Презентація на тему " Характерники"

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми " Історія виникнення козацтва" про особливі можливості воїнів- характерників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХАРАКТЕРНИКИ

Номер слайду 2

ХАРАКТЕРНИКИХарактерники - це каста воїнів, вихованих у системі давніх народних (традиційних, язичницьких) звичаїв, цінностей, обрядів. Внаслідок особливого військового устрою, способу життя та інших чинників, у козаків-характерників виробились особливі звички, нахили, поведінка, риси характеру та світогляд, котрі суттєво відрізняли їх від інших козаків. Сама назва "характерник" є дуже давньою, й походить від санскритського слова "ХАРА", що означає - енергетичний центр, пуповина, джерело енергії. Звідси, ймовірно, і слово "харакірі", що потрапило до азіятів і означає в них - "знищення джерела енергії" та "харіхара" у індусів - "злиття з божественим".

Номер слайду 3

https://www.youtube.com/watch?v=xs7h8ql9l. E4 Козацька звичаєва система виховувала безстрашних людей Честі і Совісті, котрі гідні були покласти власне життя за Правду, чудово володіли своїм тілом та розумом, мудро розпоряжалися усіма своїми природними властивостями, були володарями і господарями своєї долі. Були завжди бадьорими, зарядженими вірою, силою та оптимізмом, адже могли підкорити собі людську думку, логіку, психіку. Колосальна самодисципліна й витримка робила їх, по суті, надлюдьми. Козацький Звичай змушував козаків жити в Гармонії з Всесвітом та в Ладу із самими собою. Звідси вислів "ладувати". Ладування - це стан духовної взаємодії із усіма стихіями простору: землі, води, вогню, вітру. Звичай формував високий рівень психологічної майстерності та ідеологічної підготовки. Тому, у козацькому війську характерники, зазвичай, виконували особливу роль - ставали розвідниками і знахарями. Це люди, які здатні були виконувати різноманітні завдання та доручення в екстримальних умовах, що і зумовлювало їх особливий статус.

Номер слайду 4

Походження козаків-характерників. Етнічно характерники є нащадками скіфо-сарматських племен у Північному Причорномор'ї на території України. Далі козаки розселилися по Європі та Азії. Важливим атрибутом і неодмінною ознакою характерника, який досі зберігають українці, є козацький чуб — пасмо волосся, коса, що виростала з маківки голови. Звідси, можливо, й походить назва - «косак» (козак). Носіння чуба з давніх-давен у різних народів означало приналежність до військової касти. У козаків ця особлива зачіска також отримала назву - “оселедець”. Це не просто зачіска, а ще й своєрідний КОД, який вирізняв козака серед інших. Чуб був сакральним символом єднання з Богом. Вважалося, що у місці, де вибривали чуба - сконцентрована свідомість та енергія, усі попередні карми (життєві втілення) козака. Чуб - як промінь, як ядро, що концентрує усю життєву силу і енергію особистості.

Номер слайду 5

Магічні здібності характерників. Український фольклор, міфологія і стародруки подають нам різноманітні свідчення про неймовірні особливості козаків-характерників:"....їх не брали кулі";"...вони ходили по морських хвилях наче по землі";"...могли бачити на кілька верстов навколо себе";"...перекидалися на котів та вовків";"...уміли чути і бачити на великій відстані";"...перетворювали людей на кущі, а вершників на птахів";"...проходили у табір ворога непоміченими";"...могли лежати годинами під водою";"...зменшуватись чи збільшуватись до потрібних розмірів";"...виходили непоміченими із в’язниць, не порушивши засувів";"....лікували смертельні рани" (козацькі знахарі і костоправи ставили на ноги тяжкохворих);"...впливали на свідомість людей і тварин";"...уміли навести туман на ворогів".

Номер слайду 6

Найбільш часто козаки-характерники виступали в ролі знахарів, виконуючи функції як швидкої допомоги на полі бою, так і наступного лікарського супроводу, оскільки в козацьких загонах, в більшості своїй, лікарів, як таких не було. Дуже часто козаки-характерники були, радниками козацької старшини. Характерники були неперевершеними бійцями, розвідниками. Спеціально навчені козаки в часи запорізького козацтва становили загони пластунів, свого роду спецназ того часу. Характерник не міг померти, не передавши свій Дар Відання (знання) хоча б одному наступникові. Так ці знання і збереглися до наших днів. Козаки-характерники були обраними воїнами, елітою війська. За звичаєм, навчалися в храмах Світовида і Перуна. Серед характерників були ті, які жили більше ста років на світі. Парадоксальний факт: незважаючи на те, що на Січ не допускалися жінки, вони зустрічалися серед військових магів-характерників. У козака-характерника завжди з собою були підкова і люлька. Він знав, як розслабляти і качати м’язи за допомогою підкови.

Номер слайду 7

https://www.youtube.com/watch?v=PPo. Jyo3b. Ch0 Бойовий гопак - це унікальна бойова система духовного і фізичного вишколу, відтворена на основі елементів традиційного козацького бою та рухів, що збереглися в народних танцях (гопак, аркан, козачок, метелиця). Бойовий гопак - це лицарське мистецтво українсь­кого народу, яке достойно конкурує з японським карате, китайським кунг-фу, грецьким панкратіоном, французьким саватом, американським кік-боксінгом, бразильським капу-ейро, тощо. Слово "гопак" походить від вигуку “гоп”, що позначає стрибок, притупування в танці. “Гоп (вигук), гопа, гопашеньки, гопати, гопкати, гопцювати, гопак (танець), гопи і гопки “стрибки в танці” (вдарити в гопи “танцювати”)Гопак - це не тільки мистецтво бою, мистецтво танцю, а ще й гармонійна система виховання особистості і духовного розвитку. Гопак передбачає, окрім спортивної підготовки, ще й володіння традиційною зброєю, обов’язково спів, гру на музичних інструментах, ораторське мистецтво, написання віршів, вивчення мов. Особливу увагу приділено розвитку розумових та духовних якостей/здібностей людини.

Номер слайду 8

ВІДОМІ ХАРАКТЕРНИКИВчені вважають, що деякі кошові та гетьмани – характерники України. Ними є:отаман Северин Наливайко;фастівський полковник Семен Палій;сподвижник Богдана Хмельницького та герой Корсунської битви Максим Кривоніс;Іван Богун, який міг вийти з невеликим загоном проти цілого війська;кошовий Григорій Сагайдачний, «який виходив з води сухим, куль уникав»;Іван Нечай, для якого поляки тримали заряджену срібним ґудзиком рушницю. Казали в народі, що також Іван Сірко великий характерник. Його прізвище походить від «сірий», має вовчу етимологію. Вороги боялись отамана, називали «урус шайтан».

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Олег Шупляк - український художник

Номер слайду 11

МУЗИКАhttps://www.youtube.com/watch?v=5 Cvzb. WXn7_U&list=OLAK5uy_l. Xjih. Zn. Qsgte. A4q. ERh. BS8 A2c. Fo1 Ub. HVFQhttps://www.youtube.com/watch?v=LDYkft6 HZXkhttps://kozaku.in.ua/video/https://books.ksd.ua/kharakternyk/4/

pptx
Додав(-ла)
Пікалова Iрина
Додано
17 травня 2023
Переглядів
1223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку