Презентація на тему "Фразеологізми античного походження"

Про матеріал
Матеріал розкриває значення висловів, джерелом яких є антична міфологія. Рекомендовано для 10 класу філологічного профілю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ АНТИЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ Підготувала вчитель української мови та літератури Пономаренко В. А. Краснокутський ліцей №2

Номер слайду 2

Фразеологізми, фразеологічні одиниці або фразеологічні звороти – це мовні одиниці, які складаються з кількох роздільно оформлених компонентів, які характеризуються стійкістю лексичного складу та синтаксичної будови і , як і окремі слова, позначають поняття.

Номер слайду 3

АВГІЄВІ СТАЙНІ - бруд, велике безладдя, занедбані справи Авгій – елідський цар, що мав багато худоби, стійла якої не вичищались 30 років. До Авгія на службу прийшов Геракл( у римлян - Геркулес) Він був дужим, розумним, винахідливим. І спрямував води ріки Алфей на Авгієві стайні та вичистив їх за один день /сьомий подвиг Геракла/.

Номер слайду 4

АМАЛЬТЕЇ РІГ(ріг достатку) - щось у великій кількості  Амальтея – німфа, дочка крітського царя Мелісса (коза). Амальтея вигодувала на острові Кріт Зевса. Потім ріг кози Амальтеї Зевс подарував донькам Мелісса, з того рога вони завжди могли брати все, чого тільки забажають.

Номер слайду 5

АРІАДНИНА НИТКА - спосіб, що допомагає розв’язати якесь важке питання, знайти правильний вихід з якоїсь ситуації.  Аріадна, закохана в Тесея допомогла йому вбити Мінотавра і подарувала клубок, що вказував шлях з лабіринту.

Номер слайду 6

АХІЛЛЕСОВА П’ЯТА - слабке, вразливе місце в людини Фетіда, мати Ахілла, прагнучи загартувати сина, купала його у водах Стіксу, тому Ахілл мав єдине вразливе місце – п’яту, за яку його тримала, купаючи, мати.

Номер слайду 7

ГЕРКУЛЕСОВІ СТОВПИ - кінцева межа, край, крайність Так за античним міфом називалися дві скелі на берегах Європи й Африки біля Гібралтарської протоки, зведені Гераклом на краю світу.

Номер слайду 8

ГЕРКУЛЕСОВА СИЛА - надлюдська, надзвичайна сила Геркулес – це син Зевса та земної жінки Алкмени. Він мусив служити і підкорятися Еврісфею. Коли Геркулес виріс, то повинен був здійснити дванадцять подвигів, а вже потім стати вільним. Кожен із цих подвигів вимагав нелюдської сили.

Номер слайду 9

ГЕРОСТРАТОВА СЛАВА - слава, здобута будь-якою ціною, навіть злочином Герострат – грек, який спалив храм Артеміди, щоб якимось чином зажити слави й увічнити своє ім’я.

Номер слайду 10

ГОРДІЇВ ВУЗОЛ - про складне переплетіння обставин, заплутані проблеми Гордій – міфічний цар Фрігії. Поставив воза у храмі Зевса й обв’язав ярмо дуже заплутаним вузлом. Той, хто зуміє розплутати вузол, мав стати володарем Азії. Його розрубав Олександр Македонський.

Номер слайду 11

ДАМОКЛІВ МЕЧ -небезпека або неприємність, що постійно загрожує комусь Сиракузький тиран Діонісій Старший посадив під час бенкету Дамокла на своє місце і повісив над його головою гострий меч на кінській волосині, як символ тих небезпек, які неминуче загрожують тирану, щоб той не заздрив йому.

Номер слайду 12

БОЧКА ДАНАЇД - марна, даремна, нескінченна й безрезультатна робота Данаїди –50 дочок аргоського царя Даная, який звелів їм убити своїх чоловіків у шлюбну ніч. За цей злочин Данаїди були покарані богами – приречені вічно носити воду в бочку без дна.

Номер слайду 13

ЕЗОПІВСЬКА МОВА - мова натяків, недомовок, замасковане висловлювання думок Від імені давньогрецького байкаря – Езопа . Езоп жив у VI ст. до н. е. Він був нещасним рабом, тому не мав права вільно казати те, що думав, але міг замасковано висловлювати свої думки у байках.

Номер слайду 14

ЕОЛОВА АРФА - дуже чутлива, вразлива людина Еол – повелитель вітрів. Еолова арфа – арфа, струни якої звучать від подиху вітру.

Номер слайду 15

КАНУТИ В ЛЕТУ - піти в небуття, зникнути назавжди Лета – річка забуття в Аїді. Коли померлий пив з Лети воду, його душа забувала все, що пережила й бачила на землі.

Номер слайду 16

МІЖ СЦИЛОЮ Й ХАРИБДОЮ - коли небезпека загрожує з обох боків Від назви двох міфічних чудовиськ, Сцили та Харибди, які жили по обидва боки вузької Мессинської протоки і губили всіх, хто сюдою пропливав.

Номер слайду 17

СКРИНЬКА ПАНДОРИ - осередок лиха, підступний дарунок Брат Прометея Епіметей узяв Пандору за дружину. У його домі стояла скриня, де були сховані всі лиха, яку з цікавості відчинила Пандора. І звідти по світу розлетілися численні лиха, що завдають людям мук, горя, страждань.

Номер слайду 18

ОСІДЛАТИ ПЕГАСА - стати поетом Пегас в грецькій міфології – крилатий кінь, що народився з тулуба Медузи. За допомогою чарівної вуздечки, яку подарували боги, герой Беллерофонт зміг осідлати Пегаса, піднявся над землею і вбив чудовисько – химеру.

Номер слайду 19

ПРОКРУСТОВЕ ЛОЖЕ - мірка, під яку штучно, насильно підганяють що-небудь, пристосовуючи до нього Прокруст – прізвисько розбійника, який заманював подорожніх і клав їх на своє ліжко. Коли люди були коротші за ліжко, Прокруст видовжував їх, а коли довші, то відрізав їм ноги.

Номер слайду 20

ТАНТАЛОВІ МУКИ - страждання, яких зазнає людина від усвідомлення близькості бажаної мети і неможливості її досягти Тантал був улюбленцем богів. Коли він запишався та образив богів, ті скинули його в Аїд. На тому світі Тантал, стоячи по шию у воді, не міг утамувати спраги, бо вода відступала, коли він нахилявся, щоб напитися; над ним на гілках рясніли стиглі плоди, але він не міг їх дістати.

Номер слайду 21

ЯБЛУКО РОЗБРАТУ(яблуко незгоди, яблуко чвар) - предмет суперечок, причина ворожнечі  Вислів, пов'язаний із міфом про яблуко, що його богиня чвар Ерида підкинула гостям на весіллі Пелея та Фетіди.

ppt
Додано
14 січня
Переглядів
786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку