Розробка до презентації Ренесанс в українській культурі:самобутність чи європейські традиції?""

Про матеріал
Додаток до викладеної презентації "Ренесанс в українській культурі: самобутність чи європейські традиції" для учнів 8 класу. На жаль, не виклала вчасно, тому додаю.
Перегляд файлу

Тема: «Ренесанс  в українській культурі: наслідок тривалого прлцесу взаємодії  вітчизняної та європейської культури чи самобутній  феномен традиційної культури?»

Нагадаю, шо  Ренесанс або Відродженняце епоха небувалого інтелектуального і художнього розквіту  у  14 — початку 17 ст., в ході якого виникла нова культура, звернена до земних справ, прагнення людей до щасливого життя,  сформувалися   нова філософія і наука;  мистецтво.  Ренесанс   прийшов   в Україну  пізніше  західноєвропейського   Від­родження. Причина такого відставання була  пов´язана із занепадом внаслідок монголо-татарської навали, коли на українських землях були знищені головні культурні центри.
 

Відповідь на  поставлене питання проста: український ренесанс – це процес взаємодії української  та західноєвропейської культур.  Для  підтвердження цього  приведу таки докази:

Найраніше і найяскравіше  ренесансні  тенденції проявилися  в архітектурі, тому   подивимося на архітектуру:  

Слайд  -  У Європі виникає готичний стиль, у XIV ст. цей стиль  поширюється в Галичині. Найстарішою пам'яткою готичної доби, де готичні елементи співіснують ще з візантійським стилем, є Вірменська церква у Львові ( 14 ст.). У православних храмах  з'являються поодинокі деталі, властиві європейській готиці, але  творчо переосмислені  нашими  майстрами.

Слайд  -  В XVI  ст. в  архітектурі  Європи  панує  стиль  Ренесансу.   Ренесансний стиль приходить  і  в Україну.   Лише у Львові у цьому стилі збудовані: «Високий замок»,  «Чорна кам'яниця»,  будинок  та  вежа   грецького купця  Корнякта, каплиця Трьох святителів,  братська Успенська церква.   Оновлений  замок в  Острозі,  перетворився на справжній ренесансний центр у Східній  Європі і заслужено називався "волинськими Афінами".

Слайд - Хто ж будував ці споруди? Архітекторами та будівельниками були переважно італійці   та митці зі Швейцарії: Петро Італієць, Домінічі Римлянин, Петро Барбоні.  Наприклад: Успе́нська  церква у Львові   збудована  Павол Римлянином. «Чорна кам'яниця»  - збудована італійцем  Петром Красовським,

  Але відомі імена й українських архітекторів: Мартин Люшня, Лука Пряшів, Амвросій Прихильний              ( збудував у Львові  синагогу).

За  малюнками XVI ст.,  знаємо, що значна кількість придніпровських   церков  будувалися, вочевидь, західноукраїнськими майстрами. Отже,  ренесанс у архітектурі поширювався саме з західноукраїнських земель,  бо  Західна Україна була  територіаьно ближча до Західної Європи і  стала провідником  культури  Відродження  для всієї України.

Висновок: архітектура України переймає  досягнення  Західної  Європи,  навчається  кращому і починає  свій подальший розвиток на синтезі двох культур. Хоча, я не оспорюю домінанту національного  стилю, треба просто подивитися на дерев'яні храми на західноукраїнських землях, передусім у Карпатах і на Прикарпатті.

Подивимося на   мистецтві різьби та скульптурі.    У різьбленому  українському  іконостасі  відчувається вплив італійського Ренесансу,  залишилися відомими імена майстрів  з німецького міста Нюрнберга.

Слайд  - Прикладом гармонійного поєднання скульптури  і   різьблярства,  де є  ренесансні  мотиви є  надгробні пам´ятники.  Порівняйте  скульптури на  надгробку Ганни Синявської з Бережан  і  Матір Божую зі  скульптури Мікеланжело "Мадонна з немовлям".   В обох випадках ви бачите  образ  жінки, шо  зворушує гармонією, грацією форм. Ви бачите, що   українські митці, як  і великий  Мікеланжело намагались пробудити у глядачів  емоції   ніжності,  зворушливості,  величі, гідності, що так яскраво виражені в обох витворах..  Все так схоже….

Відбувалися зміни і в іконопису, йшов розрив із візантійською традицією.  Польські королі ХІV-ХV ст., першими з яких були Казимир Великий та Ягайло, доручали саме «руським» майстрам розписувати фресками найголовніші храми в Польщі.

Постаті звільняються від візантійської   нерухомості, урочистості й ставали більш земними, обличчя набули усе більш індивідуального виразу. Найпопулярніші сюжети - зображення  святих, зокрема Юрія Змієборця і сцен «Страшного суду».

Але  стверджую, що відбувалося органічне  поєднання традиції  українського  мистецтва з новими ренесансними  віяніями. Тому у  скульптурі на  надгробку Ганни одяг  виготовлений так, ніби  списаний  із  ікони.

Слайд  - Я можу привести  багато прикладів, впливу західної культури  на українську, бо цей вплив відчувався скрізь:   у  театральному, ювелірному  мистецтві,  музичній  культурі, живопису,  книгодрукуванні.  Але всі запозичення вдумливою працею приводяться до злагоди з місцевими традиціями і  так засвоюються українськими митцями.

Слайд - Торкнуся духовної культури: Зачинателями гуманістичної культури в Україні  вважаються Юрій Дрогобич,  Павло Русин   та   Станіслав Оріховський.
Всі вони  навчалися в університетах Західної Європи, Станіслав Оріховський -  аж в пьятох. В Західній Європі С. Оріховського називали "русинським Ціцероном.
Невже ви вважаєте, що повернувшишя додому, вони не принесли з собою   прогресивні ідеї  Західного Відродження?

Звичайно, що  історія та світоглід кожного народу неповторні, тому неповторні і їх культури, але жити ізольовано від інших держав в 16-17 ст. було вже неможливо, бо  розпочався процес зародження індустріального  суспільства   ( і в Україні також – згадайте фільварки.)

Слайд -  Ми себе бачили нащадками Великої Русі, тому намагалися відновити традиції  Русі-України, але й йти в ногу їз часом, приймаючя  досягнення Західного Ренесансу. Доказ тому:  Острозька греко-слов'яно-латинська академія. засновано У 1576   князем Василем-Костянтином Острозьким.  Сплетіння трьох  культур: давньоруської, візантійської  та західноєвропейської - це перша особливість нашого Ренесансу

Слайд – другою собливістю  українського Ренесансу  було те, що він відбувався в період, коли ми не мали  своєї держави і відчували на соби національні,  релігійні утиски, тому головною ідеєю Ренесансу в Україні було  на відміну від Західної  Європи не стільки відродження гуманізму, скільки   прагнення   національного відродження  що   виявилось у діяльності братств, у розвитку полемічної літератури, православної освіти.

Слайд:  Висновок: Український народ створив свою багату  культуру, Але  наша культура перебувала  у тісному зв 'язку з європейською культурою  і переймала кращі досягнення Західної Європи.  Ренесансна культура України -  це  частина  загальноєвропейського  Ренесансу.

-------------------------

 

1

 

docx
Додано
27 травня 2023
Переглядів
199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку