Презентація на тему "Хочу-Можу-Треба"

Про матеріал
Презентація на тему:"Хочу-Можу -Треба" - це формула вибору професії для випускників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хочу-Можу-Треба. «Три кита»-професійного вібору.

Номер слайду 2

Профорієнтація. Це комплекс заходів соціально-економічного, психолого-педагогічного та медико-фізіологічного характеру, мета яких забезпечення професійного самовизначення людини відповідно до її індивідуальних особливостей та запитів суспільства у висококваліфікованій робочій силі.

Номер слайду 3

Хочу-Можу-Треба. В основі професійного успіху, задоволеності роботою лежать три компоненти:бажання людини займатися обраною справою («хочу»),його здатність виконувати дану роботу («можу») та потребність цього виду діяльності на ринку праці («треба»).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Експрес діагностика.«Психогеометричний тест»Подивіться на п'ять фігур (квадрат, трикутник, прямокутник, коло, зигзаг), зображених на аркуші паперу. Крок 1. Виберіть з них ту, щодо якої Ви можете сказати: це - я!

Номер слайду 6

Крок 2. Тепер розподіліть залишилися чотири фігури в порядку вашого переваги і запишіть їх назви під відповідними номерами.

Номер слайду 7

РЕЗУЛЬТАТЯку б фігуру ви не помістили на перше місце, це - Ваша нова фігура або суб'єктивна форма. Вона дає можливість визначити ваші головні, головні риси характеру і особливості поведінки. Інші чотири фігури-це своєрідні модулятори, які можуть забарвлювати провідну мелодію вашої поведінки. Остання фігура вказує на форму людини, взаємодія з яким буде представляти для Вас найбільші труднощі. Однак може виявитися, що жодна фігура вам повністю не підходить. Тоді вас можна описати комбінацією з двох або навіть трьох форм. У тесті виділені сфери професій, які кращі для геометричних виборів.

Номер слайду 8

КВАДРАТ "(ТРУДІВНИК). Вибирають в якості бажаної фігури квадрат, відносяться до» лівопівкульним " мислителям (аналітичний склад розуму). "Квадрату" легше "обчислити" результат, переробляючи дані в логічній формі, ніж інтуїтивно здогадуватися про нього. Витривалість, терпіння і методичність роблять його висококласним фахівцем в області обробки і систематизації інформації.  "Квадрат" любить раз і назавжди заведений порядок: він консервативний, вважає за краще роботу з певним, одного разу заведеним правилом і з конкретно поставленим завданням. Йому не до душі сюрпризи і зміни звичного перебігу подій. Він упорядковує, організовує людей і речі навколо себе, володіє практичним складом розуму, діловитістю і завзятістю."Квадрати" можуть стати відмінними адміністраторами або виконавцями. Однак надмірна пристрасть до деталей, потреба в додатковій, уточнюючої інформації для прийняття рішення позбавляє їх оперативності, що негативно позначається на організаторських здібностях і управлінських професіях. Акуратність, порядок, дотримання правил і пристойності можуть розвинутися до паралізуючої крайності. Крім того, раціональність, емоційна сухість і холодність заважають «Квадратам» швидко встановлювати контакти з різними особами. Кращі професії в сфері « людина-знакова система», наприклад, такі, як машинопис, Бухгалтерія, економіка, статистика. Крім того, «Квадрат» добре проявляє себе в нотаріальній діяльності та програмуванні.

Номер слайду 9

ТРИКУТНИК (КЕРІВНИК). Характерна особливість "трикутника" - здатність концентруватися на головній меті. Трикутники-енергійні, Нестримні люди з сильним вольовим началом. Вони, так само як і «квадрати», є «лівопівкульними» мислителями, здатними глибоко і швидко аналізувати ситуацію. Однак, на противагу "Квадратам«, які орієнтовані на деталі,» трикутники" здатні зосереджуватися на головному, на суті проблеми. Сильно розвинена прагматична орієнтація направляє їх розумовий аналіз на пошук найбільш ефективного в даних Умовах вирішення проблеми. «Трикутник » віддає перевагу заняттям, що вимагає кмітливості, спритності, фізичної сили.  З «трикутників» можуть вийти чудові менеджери найвищого рівня. Вони прекрасно вміють представити вищестоящому керівництву значимість власної роботи і роботи своїх підлеглих, відчувають вигідну справу, можуть йти напролом до досягнення своєї мети незважаючи ні на які перешкоди. Це невтомні бійці, для яких дух конкурентності, змагальності та азарту є звичною стихією. Вони відносяться до трудоголіків і тому знаходяться в постійній напрузі. Основний недолік "трикутників" - сильний егоцентризм, незалежність від моральних норм. Кращі професії в сфері "людина-техніка", наприклад, такі, як механік, електрик, інженер, агроном, фотограф, кресляр, закрійник, водій автобуса, а також професії, пов'язані з прийняттям рішень і передачею ділової інформації.

Номер слайду 10

Прямокутник (перехідний тип). "Прямокутник" - це тип особистості, що характеризується лабільністю настроїв, невпевненістю у виборах і є проміжним, перехідним варіантом. Основні риси характеру цього типу-допитливість, допитливість, живий інтерес до всього, що відбувається. Їм подобається працювати з тваринами, вони люблять доглядати за рослинами, трепетно ставляться до всього живого. Вони відкриті для нових ідей, цінностей, способів мислення і життя, легко засвоюють все нове. До будь-якої роботи намагаються підійти творчо, не визнають авторитетів, намагаються знаходити власні нестандартні рішення. У той же час їх постійним супутником є хаос, плутанина, безлад.  Часто звертають на себе увагу незграбною поведінкою, нервовими і вегетативними реакціями, які відображають їх внутрішній стан. Їх відрізняє непунктуальність, схильність до уникнення прямих конфліктів, уїдливість і дратівливість. "Прямокутник" - це непередбачуваний навіжений, що знаходиться в постійному стресі. Слабкою стороною особистостей цього типу є надмірна довірливість, сугестивність, наївність; такі люди легко стають жертвами маніпуляцій. Для «Прямокутників» краще професійне середовище в сфері «Людина - Природа», наприклад, професії зоолога, еколога, гідролога, археолога, метеоролога та ін. В той же час вони можуть бути ефективні в реалізації такої професійної діяльності, як конструктор, редактор наукового журналу, працівник музею.

Номер слайду 11

КОЛО (КОМУНІКАТОР). Комунікатори серед усіх фігур, тому що вони найкращі слухачі. Вони ті, хто впевнено вибирає коло в якості найбільш бажаної фігури, щиро зацікавлені, перш за все, в хороших міжособистісних відносинах. Вища цінність для «коло» - люди, їх благополуччя. Він є сполучною ланкою колективу, скріплює і стабілізує ту групу, в якій знаходиться. "Коло" - найкращі мають високу чутливість, розвинену емпатію-здатністю співпереживати, співчувати, емоційно відгукуватися на переживання іншої людини. Коло тонко відчуває чужу радість і відчуває чужий біль, як свою власну. За своїм стилем «коло» відносяться до «правопівкульних», їх мислення відрізняється образністю, інтуїцією, інтегративністю. Головна риса цього стилю-орієнтація на суб'єктивні фактори проблеми (оцінки, почуття) і прагнення знайти спільне навіть в протилежних точках зору. Найбільш переважними для» кола «є професії в сфері» людина - людина " у цю категорію входять: лікар, вчитель, вихователь, психолог, соціолог, консультант в торговельній діяльності і багато інших.

Номер слайду 12

ЗИГЗАГ (ГЕНЕРАТОР) - ця фігура символізує в людині креативність, здатність до творчості, тобто генерації нових ідей, розвинену інтуїцію. Домінуючим стилем мислення «зигзагів» є синтетичний стиль: вони відносяться до «правопівкульних» мислителів. Вони не фіксуються на деталях, а будують відразу цілісні, гармонійні концепції і образи. Стихія "Зигзага"- це комбінування абсолютно різних, несхожих за своїм змістом ідей і створення на цій основі чогось нового, оригінального. "Зигзаги" схильні бачити світ постійно мінливим, тому для них неприйнятні рутина, шаблон, правила та інструкції. Вони спрямовані в майбутнє і більше цікавляться можливістю, ніж дійсністю. Світ ідей для них так само реальний, як світ речей для інших людей. "Зигзаги" честолюбні; основна мета їхнього життя - самовираження.«Зигзаг» по натурі дуже емоційний, чутливий і ранимий. Відрізняється винятковою здатністю до сприйняття, має розвинене естетичне почуття і смак. Однак недостатній самоконтроль часто призводить до того, що «Зигзаг» спочатку робить вчинок і тільки потім думає, чи варто було це робити. Відповідно, «Зигзагу» не підходять заняття, що вимагають точності, математичних здібностей, фізичної сили. Кращою для «зигзагів» є професійна сфера: «Людина художній образ», тобто заняття творчого характеру: музикування, живопис, література, фотографія. Можливі професії: перекладач художньої літератури, карикатурист, художник по металу (кераміці), письменник, поет, журналіст, режисер, актор, архітектор, диригент, декоратор і т. д.

Номер слайду 13

Ідеальна формула вибору професії Головне, щоб в процесі вибору професійного шляху були враховані всі «хочу», «можу», "треба", враховані внутрішні ресурси і усвідомлено виділені пріоритети.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
21 травня 2020
Переглядів
3128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку