Презентація "Орфоепічний практикум" з української мови для 10 класу

Про матеріал
Презентація "Орфоепічний практикум" (з підготовки до НМТ) з української мови для 10 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Говорімо правильно!

Номер слайду 2

Орфоепічний практикум. Прочитаймо речення, правильно наголошуючи слова: Обов'язкова складова зеленого борщу – щавель. Легкий вітерець колише останнє багряне листя на деревах.3. Вірші Василя Симоненка приваблюють своєю щирістю.4. Пахло воском і сирими дровами, які купками лежали там і тут біля печей. (Б. Левін)5. I я дивлюсь крiзь жовтий листопад Туди, де мiст громадиться похмуро. (І. Жиленко)6. Стара Європа чує над собою визвольних армій сурми бойові. (Ю. Яновський)

Номер слайду 3

7. Звичайна, друзі, загадка для вас; вгадайте, про яке словечко мова: простий числівник це і водночас це – наказовий спосіб дієслова. То яке ж це слово? (Три). (Д. Білоус)8. – От і добре! Слава Богу! – промовив Прокопович. – Будемо близькими сусідами. (І. Нечуй-Левицький)9. Викінчений корабель набував у нашій уяві ознак живої істоти. (Ю. Яновський)10. У великих чавунах, горщиках, каструлях шкварчала свинина, телятина і курятина. (М. Томчаній)11. По течії завжди можна визначити, в яку сторону знижується місцевість. Чим крутіший схил, тим бистріша течія. (з навч. літ.)

Номер слайду 4

12. Дочка української письменниці Олени Пчілки мала, як і матір, промовистий національний псевдонім – Леся Українка.13. В повітрі дощ, і гречка пахне тепло, Немов розлився бурштиновий мед. (М. Рильський)14. Десь звисока лилась пісня жайворонка – весела, потужна й легка. (В. Підмогильний)15. Вийшли з лісу олені, один за другим, а що вийде новий, то роги у нього все кращі та веселіші. (М. Коцюбинський)16. Зараз ти ростеш, все в тобі грає, але і в твоєму підлітковому віці людині пора вже замислюватись над собою, над своїми вчинками. Сьогодні ти підліток, завтра дорослий. (О. Гончар)

Номер слайду 5

17. – Чи готові ви на подвиг, не одноразовий, а щоденний, який триватиме все наше життя?.. (Д. Ткач)18. Шевченко – це такий літературний феномен, історичну роль якого не можна зрозуміти, якщо розглядати ізольовано від історії українського народу не тільки його доби, а й наступних часів. (з наук. літ.)19. Денис зовсім скипів. Побілів, зірвався з лави, стиснув кулаки і сказав, задихаючися зозла: – Тату, виженіть його з хати, а то я його зараз битиму! (Б. Грінченко)20. Вже спущені матово-жовті жалюзі в кімнаті попрорізувались жовтогарячими смужками від низького сонця. (Леся Українка)

Номер слайду 6

Вишиванка. Вишиваний

pptx
Додано
22 січня
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку