя суспільства – фінансовій діяльності держави. Предметом фінансового права є суспільні відносини, що виникають, змінюються та припиняються у сфері фінансової діяльності держави. Система фінансового права – це його визначена внутрішня структура, яка складається як відображення реально існуючих суспільних відносин в фінансовій сфері. Система фінансового права дозволяє з`ясувати, з яких підгалузей, частин складається ця галузь права і як ці складові взаємодіють між собою. Сукупність нормативних актів, що містять норми фінансового права, прийнято визначати як фінансове законодавство. Основним джерелом фінансового права є Конституція України, яка закріпила форми, методи, принципи здійснення фінансової діяльності держави, правове положення органів державної влади і управління в цій сфері, основні принципові положення фінансового права. Наступним нормативно-правовим актом є Бюджетний кодекс, яким регулюються відносини, що виникають в процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів і розгляду звітів про їх виконання, а також контролю за їх виконанням. Зараз законодавчі працюють над нормами Податкового кодексу.5. Фінансове право. Розвиток фінансового законодавства в Україні

Номер слайду 19

І. ТЕСТИ1. Фінансова політика – це:а) сукупність юридичних норм які регламентують фінансові відносини;б) засіб впливу фінансових відносин на економічний та соціальний розвиток суспільства; в) сукупність організаційних та правових форм і методів управління фінансовоюдіяльністю держави;г) вірної відповіді немає.2. Фінансове право – це:а) засіб впливу фінансових відносин на економічний та соціальний розвиток суспільства; б) сукупність юридичних норм, що регламентують фінансові відносини;в) інструмент формування та використання централізованих та децентралізованих фінансових ресурсів;г) сукупність організаційних та правових форм і методів управління фінансовою діяльністю держави.3. Фінансовий механізм – це:а) інструмент формування та використання централізованих та децентралізованих фінансових ресурсів;б) сукупність юридичних норм, які регламентують фінансові відносини;в) сукупність економіко-організаційних та правових форм і методів управління фінансовою діяльністю держави;г) вірної відповіді немає.4. За характером заходів і часом їх здійснення фінансова політика поділяється на:а) фінансову стратегію і бюджетне регулювання; б) фінансову тактику і фінансову стратегію;в) оперативну фінансову політику і фінансову тактику; г) фінансову стратегію і бюджетне регулювання.5. Фінансова стратегія – це:а) напрями, форми і методи використання фінансових ресурсів;б) сформована система довгострокових цілій фінансової діяльності і найефективніших шляхів їх досягнення, які визначаються фінансовою ідеологією;в) система принципів і методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов’язаних з рухом фінансових ресурсів;г) процес визначення оптимальної структури капіталу.6. Прикладом фінансової тактики можуть бути:а) амортизаційна і податкова політика; б) грошова реформа, бюджетна політика;в) бюджетна політика, податкова політика;г) вдосконалення системи оподаткування, надання пільг окремим платникам податків, територіальний розподіл фінансових ресурсів через бюджетну систему.7. Основні елементи фінансового механізму:а) фінансове планування, фінансові важелі та стимули; б) фінансові показники, управління фінансами;в) фінансовий контроль, фінансове право;г) фінансове планування і фінансовий контроль, стимули, важелі, санкції, нормативне- правове забезпечення. Практичне (семінарське) заняття:

Номер слайду 20

8. До основних методів фінансового планування належать:а) оперативний, поточний, прогнозування;б) самофінансування, кредитування, бюджетне фінансування; в) нормативний метод, балансовий метод, метод коефіцієнтів; г) попередній; наступний, поточний;9. Фінансові важелі – це;а) податки з населення, податок на прибуток, податок на додану вартість; б) фінансові показники, управління фінансами;в) дотації, виплати по безробіттю, пенсії, стипендії; г) фінансовий контроль, фінансове право.10. У яких формах здійснюється фінансовий контроль?а) документальні перевірки і ревізії;б) тематичні обстеження і спостереження; в) попередній, поточний, наступний;г) зовнішній і внутрішній.11. Назвіть види фінансового контролю залежно від суб’єктів контролю й характеру контрольної діяльностіа) комплексний, тематичний, повний, вибірковий, частковий;б) державний, відомчій, внутрішньогосподарський, незалежний, суспільний; в) зовнішній, внутрішній;г) документальний, фактичний, дистанційний, безпосередньо на місці.12. Поточний фінансовий контроль полягає:а) в перевірці операцій до того, як вони відбудуться;б) проводиться після проведення операцій практично всіма контролюючими органами;в) полягає у регулярній перевірці виконання підприємствами встановлених завдань з фінансових показників і платежів до бюджету, дотримання ними фінансових норм і нормативів;г) всеохоплююча перевірка усіх сторін діяльності об’єкта господарювання;13. Попереджати можливі зловживання при одержанні і витраті коштів покликаний певний вид контролю, це:а) президентський; б) поточний;в) валютний; г) податковий.14. Суб’єктом фінансової політики є:а) Міністерство фінансів; б) держава;в) населення; г) вірної відповіді немає.15. Зміст фінансової політики полягає в:а) формуванні централізованих та децентралізованих фондів фінансових ресурсів; б) використанні централізованих та децентралізованих фондів фінансових ресурсів; в) розробці основних напрямів використання фінансів держави;г) вірної відповіді немає.

Номер слайду 21

Тестове завдання № 2 Кожному з наведених нижче положень, знайдіть відповідний термін або поняття:1. Фінансові ресурси2. Фінансова система3. Фінансовий механізм4. Фінансова політика5. Фінансовий апарат6. Фінансові фонди7. Державні фінанси8. Фінанси населення9. Керування фінансами10. Фінанси підприємств1)Сукупність форм організації фінансових відносин, методів (способів) формування та використання фінансових ресурсів з метою створення сприятливих умов для економічного та соціального розвитку суспільства.2)Система грошових фондів, що знаходяться в руках держави і призначених для фінансового забезпечення функцій, їй властивих.3)Цілеспрямована діяльність держави, пов'язана з практичним використання фінансового механізму.4)Органи, що здійснюють керування фінансами.5)Система грошових фондів, що забезпечують процес виробництва і відтворення.6)Діяльність держави, підприємства по цілеспрямованому використанню фінансів.7)Грошові доходи, нагромадження і надходження в руках суб'єктів господарювання і держави і призначені на цілі розширеного відтворення, матеріальне стимулювання працюючих, задоволення соціальних потреб, нестатків оборони і державного керування.8)Грошові фонди, що формуються в жителів країни з доходів, отримані на основі їх трудової і господарської діяльності.9)Сукупність сфер і ланок фінансових відносин, взаємозалежних між собою.10)Грошові фонди, що формуються за рахунок фінансових ресурсів.

Номер слайду 22

Тестове завдання № 3 Кожному з наведених нижче положень, знайдіть відповідний термін або поняття:1. Фінансовий контроль2. Фінансове право3. Фінансове законодавство4. Фінансово-правова норма5. Фінансова дисципліна6. Ревізія7. Аналіз фінансової діяльності8. Моніторинг9. Нагляд10. Аудит1)Сукупність нормативних актів органів центральної законодавчої і виконавчої влади, що регулюють фінансові відносини.2)Особлива форма вартісного контролю за фінансовою діяльністю всіх економічних суб'єктів, дотриманням фінансово-господарського законодавства, доцільністю витрат, економічною ефективністю фінансово-господарських операцій.3)Установлення вірогідності, повноти і реальності бухгалтерської і фінансової звітності.4)Постійний контроль з боку кредитних організацій за виконанням виданої позички фінансовим станом підприємства-клієнта.5)Контроль над економічними суб’єктами, що одержали ліцензію на той чи інший вид фінансової діяльності.6)Обов’язковий для всіх підприємств, організацій і посадових осіб порядок здійснення фінансової діяльності.7)Галузь права, що регулює правові відносини у фінансовій сфері.8)Правило поведінки в сфері фінансів, зафіксоване в законодавчих і нормативних актах.9)Повне обстеження фінансово-господарської діяльності економічного суб’єкта.10)Детальне вивчення періодичної чи річної фінансово-бухгалтерської звітності з метою загальної оцінки результатів фінансової діяльності, оцінки фінансової стану і забезпеченості власним капіталом.

Номер слайду 23

Заповніть порожні місця структурно-логічної схеми, позначені знаками запитання, необхідними термінами (поняттями) відповідно до змісту.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Завдання. Визначте, правильні (П) чи неправильні (Н) такі твердження:1. Тільки виробництво ВВП створює стабільні фінансові передумови для процвітання нації.2. Найбільш динамічною частиною фінансової політики є фінансова тактика.3. Залежно від тривалості періоду і характеру завдань, що вирішуються, фінансова політика поділяється на фінансову стратегію і фінансову операційну діяльність.4. Нормативний метод передбачає відповідність видатків джерела їхнього покриття, ув’язує всі розділи фінансового плану, внаслідок досягається збалансованість плану (ув’язка доходів і видатків).5. Фінансовий механізм це, по суті, методичні, організаційні й правові положення та заходи, які визначають функціонування фінансів в економіці держави.6. Поточне фінансове планування має на меті реалізацію фінансової стратегії підприємства в більш довгостроковому періоді.7. Оперативне фінансове планування має на меті реалізацію поточних фінансових планів і конкретизацію їх показників у формі бюджетів.8. До фінансових важелів належать: податки, обов'язкові збори, норми амортизації, норми витрачання коштів у бюджетних установах, орендна плата, відсоток за кредит, дотації, субвенції.9. Невтручання держави в економіку – це основна риса регулюючого типу фінансової політики.10. Під фінансовою стратегією розуміється комплекс заходів, спрямованих на досягнення перспективних фінансових цілей.11. Фінансовий механізм для здійснення фінансових відносин, у яких безпосередньо бере участь держава, називається директивним.

Номер слайду 27

Теми рефератів1. Фінансова політика і фінансова безпека держави.2. Основні напрямки фінансової політики на сучасному етапі соціально-економічного розвитку України.3. Фінансовий механізм, його вплив на ефективність економіки та напрями вдосконалення.4. Реформування фінансового механізму в умовах демократичних та ринкових перетворень.5. Організація фінансового контролю в Україні, функції та повноваження контролюючих органів.6. Організація фінансового планування і система фінансових планів у економіці України.7. Система фінансових планів, їх взаємозв'язок та розвиток в Україні.8. Податкова політика України та шляхи її удосконалення.9. Сутність фінансової політики як складника економічної та соціальної політики держави.10. Економічна сутність фінансового контролю і його удосконалення в сучасних умовах.11. Фінансова криза: причини виникнення та шляхи подолання.12. Фінансова політика в економіках різних країн.13. Вплив політичних чинників на державні фінанси в демократичному суспільстві.14. Взаємодія фінансового механізму з фінансовою політикою держави.15. Фінансова політика України та шляхи її удосконалення.16. Дискусійні питання сутності і ролі фінансового механізму в реформуванні економіки і підвищення ефективності суспільного виробництва в умовах ринку.17. Аудит, його принципи, розвиток і становлення в Україні.18. Поточні та перспективні фінансові плани в економічній системі держави.19. Економічна сутність фінансового контролю та його удосконалення в сучасних умовах.

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Економіка, Презентації
Додано
10 березня 2023
Переглядів
6441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку