Презентація "Ренесанс в Україні"

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть вчителю історії повніше розглянути питання взаємозв'язку української та західноєвропейської культури. Подано зразки скульптури, образотворчого мистецтва та архітектури 16-18 ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ренесанс в українській культурі:самобутність чи європейські традиції?

Номер слайду 2

Ренесанс або Відродження — епоха небувалого розквіту культури у XIV — початку XVII ст., в ході якого виникла нова культура, звернена до земних справ, прагнення людей до щасливого життя, сформувалися нова філософія, наука,  мистецтво Ренесанс прийшов на наші землі пізніше західноєвропейського Від­родження.

Номер слайду 3

Вірменська церква. II половина  XIV ст. Майстер Дорінг. Готичний стиль в Львові. Латинський катедральний костел. Хто зачинатель цього стилю?

Номер слайду 4

Ренесанс. Збудована  1577  року  Петром Красовським. Успенська  церква збудована у 1591–1629 рр. за планом Павла Римлянина. Хто зачинатель цього стилю?

Номер слайду 5

Висновок: архітектура України переймає досягнення Західної Європи. Навчається кращому і починає свій подальший розвиток на синтезі двох культур. Але відчутна домінанта національного стилю. Храм на Закарпатті.

Номер слайду 6

Все так схоже…. Надгробок Анни Сенявської із замкової каплиця у Бережанах. Скульптура Мікеланжело "Мадонна з немовлям". Вплив західноєвропейського мистецтва на українське мистецтво різьби та скульптурі.

Номер слайду 7

Що спільного бачите ви на цих портретах?Раїна Вишневецька дуже багато зробила для розвитку православ’я. Робота Пітера Рубенса

Номер слайду 8

Розвиток українського портретного живопису. Під впливом гуманістичних ідей художники того часу прагнуть передати характер, розум, силу волі, почуття власної гідності.

Номер слайду 9

Зачинателі гуманістичної культури в Україні: Юрій Дрогобич, Павло Русин та Станіслав Оріховський. Юрій Дрогобичвчився в Краківському,Болонському університетах. Станіслав Оріховський п'ять університетів. Павло Русин - Краківський та Грейсфельдський університети Невже ви вважаєте, що повернувшись додому, вони не принесли з собою прогресивні ідеї західноєвропейського Відродження?

Номер слайду 10

Острозька греко-слов'яно-латинська академія. перший в Східнії Європі вищий навчальний заклад – засновано князем Василем-Костянтином Острозьким. греколатинська. Українська культура. Давньої РусіВізантії Західної Європи. Український Ренесанс слов'яно. Традиції Питання: « Навіщо навіть у школі Львівського братства вивчали латинську мову?»Відповідь: « Знання латини давало учням змогу ознайомитися з досягненнями західноєвропейської науки та літератури».

Номер слайду 11

Висновок: Наша культура перебувала у тісному зв 'язку з європейською культурою, тому переймала кращі досягнення Західної Європи. Ренесансна культура України  - це частина загальноєвропейського Ренесансу. Україна - це Європа. Україна - це Європа.

pptx
Додано
26 травня 2023
Переглядів
706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку